Πακέτο 2,7 δισ. έρχεται από Βρυξέλλες

Εντός Νοεμβρίου θα δοθεί η πρώτη δόση του χαμηλότοκου δανείου ύψους 1,1δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα θα εκταμιευτούν το 2021

Τα πρώτα ευχάριστα νέα από την Κομισιόν είναι γεγονός, καθώς εγκρίθηκε το δάνειο ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη της απασχόλησης, των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. Χρήματα που είχαν αποφασιστεί σε ένα από τα θυελλώδη Eurogroup της περιόδου του ευρωπαϊκού lockdowh, όπου και η Γερμανία έδειχνε δύσπιστη να δοθούν χρήματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Του Χρήστου Αλεξάνδρου

Ένα δάνειο που αναμένεται να ξεκλειδώσει το νέο πακέτο μέτρων που πρόκειται να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Σεπτέμβριο από τη Θεσσαλονίκη και να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή. Κι όπως γράψαμε στο προηγούμενο φύλλο, τα μέτρα θα αφορούν κυρίως την ένεση ρευστότητας στην αγορά, την προστασία των αυτοαπασχολούμενων, καθώς και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού και για τους επόμενους μήνες.

Ήδη, στον σχεδιασμό των συναρμόδιων υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών συμπεριλαμβάνεται η παράταση της δυνατότητας αναστολής συμβάσεων εργασίας για Οκτώβριο και Νοέμβριο σε επιχειρήσεις εστίασης, τουρισμού, πολιτισμού και αθλητισμού ή άλλων κλάδων που θεωρούνται πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ, καθώς και η παράταση του προγράμματος «Συν-Εργασία», ώστε η επιδότηση μισθού και εισφορών για εργαζόμενους που μπαίνουν σε μειωμένα ωράρια να ισχύσει έως το τέλος του έτους.

Καθώς μάλιστα, τελικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε για τη χώρα μας ποσό υψηλότερο από το αρχικώς αναμενόμενο, δίνεται η δυνατότητα με χαμηλό δημοσιονομικό κόστος, εκτός από την επέκταση του προγράμματος –που μέχρι σήμερα δεν προσέλκυσε το ενδιαφέρον που αναμενόταν–, να υπάρξει και νέα βελτιωτική παρέμβαση, με ακόμη μεγαλύτερη επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών. Κάτι που θα αποφασιστεί μετά τη λήξη του ισχύοντος προγράμματος, στις 15 Οκτωβρίου. Στο ίδιο πλαίσιο του φθινοπωρινού πακέτου στήριξης, εξετάζεται και η δίμηνη παράταση, δηλαδή για Αύγουστο και Σεπτέμβριο, των επιδομάτων ανεργίας τόσο για βραχυχρόνιους όσο και μακροχρόνια ανέργους.

Πώς θα γίνει

Με βάση και τις ανακοινώσεις της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, το συνολικό ποσό για την Ελλάδα φτάνει τα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο σχεδιασμός των εισροών προβλέπει την εκταμίευση περί του 1,5 δισ. ευρώ πριν από το τέλος του έτους –πιθανώς μέσα στον Νοέμβριο– και τα υπόλοιπα στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

Η ταχύτητα εκταμίευσης του δανείου θα επηρεάσει πάντως και το συνολικό δανειακό πρόγραμμα του ΟΔΔΗΧ, καθώς τα «έσοδα» από το SURE έχουν συνυπολογισθεί στον συνολικό δανεισμό του υπουργείου Οικονομικών για το 2020-21. Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, οι εισροές από το SURE θα καλύψουν ήδη διαθέσιμες ή (ήδη) προγραμματισμένες δαπάνες για τη στήριξη της απασχόλησης μετά τον Μάρτιο και αφορούν τόσο τους εργαζόμενους, όσο και τις επιχειρήσεις.

Όπως ανακοινώθηκε από την Κομισιόν, τα ποσά που θα μπορεί να εκταμιεύσει η κάθε χώρα είναι: Βέλγιο 7,8 δισ. ευρώ, Βουλγαρία 511 εκατ. ευρώ, Τσεχία 2 δισ. ευρώ, Ελλάδα 2,7 δισ. ευρώ, Ισπανία 21,3 δισ. ευρώ, Κροατία 1 δισ. ευρώ, Ιταλία 27,4 δισ. ευρώ, Κύπρος 479 εκατ. ευρώ, Λετονία 192 εκατ. ευρώ, Λιθουανία 602 εκατ. ευρώ, Μάλτα 244 εκατ. ευρώ, Πολωνία 11,2 δισ. ευρώ, Ρουμανία 4 δισ. ευρώ, Σλοβακία 631 εκατ. ευρώ και Σλοβενία 1,1 δισ. ευρώ.

Για τους εποχικούς

Με βάση και τα χρήματα που εγκρίθηκαν από την Κομισιόν, θα μπορεί η κυβέρνηση να προσφέρει ανάσα ζωής σε χιλιάδες εποχικούς εργαζόμενους, οι οποίοι λόγω της προβληματικής τουριστικής περιόδου, είτε εργάστηκαν λιγότερο χρονικό διάστημα, είτε οι επιχειρήσεις που είχαν κανονίσει δεν άνοιξαν καθόλου.

Αναμφίβολα, την πλέον ευάλωτη ομάδα αποτελούν οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό. Η ένταξη του μεγάλου κλάδου στην παράταση των αναστολών δίνει στους εργαζομένους τη δυνατότητα να πάρουν την αποζημίωση των 534 ευρώ. Ωστόσο, αρκετές χιλιάδες δεν στάθηκαν τυχεροί να βρουν δουλειά μόλις άνοιξαν τα καταστήματα επισιτισμού. Αυτή η κατηγορία δεν κατάφερε να πάρει ούτε το επίδομα ανεργίας των 400 ευρώ εξαιτίας των αυστηρών προϋποθέσεων που έθετε η διάταξη, με αποτέλεσμα να προσπαθεί να επιβιώσει με μηδενικό εισόδημα. Το φθινόπωρο οι δυσκολίες εντείνονται. Υπολογίζεται ότι μόνο 2 στους 10 θα συμπληρώσουν τα απαραίτητα ένσημα προκειμένου να πάρουν το επίδομα ανεργίας του εποχικού υπαλλήλου.

Η μεγάλη εικόνα της αγοράς εργασίας μοιάζει θλιβερή. Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», 302.000 εποχικοί υπάλληλοι, δηλαδή οι μισοί, δεν επαναπροσλήφθηκαν φέτος τον Απρίλιο, οπότε ξεκίνησε η τουριστική σεζόν. Επιπλέον, το φετινό επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου προσελήφθησαν μισό εκατομμύριο λιγότεροι εποχικοί εργαζόμενοι σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 λόγω του κορωνοϊού και της καθυστέρησης της λειτουργίας των ξενοδοχείων και των τουριστικών επιχειρήσεων.

Οι ειδικοί φοβούνται εκτίναξη της ανεργίας τον Οκτώβριο, αν δεν επεκταθούν οι αναστολές συμβάσεων και τα άλλα μέτρα προστασίας και τους φθινοπωρινούς μήνες. Σύμφωνα με εκπροσώπους των εργαζομένων, σε απολύσεις ετοιμάζονται να προχωρήσουν και επιχειρήσεις άλλων κλάδων πλην του τουρισμού, όπως βιομηχανίες και βιοτεχνίες, καθώς συρρικνώθηκαν οι παραγγελίες και ο τζίρος τους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα