Παλεύουν τα βουβάλια (ΗΠΑ – Ρωσία) κινδυνεύουν τα βατράχια (Κύπρος)

Με καζάνι που βράζει μοιάζει και πάλι η Ανατολική Μεσόγειος, αυτήν τη φορά με επίκεντρο την Κύπρο (σε ρόλο βάτραχου) και τις ΗΠΑ με τη Ρωσία να διασταυρώνουν τα ξίφη τους διεκδικώντας μερίδιο στη μοιρασιά των φυσικών πόρων αλλά και των εξοπλιστικών. Και από κοντά η Ελλάδα σε ρόλο ισορροπιστή μεταξύ των δικών της συμφερόντων αλλά και της υπεράσπισης της Λευκωσίας, γιατί όχι με κάποια επιπλέον οφέλη.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Η επιλογή των ΗΠΑ να έρθουν σε ρήξη με την Άγκυρα και τον Σουλτάνο φαίνεται πως αλλάζει για ακόμα μια φορά τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο. O Ταγίπ Ερντογάν ήθελε να τα έχει καλά τόσο με την Ουάσιγκτον από όπου θα αναβάθμιζε την αεροπορική του δύναμη με την προμήθεια των F35, ενώ ταυτόχρονα θα εξοπλιζόταν και με τους περιβόητους S400 από τον «φίλο» Βλαδίμηρο με τον οποίο καταστρώνουν τα δικά τους γεωπολιτικά σχέδια.

Μόνο που τον Ντόναλντ Τραμπ τον ενόχλησε αυτό το δίπορτο και ξεκαθάρισε στον Σουλτάνο πως θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ των πυραύλων ή των μαχητικών έως τη στιγμή που σχεδόν μονομερώς του ανακοίνωσε πως μπορεί να ξεχάσει τα F35. Φυσικά αυτό δεν είναι προσωπική επιλογή του πλανητάρχη, αλλά των συμβούλων του λόγω και της εμπλοκής του ΝΑΤΟ, μιας και η Τουρκία παραμένει μέλος της συμμαχίας ενώ η Ρωσία όχι. Λόγω όμως της συνεργασίας της με την Άγκυρα ανοίγει παραθυράκι στα ΝΑΤΟϊκά συστήματα.

Ο Δεκέμβρης μπήκε με επιπλέον ένταση. Οι ΗΠΑ διά μέσω της Εxxon Mobil και του αντιπροέδρου της Tristan Asprey έστειλαν μήνυμα στην Άγκυρα πως θα πρέπει να μείνει μακριά από την Κύπρο. Ο Tristan Asprey μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό SigmaLive της Κύπρου ξεκαθάρισε πως «Είμαστε γνώστες των γεωπολιτικών εντάσεων σε αυτό το μέρος του κόσμου. Δεν είναι καινούργιες και συνεχίζονται εδώ και πολλά χρόνια, αλλά αυτές μπορούν να επιλυθούν μόνο από τις κυβερνήσεις. Εμείς είμαστε προσηλωμένοι, μαζί με τον εταίρο μας, την Qatar Petroleum, σε αυτό που κάνουμε, δηλαδή τη διεξαγωγή των εργασιών στο οικόπεδο “10”, το οποίο εξάλλου βρίσκεται εκτός της αμφισβητούμενης περιοχής».

Μάλιστα, η εταιρεία κάνει ασκήσεις επί χάρτου για την επόμενη ημέρα στην περίπτωση επιτυχών γεωτρήσεων. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι παράγοντες της αμερικανικής εταιρείας είναι επικεντρωμένοι στο σενάριο δημιουργίας τερματικού σταθμού στην Κύπρο, θεωρώντας πως η χώρα μας «είναι πυλώνας σταθερότητας» και πιο ασφαλής από τις υπόλοιπες της περιοχής.

Παρόλο που τους απασχολούν τα θέματα με την Τουρκία, η αντίδραση της χώρας αυτής, ωστόσο, δεν φαίνεται να  επηρεάζονται οι σχεδιασμοί της εταιρείας. Στην περίπτωση, λοιπόν, που θα γίνει τερματικός σταθμός στην Κύπρο, αυτός θα μπορεί –όπως υποστηρίζουν– να εξυπηρετεί όλες τις εμπλεκόμενες εταιρείες καθώς και τους ενδιαφερόμενους αγοραστές. Οι Αμερικανοί της Exxon Mobil σημειώνουν πως αυτή είναι η μόνη οδός για αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Η κατασκευή δηλαδή ενός LNG στην Κύπρο. Είναι προφανές πως σε μια τέτοια περίπτωση, εκ των πραγμάτων, οι Αμερικανοί θα επεκτείνουν τα συμφέροντά τους από τη θάλασσα και στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παρέμβαση της Μόσχας

Ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε πως η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει «να καταπατηθούν με τετελεσμένα τα δικαιώματα των Tουρκοκυπρίων που είναι από τους κύριους δικαιούχους των υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου», και προσέθεσε πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο. Το μήνυμα του δεν εισακούσθηκε φυσικά οπότε αβάντα στον Τούρκο πρόεδρο ανέλαβε να κάνει το Κρεμλίνο λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την άφιξη εκεί του Αλέξη Τσίπρα.

Προειδοποίηση λοιπόν για τις «επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις», που θα έχει για την Κύπρο η περαιτέρω στρατιωτικοποίηση του νησιού, απηύθυνε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

«Έχουμε επανειλημμένως επισημάνει στην ηγεσία της Κύπρου ότι η περαιτέρω στρατιωτικοποίηση του νησιού και η ανάμειξή του στα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για την περιοχή θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε επικίνδυνες αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις για την Κύπρο», δήλωσε χαρακτηριστικά για να λάβει ως απάντηση από τη Λευκωσία και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Πρόδρομο Προδρόμου, πως «οι επιλογές της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας ανήκουν στην Κυβέρνησή της και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είναι σαφές ότι η Κύπρος ούσα κράτος μέλος της ΕΕ έχει την πολιτική της ΕΕ».

Στις Βρυξέλλες πάλι περίμεναν την ρωσική παρέμβαση. Για αυτό είχαν προλάβει να στοχοποιήσουν τη Μόσχα για παρέμβαση σε άλλες χώρες. Χαρακτηριστικό είναι πως η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή με δικαιολογία τις ευρωεκλογές παρουσίασε ένα σχέδιο δράσης κατά της παραπληροφόρησης στο Ίντερνετ και κάλεσε τα κράτη μέλη και τις εταιρείες του Ίντερνετ να κινητοποιηθούν μπροστά σε μια απειλή, η «κύρια πηγή» της οποίας είναι η Ρωσία.

H Ρωσία, εφόσον δεν εμπλέκεται στις έρευνες υδρογονανθράκων της Κύπρου, πολύ απλά θα ήθελε αυτοί να μην υπάρχουν καθώς διαφορετικά θα χάσει το ευρωπαϊκό μονοπώλιο! Θυμίζεται επιπλέον πως οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Ρωσίας γιόρτασαν στις 19 Νοεμβρίου στην Τουρκία την ολοκλήρωση μιας σημαντικής φάσης στην κατασκευή ενός σημαντικού αγωγού αερίου που συνδέει τις δύο χώρες τους μέσω της Μαύρης Θάλασσας και φανερώνει την προσέγγιση ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Μόσχα.


Οι «ασυναρτησίες» Καμμένου

Όταν πίσω στον Οκτώβρη ο Πάνος Καμμένος καλούσε τις ΗΠΑ να επενδύσουν με στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα, φάνηκε σαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας να κινείται εκτός πλαισίου χαράσσοντας δική του πολιτική. Όμως εκ των υστέρων αποδεικνύεται πως αυτή η συζήτηση πηγαίνει αρκετούς μήνες πίσω –ίσως και από τις αρχές του έτους– οπότε οι ΗΠΑ αναζήτησαν εναλλακτική για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους στην περιοχή ειδικά και μετά την εμπλοκή τους στις κυπριακές γεωτρήσεις.

Ένα αμερικανικό δημοσίευμα όμως που φέρεται να στηρίζεται σε δηλώσεις και όχι απλά πληροφορίες έρχεται να δείξει πως ο Πάνος Καμμένος γνώριζε κάτι παραπάνω.

Σύμφωνα λοιπόν με το Military Times, το οποίο επικαλείται σχετική δήλωση του Στρατηγού Joseph Dunford, προέδρου της αρμόδιας ένωσης, οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να επεκτείνουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Ελλάδα. Το σχόλιο, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, έρχεται τη στιγμή που ΗΠΑ και Ελλάδα βρίσκονται σε κόντρα με την Τουρκία για μια σειρά ζητήματα, μεταξύ άλλων τη φυλάκιση Αμερικανών πολιτών από την Άγκυρα, τη στήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους της Συρίας στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, και φυσικά την αγορά από την Τουρκία των ρωσικών S400.

Oι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία τον προηγούμενο μήνα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα κυβερνητικά στελέχη να καλούν την Άγκυρα να σταματήσει τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις χρησιμοποιώντας στρατιωτική βάση η οποία βρίσκεται στα νότια της χώρας.

«Αν κοιτάξεις τη γεωγραφία και τις επιχειρήσεις σήμερα στη Λιβύη και τη Συρία, σε συνδυασμό με τις πιθανές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η θέση της Ελλάδας και οι ευκαιρίες εκεί είναι πολύ σημαντικές», είπε ο Dunford.

Εξήγησε δε πως η εκτενέστερη χρήση των ελληνικών βάσεων δεν έχουν να κάνουν με τη χρήση του Incirlik στην Τουρκία.

Το δημοσίευμα φιλοξενεί και δήλωση άλλου αξιωματούχου, ο οποίος υποστηρίζει πως η Ελλάδα έχει διαπιστώσει στην περιοχή «την ίδια αστάθεια που έχουμε εντοπίσει και εμείς. Και πάντα ήταν σε επιφυλακή με τη σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο διοικητής στην Ευρώπη, στρατηγός Curtis Scaparrotti, εξετάζει τις διαθέσιμες βάσεις στην Ελλάδα, ώστε να καταλήξει σε εκείνες που μπορούν να αξιοποιηθούν για την εκπαίδευση των στρατευμάτων αλλά και για άλλου είδους ασκήσεις.

Παλαιότερα δε δημοσιεύματα αποκάλυπταν σχεδιασμό για τουλάχιστον οχτώ βάσεις σε: Σούδα, Άραξο, Ανδραβίδα, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη, Σύρο, Κάλυμνο και ίσως Κάρπαθο!

Επιπλέον στα παραπάνω, για πολλοστή φορά πριν από λίγες ημέρες ο Αμερικανός πρέσβης δεσμεύθηκε πως αμερικανικά κεφάλαια θα επενδύσουν στην Ελλάδα: «Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να στηρίζουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής επιχειρηματικότητας».

Η Ελλάδα φαίνεται πως μπαίνει για τα καλά στα αμερικανικά σχέδια, χωρίς όμως αυτό να μπορεί προς ώρας να χαρακτηρισθεί καλό ή κακό.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα