ΠΑΝΔΗΜΙΑ: Ευτυχές το νέο… Πάσχα!

Υγειονομική ανάσταση «βλέπουν» υπό προϋποθέσεις οι επιστήμονες –και εύχεται όσο τίποτε άλλο η κυβέρνηση– στο δεύτερο μισό του Απριλίου

Τα κρυφά χαμόγελα από τη μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού αλλά και απόλυτη απογοήτευση από την εκτόξευση των ανθρώπινων απωλειών αποτυπώνονται διαδοχικά στα κυβερνητικά πρόσωπα που αντικειμενικά αδυνατούν να μαντέψουν πού θα κάτσει η μπίλια στη ρουλέτα της πανδημίας.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Αν για τη λαϊκή παράδοση ο Αύγουστος προαναγγέλλει τρόπον τινά τον χειμώνα και ο Μάρτης το καλοκαίρι, στην Ηρώδου Αττικού πολύ θα ήθελαν να υπάρχει ένας μαγικός τρόπος να τηλε-μεταφερθεί η χώρα μερικούς μήνες μπροστά και από το τελευταίο δεκαήμερο του Γενάρη να βρεθεί στο τελευταίο «μίλι» του Απριλίου, οπότε θα γιορτάσουμε φέτος το Πάσχα.

Ο λόγος είναι απλός: στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι η θρησκευτική Ανάσταση θα συνδυαστεί με την υγειονομική ανάσταση που σύμφωνα με μερίδα επιστημόνων τοποθετείται πάνω-κάτω στην ίδια χρονική περίοδο.

Πρώτη το υποστήριξε αυτό προ μερικών ημερών η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ισχυριζόμενη ότι την άνοιξη «τα πράγματα θα είναι σίγουρα καλύτερα». Υπό προϋποθέσεις μεν αλλά αντίστοιχα αισιόδοξος εμφανίζεται και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος εκτιμά ότι αν δεν βρεθεί στο… διάβα μας άλλη μετάλλαξη, θα μπορούμε να μιλάμε για μηδενικά κρούσματα κορωνοϊού γύρω στις 20 Απριλίου.

Την τρόικα των αισιόδοξων συμπληρώνει ο επικεφαλής της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, που μιλώντας στη «Le Figaro» εξέφρασε την εκτίμηση ότι με τη συνδρομή των διαγνωστικών τεστ, των εμβολίων, καθώς και των νέων θεραπευτικών σχημάτων, την άνοιξη θα μπορέσει η παγκόσμια κοινότητα να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς ζωής δύο χρόνια μετά από την έναρξη της πανδημίας.

Ο χορός του θανάτου

Κάπου εδώ, όμως, σταματούν τα καλά νέα για τα κυβερνητικά στελέχη και τις αρμόδιες υπηρεσίες που εμπλέκονται με τη διαχείριση της πανδημίας. Κι αυτό διότι ουδείς μπορεί να υπογράψει… συμβόλαιο ότι το φώς που αδιαμφισβήτητα διακρίνεται στην άκρη του υγειονομικού τούνελ είναι το ποθούμενο ξέφωτο ή το τρένο που έρχεται κατά πάνω μας.

Ακόμη κι αν το «ξέφωτο» είναι η πιθανότερη εξέλιξη, καμία αισιόδοξη οπτική της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας δεν μπορεί να υπάρξει από τη στιγμή που η σκληροί δείκτες της πανδημίας (αριθμός διασωληνωμένων, θάνατοι) κινούνται σε αντιστρόφως ανάλογη πορεία από αυτήν της αποκλιμάκωσης των νέων κρουσμάτων.

Ξεκινώντας από το τελευταίο, είναι χαρακτηριστικό ότι από το ιστορικό υψηλό των 50.126 μολύνσεων που διαγνώστηκαν στις 4 Ιανουαρίου έχει παρατηρηθεί σταδιακή ύφεση, με μικρά σκαμπανεβάσματα, με τα νέα κρούσματα να πέφτουν στα 20.107 στις 19 Ιανουαρίου.

Το ίδιο διάστημα, ωστόσο, από τους 615 διασωληνωμένους ασθενείς που κατέγραψε ο ΕΟΔΥ στις 3 Ιανουαρίου ο σχετικός δείκτης αναρριχηθεί την Τετάρτη 19/1 στους 683 διασωληνωμένους, με παράλληλη αύξηση των ανθρώπων που δεν καταφέρνουν να βγουν νικητές από τη μάχη τους με τον κορωνοϊό.

Συγκεκριμένα, από τους 59 θανάτους της Πρωτοχρονιάς, η τρέχουσα εβδομάδα ξεκίνησε με απανωτές τριψήφιες απώλειες (101 νεκρούς τη Δευτέρα 17/1 και 106 νεκρούς την Τρίτη 18/1) και με αυτή τη διαφαινόμενη τάση ο Ιανουάριος του 2022 βάζει σοβαρή υποψηφιότητα να είναι ο πλέον φονικός μήνας της πανδημίας, απειλώντας να καταρρίψει το θλιβερό ρεκόρ του Δεκεμβρίου του 2020 που είχε κλείσει με 2.432 νεκρούς.

Σημειωτέον ότι από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα συνολικά 22.285 θάνατοι, στατιστικό που ανεβάζει την Ελλάδα στην μαύρη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών με τους περισσότερους θανάτους από Covid ανά εκατομμύριο κατοίκων (σ.σ. σχεδόν 113 θάνατοι/εκατομμύριο έναντι σχεδόν 53 απωλειών/εκατομμύριο που είναι ο αντίστοιχος μ.ο. της Ε.Ε.).

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα