ΠΑΝΔΗΜΙΑ COVID-19: Από το 71% (Μάιος 2020) στο 47% (Σεπτέμβριος 2020) η αποδοχή της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης από τη ΝΔ  

Δεν κινδυνεύει η πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη, αλλά το καμπανάκι δεν μπορεί να αγνοηθεί από το Μαξίμου

Έπειτα από έναν πολύ μακρό χρόνο απόλυτης κυριαρχίας της Νέας Δημοκρατίας στα γκάλοπ –από την εποχή ακόμη που τα τωρινά κυβερνητικά στελέχη κάθονταν στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης–, στην οδό Πειραιώς βλέπουν ότι η πανδημία δεν προσβάλλει μόνο την οικονομία αλλά άρχισε να επηρεάζει και τις δημοσκοπικές επιδόσεις του κόμματος.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα ευρήματα της τελευταίας πανελλήνιας μέτρησης που διενήργησε η εταιρεία Prorata, με κεντρικό ερώτημα την υγειονομική κρίση, όπου η συνολική ικανοποίηση των πολιτών από την κυβέρνηση σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας έχει πάρει την κατιούσα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ στα τέλη Μαΐου 7 στους 10 πολίτες (71%) απαντούσαν ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε επιτυχώς το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, σήμερα οι θετικές αξιολογήσεις έχουν υποχωρήσει στο 47% και έχουν πάρει «κεφάλι» με 52% όσοι αξιολογούν αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται η κυβέρνηση την πανδημία.

Στην οδό Πειραιώς βλέπουν με σκεπτικισμό και το ποιοτικό εύρημα της ίδιας έρευνας, που εν πολλοίς κατηγοριοποιεί τις ευθύνες που καταλογίζουν οι πολίτες στην κυβέρνηση με βάση την κατά περίπτωση διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα.

Για παράδειγμα, το 66% των ερωτηθέντων βάζει αρνητικό πρόσημο στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το 60% αξιολογεί αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο «άνοιξε» ο τουρισμός, ενώ το 55% είναι αντίθετο στον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησε η λειτουργία των σχολείων.

Προφανώς, η κυριαρχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο πολιτικό σύστημα δεν αμφισβητείται επειδή σε καιρό υγειονομικής έξαρσης οι πολίτες εκφράζουν μεγαλύτερη αβεβαιότητα για τις εξελίξεις. Πολλώ δε μάλλον όταν αυτή τη μίνι δυσαρέσκεια δεν την καρπώνονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Δεν παύει ωστόσο να είναι ένα πρώτο καμπανάκι που δεν πρέπει να αγνοηθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία της, ειδικά τώρα που ενόψει τού εξαιρετικά δύσκολου χειμώνα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση το επιτελικό κράτος έχει χάσει λίγο τον βηματισμό του και παρουσιάζει μερικές ευδιάκριτες αστοχίες, όπως αυτές λ.χ. που είδαμε στην περίπτωση των λανθασμένων μασκών που μοιράστηκαν στα σχολεία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα