Παναθηναϊκός: Ο «πατριάρχης» Απόστολος Νικολαϊδης

Έδωσαν τ΄ όνομά του στην ιστορική Λεωφόρο. Ο «Απόστολος Νικολαΐδης» ήταν ο “Πατριάρχης” της Παναθηναϊκής οικογένειας. Γεννήθηκε στη Βουλγαρία, στη Φιλιππούπολη, το 1896, αλλά από μικρός έζησε στην Κωνσταντινούπολη. Αποφοίτησε από τη Ροβέρτειο Σχολή της Πόλης, που τότε θεωρούνταν από τις καλύτερες στον κόσμο και μιλούσε επτά γλώσσες! 

Ήταν ένα μοναδικό φαινόμενο πολυαθλητή, με εξαιρετικές επιδόσεις στο στίβο (δέκαθλο), στο ποδόσφαιρο, στο μπάσκετ και στο βόλεϊ. 

 Το καλοκαίρι του 1914 ήρθε για διακοπές στην Αθήνα. Ο Μιχάλης Παπάζογλου, ο άνθρωπος που χάρισε το “τριφύλλι” ως έμβλημα του Παναθηναϊκού, έτρεξε να βρει τον παλιό του φίλο. Έφυγε στο τέλος της χρονιάς κι επέστρεψε στην Αθήνα το 1917 για μόνιμη εγκατάσταση. Η αθλητική του δραστηριότητα πολυσήμαντη. Πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1920, στην Αμβέρσα, ως αθλητής του στίβου και του ποδοσφαίρου, γνώρισε πάμπολλες διακρίσεις ως ποδοσφαιριστής, προπονητής, αλλά και παράγοντας. Την περίοδο 1926-27 εξελέγη πρόεδρος στην ΕΠΟ, ενώ αμέσως μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Γερμανούς ανέλαβε πρόεδρος στον ΣΕΓΑΣ, θέση που διατήρησε για είκοσι χρόνια! Παράλληλα την ίδια θέση κατείχε και στην ΕΛ.ΠΑ. Πρόεδρος του Παναθηναϊκού έγινε το 1974, μετά τη μεταπολίτευση, αλλά δεκαετίες νωρίτερα ήταν ουσιαστικά ο άνθρωπος που έπαιρνε τις αποφάσεις του Ομίλου… 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα