Παίζουν την «κολοκυθιά» με το ντιμπέιτ της 1ης Ιουλίου

Με τον Αλέξη Τσίπρα να ανακοινώνει πως ίσως να μην μπορέσει να πάει και την Νέα Δημοκρατία να «καρφώνει» τον πρωθυπουργό χαρακτηρίζοντας τον αλαζόνα και αδιόρθωτο

Στον αέρα φαίνεται να είναι το ντιμπέιτ των αρχηγών την 1η Ιουλίου καθώς από ότι φαίνεται όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας ίσως να μην καταφέρει να πάει, προκαλώντας έτσι την άμεση αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας.  Σε μία κρίσιμη στιγμή για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να παίζει την «κολοκυθιά» δείχνοντας σημάδια πως ίσως και να θέλει να αποφύγει την πολιτική «μονομαχία» με τους υπόλοιπους αρχηγούς κομμάτων. Για να μην ξεχνιόμαστε κιόλας ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει εξαρχής πως ήταν αρνητικός με το ντιμπέιτ.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε για το τι μπορεί να συμβεί με το ντιμπέιτ της 1ης Ιουλίου, λόγω ενδεχόμενης καθυστέρησης ολοκλήρωσης της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, που θα ξεκινήσει στις 30 Ιουνίου, ο κ. Τσίπρας, σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, σχολίασε χιουμοριστικά λέγοντας ότι, ούτως ή άλλως, έτσι όπως πάει να γίνει αυτό το ντιμπέιτ, «παράλληλοι μονόλογοι θα είναι, οπότε μπορεί να βγω με skype απ’ τις Βρυξέλλες».

Ο κ. Τσίπρας επίσης δεν έλειψε να αποδώσει ευθύνες στον κ. Μητσοτάκη για τον χαρακτήρα του ντιμπέιτ και, ως προς το ζήτημα της ενδεχόμενης καθυστέρησης, ανέφερε ότι είναι ζητήματα που θα τα λύσει η διακομματική στο βαθμό που δεν θα μπορεί εκείνος να είναι εγκαίρως πίσω στην Αθήνα για την τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών.

Μετά την αποτυχία να οριστεί διάδοχος του Γιούνκερ, η νέα Σύνοδος Κορυφής θα γίνει στις 30 Ιουνίου. Στις 30 Ιουνίου, όπως είπε και ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο στις Βρυξέλλες, εκείνη την ημέρα θα πρέπει να βγει λευκός καπνός.

«Αδιόρθωτος και αλαζόνας ο Τσίπρας»

Στα όσα διαδραματίζονται στο παρασκήνιο ενόψει του ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών αναφέρονται πηγές της ΝΔ, που δεν αφήνουν ασχολίαστες και τις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα από τις Βρυξέλλες περί «παράλληλων μονολόγων».

Σύμφωνα με τις πηγές της ΝΔ, το πρωί επικοινώνησε με τη ΝΔ ο κ. Νάσος Ηλιόπουλος ο οποίος δήλωσε την αδυναμία του κ. Αλ. Τσίπρα να μετάσχει στο ντιμπέιτ της 1ης Ιουλίου, λόγω της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις 30 Ιουνίου και πρότεινε ως εναλλακτικές ημερομηνίες διεξαγωγής του είτε την 2η Ιουλίου, είτε την 27η Ιουνίου.

Η ΝΔ -συνεχίζουν οι ίδιες πηγές- κατανοώντας τη δυσκολία του κ. Τσίπρα να ανταποκριθεί στην ορισθείσα ημερομηνία, δέχθηκε ως εναλλακτική ημέρα διεξαγωγής του ντιμπέιτ την 27η Ιουνίου. Ύστερα από διαβουλεύσεις του κ. Ηλιόπουλου με τα άλλα κόμματα τα οποία επίσης έπρεπε να μεταβάλουν τον προγραμματισμό τους, η ΝΔ πρότεινε ως τρίτη εναλλακτική ημέρα την 28 Ιουνίου. Ο κ. Ηλιόπουλος αργά το απόγευμα ενημέρωσε τη ΝΔ ότι δεν έχει καταστεί δυνατόν μέχρι στιγμής να βρεθεί κοινή ημερομηνία με τα άλλα κόμματα για την διεξαγωγή του ντιμπέιτ.

«Κατά τα λοιπά οι σημερινές δηλώσεις του κ. Τσίπρα, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι επιθυμούν τους παράλληλους μονολόγους, ενώ εκείνος τάχα τον διάλογο είναι δηλωτικές της αδιόρθωτης αλαζονείας του. Πόσο μάλλον όταν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιχειρούν να βρουν μια λύση σε ένα πρόβλημα που ουδόλως προκάλεσαν», καταλήγουν οι πηγές της ΝΔ.

Η αναβολή του ντιμπέιτ για τις 26 Ιουνίου

Να θυμίζουμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την αναβολή του debate που ήταν προγραμματισμένο για την 1η Ιουλίου και τη μετάθεσή του σε άλλη μέρα, με δεδομένο ότι οι διαπραγματεύσεις για τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν και τα άλλα πρόσωπα σε θέσεις κλειδιά της Ε.Ε. (σ.σ. πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική) θα κρατήσουν έως την… 1η Ιουλίου. Έτσι, καθίσταται αδύνατη η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο debate με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

Η επικρατέστερη ημερομηνία για το debate είναι η 26η Ιουνίου, χωρίς, ωστόσο, έως αυτή τη στιγμή να έχουν συμφωνήσει όλα τα κόμματα.

Αρνητικός από την αρχή ο ΣΥΡΙΖΑ για debate

Ας σημειωθεί, πάντως, ότι η κυβερνητική πλευρά ήταν εξαρχής αρνητική στην διεξαγωγή τηλεοπτικής μονομαχίας με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και είχε ζητήσει να γίνει μόνο μεταξύ Τσίπρα-Μητσοτάκη. Όταν το αίτημα δεν έγινε δεκτό από πλευράς ΝΔ, άρχισαν τα καρφιά και η υπονόμευση του θέματος. Πρώτος δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει ο δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου και έκανε λόγο για «παράλληλους μονολόγους». Τρολ του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν στη συνέχεια να ειρωνεύονται την παρουσία των δημοσιογράφων Μάρας Ζαχαρέα και Σία Κοσιώνη, επειδή έχουν οικογενειακές σχέσεις με τη ΝΔ. Αλλά και η Έλλη Στάη έριξε με άρθρο της καρφιά στις δύο κυρίες της δημοσιογραφίας.

Διαβάστε επίσης