Παν. Διακοφώτης: Ένας ορίτζιναλ βλαχοπρόεδρος…

Αντιδράσεις πολλές έχει προκαλέσει η «ολιστική μελέτη» που εστάλη από την UEFA/FIFA στην ελληνική κυβέρνηση για το πώς θα πρέπει να διοικείται πλέον η ΕΠΟ, δηλαδή το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Κι ενώ ακόμη κι ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος, ισχυρίστηκε προς τον Λευτέρη Αυγενάκη ότι θα θέσει προς διαβούλευση με τους φορείς (δηλαδή, τις Ενώσεις) το περιεχόμενο της «ολιστικής μελέτης», εμφανίστηκε από το… πουθενά ο πρώτος «βλαχοπρόεδρος» για να εκφράσει τις επιφυλάξεις του. Μιλάμε για τον πρόεδρο της ΕΠΣ Δωδεκανήσων, Παναγιώτη Διακοφώτη.

Και τον όρο «βλαχοπρόεδρο» δεν τον χρησιμοποιούμε υποτιμητικά. Άλλωστε, όλοι από κάποιο χωριό προερχόμαστε και όχι από το Κολωνάκι. Αφορά κυρίως τη νοοτροπία ορισμένων παραγόντων σαν τον Παναγιώτη Διακοφώτη, οι οποίοι θεωρούν την ΕΠΟ τσιφλίκι τους, επειδή καθορίζουν το αποτέλεσμα των εκλογών με τις ψήφους στις αρχαιρεσίες της Ομοσπονδίας.

Αυτοί οι «βλαχοπρόεδροι» σαν τον Παναγιώτη Διακοφώτη, λοιπόν, θα… κρίνουν  αν είναι ορθή και κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο η ολιστική μελέτη που έστειλε ο Ινφαντίνο και ο Τσέφεριν από την UEFA και την FIFA στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο μαζί υπέγραψαν τη συμφωνία για την παράδοσή της, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Προφανώς, ο Παναγιώτης Διακοφώτης θεωρεί ότι είναι ο… πρόεδρος των «βλαχοπροέδρων» που διοικούν την ΕΠΟ και ανεβοκατεβάζουν διοικήσεις, γιατί ήταν ο πρώτος που τοποθετήθηκε επί του ζητήματος της «ολιστικής μελέτης».

Η αλήθεια είναι ότι η «ολιστική μελέτη» δίνει συμβουλές για το πώς να διοικηθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο, χωρίς να είναι δεσμευτικές. Αν θέλετε, κρατήστε τες. Αν δεν θέλετε, εδώ είμαστε να τα ξαναπούμε. Αυτό λένε στην ουσία FIFA και UEFA.

Γι’ αυτό κι ο Διακοφώτης βγήκε στον ΣΚΑΪ.

Πλάκα ήθελε να κάνει για όλους αυτούς που θα «έσωζαν» το ποδόσφαιρο, επειδή υπέγραψε εκείνο το μνημόνιο συναντίληψης ο Μητσοτάκης με τον Τσέφεριν και τον Κλαρκ.

Αν διαβάσει κανείς τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΠΣ Δωδεκανήσων, Παναγιώτη Διακοφώτη, για την «ολιστική μελέτη», θα αντιληφθεί ότι οι πρόεδροι των Ενώσεων το ’ριξαν στο καλαμπούρι με τη συμφωνία του Γεωργίου Γεραπετρίτη και των FIFAτζήδων – UEFAτζήδων.

Ότι δεν συμφωνούν με όσα αναφέρονται μέσα στο κείμενο, που αποτελεί αντιγραφή του τρόπου με τον οποίο διοικούνται 4-5 μεγάλες ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες.

Επιπροσθέτως, δεν είναι εύκολο (όπως λέει κι ο Διακοφώτης) να γίνουν αλλαγές στο καταστατικό της ΕΠΟ, αφού απαιτείται πλειοψηφία των 3/5 στις συνελεύσεις… Αλλά από τη στιγμή που δεν το απαιτούν αυτό οι δύο υπερεθνικές, η ΕΠΟ δεν έχει κανέναν λόγο ν’ ασχοληθεί. Και έτσι τα πράγματα μένουν ως έχουν…

Στον κουβά κατ’ ευθείαν.

Οι δηλώσεις Διακοφώτη: «Επικοινωνιακά προσπάθησαν να περάσουν κάποια πράγματα και ο στόχος ήταν το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ. Αυτό όμως δεν αλλάζει. Υπάρχει ανεξαρτησία του ποδοσφαίρου και ό,τι είναι να κάνει, θα το κάνει μόνο του, χωρίς παρεμβάσεις από την πολιτεία. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Όλα αυτά που έχουν προτείνει πρέπει να περάσουν από τη γενική συνέλευση. Αντιλαμβάνεστε ότι σε ένα σώμα των 69, χρειάζονται τα 3/5 για να τροποποιηθεί το καταστατικό και αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο».

Και πρόσθεσε: «Η ολιστική μελέτη περιλαμβάνει εισηγήσεις και δεν επιβάλλεται στο ποδόσφαιρο να αλλάξει κάποια πράγματα. Έχουμε δρόμο. Θα δούμε. Αυτοί που προσπάθησαν να περάσουν ότι θα παρέμβουν στο ποδόσφαιρο, επικοινωνιακά δέχθηκαν ένα πλήγμα και το έχουν καταλάβει και οι ίδιοι. Εμείς το γνωρίζαμε ότι δεν πρόκειται να φθάσουν εκεί που θέλανε ορισμένοι.

»Ο στόχος τους ήταν άλλος, πιστέψτε με. Όχι αυτός που πήγε να φανεί, αλλά οι εκλογές. Έτσι και αλλιώς το ποδόσφαιρο δεν έχει να περιμένει κάτι από την πολιτεία. Εδώ και δέκα χρόνια δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ. Οπότε, από τη στιγμή που δεν στηρίζει οικονομικά το ερασιτεχνικό κυρίως ποδόσφαιρο, δεν της πέφτει και λόγος το πώς θα διοικηθεί το συγκεκριμένο άθλημα. Εκεί που παρεμβαίνει και ελέγχει είναι στις υπόλοιπες Ομοσπονδίες».

Προσέξτε: Οι Διακοφώτηδες ορίζουν τι θα συμβεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αν υλοποιηθούν τα αναφερόμενα στην «ολιστική» γιατί όλοι τους γνωρίζουν ότι θα χάσουν το μέλι. Την καρέκλα.

Η δεύτερη παρέμβαση του Διακοφώτη θα πρέπει να προκάλεσε έκρηξη χαράς στους στοιχηματζήδες. Ακόμη και συνέταιρος των εταιρειών να ήταν, δεν θα πέταγε τέτοια εξυπνάδα.

Τι είπε λοιπόν ο άνθρωπος;

«Έχουν γίνει σκέψεις και για τις δύο κατηγορίες, τη Super League2 και τη Football League, να τροποποιηθούν οι προκηρύξεις, να καταργηθούν τα play of και τα play out και να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα με τις αγωνιστικές της κανονικής περιόδου που έχει η κάθε κατηγορία. Δηλαδή, 22 οι Super League2 και 18 οι Football League. Περιμένουμε τις εξελίξεις μέχρι το τέλος του μήνα, και από εκεί και πέρα θα παρθούν οριστικές αποφάσεις για να ξέρουν και οι ομάδες».

Τρία πουλάκια κάθονταν…

Να βάλουν, δηλαδή, τις ομάδες των δύο κατηγοριών (που δεν έχουν μαντήλι να κλάψουν) να παίξουν χωρίς play off, ώστε οι «αδιάφορες» ομάδες, χωρίς θεατές (ελέω πανδημίας), χωρίς διαφημίσεις, και με πενιχρά λεφτά από την  ΕΡΤ, αν δεν διαθέτουν (οι ιδιοκτήτες τους) 200-250.000 ευρώ, ή να αποχωρήσουν από το πρωτάθλημα, ή να στραφούν στο Στοίχημα, «στήνοντας» τα παιγνίδια τους.

Όσον αφορά τη νομική του κατάρτιση, εδώ γελάνε, αφού δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με νομοθετική παρέμβαση. Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα