Παίζουν τις… κουμπάρες με τη δολοφονία Βαλυράκη

Πραγματογνώμονας, ιατροδικαστής και μάρτυρες κάνουν λόγο για αλιείς που χτύπησαν τον πρώην υπουργό, αλλά λιμενάρχες και εισαγγελέας Χαλκίδας κωλυσιεργούν απαράδεκτα, όπως αναφέρει στο υπόμνημα προς τον κ. Πλιώτα η οικογένεια του εκλιπόντος

Υπόμνημα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλειο Πλιώτα, κατέθεσε η οικογένεια του αδικοχαμένου πρώην υπουργού Σήφη Βαλυράκη, καταγγέλλοντας καθυστερήσεις εκ μέρους της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας και ζητώντας να αναλάβει την εποπτεία των ερευνών αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Το υπόμνημα κατατέθηκε από τη σύζυγο του εκλιπόντος Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη και τους γιους του Ιωάννη και Αλέξανδρο. Και όπως υποστηρίζουν,  «υπάρχουν αποδείξεις ότι ο θάνατος του Σήφη Βαληράκη είναι δολοφονία. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι, αλλά και όλη η “παρέα τους” που από την αρχή αποσυντόνιζε και τους προστάτευε».

Μάλιστα, η οικογένεια του εκλιπόντος κάνει λόγο για αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην άσκηση δίωξης κατά των φερομένων ως δραστών της δολοφονίας, δημιουργώντας υπόνοιες μεροληψίας, η οποία δεν συνάδει με το Κράτος Δικαίου. Και τα ερωτηματικά που θέτει είναι για τη συστηματική καθυστέρηση του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών της Χαλκίδας,  να προβεί στην εκτέλεση του καθήκοντός του.

Η οικογένεια του πρώην υπουργού που έχασε τη ζωή του στις 24 Ιανουαρίου έχει ήδη υποβάλει μηνυτήρια αναφορά από τις 14 Μαΐου, για παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας με σκοπό τη συγκάλυψη των ενόχων. Να σημειωθεί ότι τη διαλεύκανση της υπόθεση έχουν ζητήσει δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Γιώργος Παπανδρέου, με τους οποίους διατηρούσε φιλικές ο Σήφης Βαλυράκης.

Όπως δηλώνει ο κουνιάδος του Σήφη Βαλυράκη, Αθανάσιος Παπαθεοδώρου,  «υπάρχουν αποδείξεις ότι ο θάνατος του Σήφη είναι δολοφονία. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι, αλλά και όλη η “παρέα τους” που από την αρχή αποσυντόνιζε και τους προστάτευε. Δύο αδίστακτοι δολοφόνοι, επαγγελματίες ψαράδες, χτύπησαν ανελέητα τον ανυποψίαστο Σήφη. Τη δολοφονία την είδαν πολλοί, αλλά μόνο δύο μάρτυρες είχαν το θάρρος να καταθέσουν. Παρά τις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων και έχοντας τα ονόματα των δραστών, ο αρμόδιος εισαγγελέας Χαλκίδας (Προκοπίου), οι υπεύθυνοι για την προανάκριση, ο λιμενάρχης Χαλκίδας (Φλουρής) και λιμενάρχης Ερέτριας (Κρυσταλόγιαννης), δεν έχουν δρομολογήσει τη διαδικασία που επιβάλλεται να εφαρμόσουν για έκδοση σύλληψης των δραστών».

Η έκθεση του πραγματογνώμονα

Τον ισχυρισμό ότι ο θάνατος του Σήφη Βαλυράκη οφείλεται σε ατύχημα καταρρίπτει και η έκθεση του πραγματογνώμονα Αναστάσιου Δέδε, την οποία έχουν στα χέρια τους οι ανακριτικές και λιμενικές Αρχές που διερευνούν την υπόθεση για τον θάνατο του πρώην υπουργού.

Στην πολυσέλιδη ανάλυσή του, ο κ. Δέδες, ειδικός δικαστικός πραγματογνώμων διερεύνησης ναυτικών ατυχημάτων, αποδεικνύει, με βάση τα στοιχεία που συνέλεξε από τις τρεις αυτοψίες που πραγματοποίησε, αλλά και από τα τεχνικά χαρακτηριστικά του σκάφους, της μηχανής και από τα μετεωρολογικά δεδομένα, ότι «είναι αδύνατον χειριστής που κάθεται πάνω στο μπαλόνι δεξιά και σε απόσταση 2,30 μέτρα από τη μηχανή να χτυπηθεί από τη δική του προπέλα».

Επιπλέον επισημαίνει στην έκθεσή του πως «σε κάθε περίπτωση και στην ακραία περίπτωση (που δεν προκύπτει, ούτε υιοθετώ) το φουσκωτό να πέρασε πάνω από το σώμα του χειριστή, τότε το πρώτο σημείο που θα έλθει σε επαφή με το κεφάλι του χειριστή είναι το πτερύγιο (ουρά της μηχανής) και όχι η προπέλα. Αποτέλεσμα μιας τέτοιας επαφής θα είναι ο διαμελισμός της κεφαλής του χειριστή και όχι εκτεταμένα τραύματα σε πολλά σημεία, όπως βρέθηκαν».

Αξίζει να σημειωθεί πως στην έκθεσή της η καθηγήτρια Ιατροδικαστικής, Χαρά Σπηλιοπούλου, είχε διαπιστώσει, πέραν των χτυπημάτων στον λαιμό, δύο επιπλέον χτυπήματα σε άλλο σημείο του σώματος από «θλων και αμβλύ όργανο», που δεν είναι όμως προπέλα, με την οικογένεια να δηλώνει πως «επιβεβαιώθηκε ότι ο θάνατος του Σήφη Βαλυράκη είναι αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας και όχι ατύχημα, όπως παραδόξως ανέφεραν από την πρώτη στιγμή –και επιμένουν ακόμα– στελέχη του Λιμενικού της Ερέτριας».

Υπενθυμίζεται ότι ο δεύτερος αυτόπτης μάρτυρας, στην κατάθεσή του στην Ασφάλεια Αττικής, είχε υποστηρίξει ότι βρισκόταν στο Νησί των Ονείρων, στην Ερέτρια, όταν είδε ένα επαγγελματικό αλιευτικό να πλησιάζει το φουσκωτό του Σήφη Βαλυράκη. «Ο Βαλυράκης πήγαινε για ψάρεμα, ενώ το αλιευτικό ερχόταν. Λογομάχησαν με βρισιές. “Σήκω και φύγε, κω@@γερε”, άκουσα να του λένε. Έφεραν δύο στροφές γύρω από το σκάφος του με ταχύτητα που προκάλεσε μεγάλο κυματισμό και ο ένας από τους δύο τον χτύπησε με κοντάρι. Του κατάφερε δύο με τρία δυνατά χτυπήματα. Αμέσως μετά έβαλαν μπρος και έφυγαν». Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το ότι, αν και ο μάρτυρας κατονομάζει το εμπλεκόμενο αλιευτικό και το διμελές πλήρωμά του, οι Αρχές δεν τους έχουν ακόμα καλέσει για να καταθέσουν.

Και οι πολιτικοί

Προ ολίγων ημερών το υπόμνημα της οικογένειας Βαλυράκη προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλειο Πλιώτα, παρέδωσε στον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής Αχαΐας του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Παπανδρέου. Μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επισήμανε ότι υπήρξαν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και παλινωδίες στις έρευνες για τις ιδιαιτέρως περίεργες συνθήκες της απώλειάς του. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι “επιθυμία όλων μας, πολιτικών και ενεργών πολιτών, δεν είναι να υποκαταστήσουμε τη δικαιοσύνη και να υποδείξουμε το έργο των λειτουργών της, άλλα να συμβάλουμε με κάθε τρόπο στην καλή και δημοκρατική λειτουργία των θεσμών, γιατί μόνο έτσι εμπεδώνεται κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και των θεσμών και επικρατεί αίσθημα δικαίου».

Στο θέμα αναφέρθηκε και από του βήματος της Βουλής ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος στις 18 Μαΐου μεταξύ άλλων υποστήριξε: «Θα κάνω αναφορά και έκκληση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον κ. Τσιάρα, να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του και δικονομικά είναι δυνατόν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ανάκρισης για τη δολοφονία του Σήφη Βαλυράκη. Μας απασχολεί αυτό το θέμα. Είναι πρώην Υπουργός, πρώην Βουλευτής επί πολλά χρόνια. Είναι κρίμα πραγματικά οι οικείοι του να υφίστανται τεράστια ταλαιπωρία λόγω του ότι κάποιοι επιτήδειοι θέλουν να θάψουν την ιστορία αυτή. Εμείς ζητάμε να υπάρξει φως σε κάθε πτυχή αυτής της υπόθεσης».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα