ΠΑΝΔΗΜΙΑ: Γολγοθάς 7+7 ημερών (και… ανάσταση, πότε;)

Η διατήρηση των νέων λοιμώξεων στη ζώνη των +2.500 περιστατικών ανά ημέρα βάζει σε... καραντίνα την πρόθεση της κυβέρνησης για άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων

Με κυνήγι του χαμένου θησαυρού μοιάζει η ημερομηνία της άρσης των μέτρων της καραντίνας, Η κυβέρνηση καίγεται να σφυρίξει τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, στο καλεντάρι μαρκάρονται διάφορες πιθανές ημέρες, αλλά αν η καταιγίδα του κορωνοϊού δεν κοπάσει όλα θα μείνουν σχέδια επί χάρτου.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Η πίεση της κοινωνίας που είναι στα κάγκελα (και άρα δύσκολα υπακούει στις παραινέσεις για τήρηση των μέτρων), η ανάγκη να ξαναμπεί στην πρίζα το εμπόριο που ψυχορραγεί, αλλά και το πουγκί με τα μέτρα στήριξης που αδειάζει επικίνδυνα έχουν δημιουργήσει συνθήκες ασφυκτικής πίεσης στο κυβερνητικό στρατόπεδο που βλέπει ότι ο σχεδιασμός αναχαίτισης του τρίτου κύματος της πανδημίας όχι απλώς δεν αποδίδει τα αναμενόμενα, αλλά αντιθέτως επιμένει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τρίτη (9/3) διαγνώστηκαν 3.215 νέα κρούσματα της COVID-19, εκ των οποίων περισσότερα από 1.500 εντοπίστηκαν στην Αττική. Ο αριθμός αποτελεί ρεκόρ για το 2021 και είναι μέχρι νεοτέρας η δεύτερη χειρότερη «επίδοση» από την αρχή της πανδημίας στη χώρας μας. Την πρωτιά «κρατάνε» τα 3.316 κρούσματα της 12ης Νοεμβρίου 2020, αλλά με μία εξαιρετικά σημαντική ποιοτική διαφορά. Ότι στις 12/11/2020 η Αττική μετρούσε μόλις 7 ημέρες ενισχυμένης καραντίνας και η Θεσσαλονίκη 14, ενώ τώρα η περιφέρεια της πρωτεύουσας έχει συμπληρώσει «εσώκλειστη» 18 εβδομάδες!!! Το κρισιμότερο στοιχείο; Στις 12 Νοεμβρίου οι διασωληνωμένοι αριθμούσαν τα 310 άτομα ενώ την περασμένη Τρίτη είχαν αναρριχηθεί στους 484.

Σημειωτέον ότι στο κάδρο του προβληματισμού των επιστημόνων ξαναμπαίνει η πορεία της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη. Και ο φόβος δεν προκύπτει μόνο από τον αριθμό των τοπικών κρουσμάτων (σ.σ. τη Δευτέρα 8/3 η αναλογία ήταν 35,58 λοιμώξεις ανά 100.000 κατοίκους) αλλά επιτείνεται από τις προβολές που «ξεπηδούν» από την επιδημιολογική επιτήρηση του κορωνοϊού σε αστικά λύματα που για την περίοδο από 1 έως 7 Μαρτίου, η συμπρωτεύουσα «έγραψε» άνοδο +49%!!!

Τρομάζει το άλμα, θέμα χρόνου η αποκλιμάκωση

Το πρώτο άκουσμα των αριθμών τρομάζει και δικαίως, καθώς η πανδημική πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας γίνεται αφόρητη. Στην προσπάθεια να υπάρξει μία ανάσα αποσυμφόρησης ήδη από το πρωί της Τρίτης μπήκαν εθελουσίως στο ΕΣΥ δύο ιδιωτικές κλινικές –το Ιατρικό Περιστερίου και το «Λητώ»– στις οποίες θα νοσηλεύονται ασθενείς με κορωνοϊό.

Επίσης, το ιδιωτικό νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» ξεκίνησε εφημερίες αντί του Σισμανόγλειου, που μετατρέπεται σε νοσοκομείο υποδοχής και περίθαλψής αποκλειστικά COVID περιστατικών. Τέλος, 215 κλίνες ιδιωτικών νοσοκομείων τίθενται στην υπηρεσία του ΕΣΥ προκειμένου σε αυτές να νοσηλεύονται non COVID-19 ασθενείς, έπειτα από το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν ο ΕΟΠΥΥ, η Γενική Γραμματεία Υπηρεσιών Υγείας, η 1η και η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το βάρος που καλούνται να σηκώσουν στους ώμους τους τα νοσοκομεία είναι τιτάνιο, ειδικά όταν σε όλη τη χώρα και ειδικότερα στην Αθήνα και την Κρήτη, φαίνεται να έχει επικρατήσει η βρετανική μετάλλαξη, η οποία μεταδίδεται πολύ ταχύτερα και καταστέλλεται ιατρικά πιο αργά.

Η εκτίμηση που εκφράζουν οι επιστήμονες είναι ότι η κορωνο-πανδημία ξεδιπλώνει το τρίτο κύμα της, το οποίο δυστυχώς δεν φαίνεται έχει ακόμη φτάσει στο pick του.

Ο ακριβής προσδιορισμός του πότε θα κορυφωθεί η καμπύλη των κρουσμάτων και θα αρχίσει η κατηφόρα προς την επιπέδωσή τους, αποτελεί δύσκολη και κυρίως πολυπαραγοντική εξίσωση για τους λοιμωξιολόγους. Αυτό που προγνωστικά μπορεί να ειπωθεί είναι ότι έχουμε μπροστά μας μία περίοδο 7+7 ημερών, όπου:

α) Στο πρώτο επταήμερο, αρχής γενομένης από την Καθαρά Δευτέρα, πιθανότατα θα κορυφωθούν οι διαγνώσεις νέων λοιμώξεων. Η ανάλυση των λυμάτων δείχνει διαρκώς αυξανόμενο το ιικό φορτίο, ενώ η θετικότητα είναι ήδη μεγάλη.

Για παράδειγμα, στο «μπαμ» των κρουσμάτων της Τρίτης ο λόγος κρούσματα/τεστ διαμόρφωσε το ποσοστό θετικότητας στο 5,35%, ενώ μια ημέρα πριν το ίδιο ποσοστό ξεπέρασε ελαφρώς το 6%. Αν στα παραπάνω συνυπολογιστεί ο «εκρηκτικός» συγχρωτισμός που επικράτησε τις προηγούμενες ημέρες λόγω των διαδηλώσεων και των γεγονότων στη Νέα Σμύρνη, όλα συνηγορούν ότι και την επόμενη εβδομάδα οι επιδημιολογικοί δείκτες θα παραμείνουν στην «κόκκινη» ζώνη.

β) Το επόμενο κρίσιμο επταήμερο, που θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, εκτιμάται ότι θα γίνει ορατή η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων. Σύμφωνα, πάντα, με τους ειδικούς, θα προηγηθεί μία σαφής σταθεροποίηση των κρουσμάτων και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η μείωση τους.

Από το μέγεθος αυτής της μείωσης θα κριθεί και το πότε θα ξεκλειδώσει το λουκέτο στην οικονομία και θα ξανανοίξουν οι πόρτες των σχολείων. Το πιθανότερο είναι ότι τα κρούσματα εκείνη την εβδομάδα θα είναι σαφώς λιγότερα των 2.500 που ήταν ο κυλιόμενος μέσος όρος της πρώτης εβδομάδας του Μαρτίου, αλλά κρίνεται εξαιρετικά αισιόδοξο –στα όρια του ανέφικτου για κάποιους– να πέσουν οι νέες λοιμώξεις σε τριψήφιο αριθμό.

Ανέκρουσαν πρύμνα…

Όπως αναφέρθηκε και στον πρόλογο του ρεπορτάζ μέχρι την έκρηξη των κρουσμάτων την περασμένη Τρίτη, στην κυβέρνηση ξεφύλλιζαν τα ημερολόγιά τους ώστε να εντοπίσουν την D-Day της επανεκκίνησης της οικονομίας και των σχολείων. Έγινε μάλιστα πολύς… τζόγος στην 22α Μαρτίου ως πιθανότατη ημερομηνία ανοίγματος του λιανεμπορίου που όμως «θάφτηκε» παρά την μικρή ανάσα από την μείωση των κρουσμάτων την Τετάρτη (2.633 έναντι 3.215 την προηγούμενη, αλλά με 8.256 τεστ λιγότερα).

Έτσι, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, δια στόματος δηλαδή της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη, το Μαξίμου ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση για το άνοιγμα της οικονομία δεν είναι της παρούσης. Πρόκειται για μία έμμεση παραδοχή ότι ο Μάρτιος είναι επί της ουσίας ακόμη ένας δημοσιονομικά χαμένος μήνας. Το γεγονός αυτό οδηγεί στην απελπισία τους εκπροσώπους –«μικρούς», «μεσαίους» και «μεγάλους»– του εμπορικού κόσμου και στα πρόθυρα νευρικής κρίσης το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Το έχει παραδεχτεί πολλές φορές ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, το επανέλαβε στην αρχή της εβδομάδας και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μεταφέροντας τους δυσοίωνους υπολογισμούς του ΥΠ.ΟΙΚ. ότι κάθε δεκαπενθήμερο που περνά με κλειστό το λιανεμπόριο η επιβάρυνση για την οικονομία της χώρας ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

ΧΑΜΕΝΟΣ ΜΗΝΑΣ ΚΑΙ Ο ΜΑΡΤΙΟΣ, ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΧΑΣΟΥΡΑ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΕΥΡΩ ΑΝΑ 15ΝΘΗΜΕΡΟ 

Η μόνη παρηγοριά για τα δημοσιονομικά της χώρας είναι η βεβαιότητα –υπό την αίρεση πάντα της εξέλιξης της πανδημίας– του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος από το βήμα της διεθνούς τουριστικής έκθεσης ΙΤΒ Berlin εξήγγειλε την 14η Μαΐου ως την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου 2021 στην Ελλάδα.

Μάλιστα ο υπουργός σημείωσε ότι προγραμματίζεται για τον Απρίλιο η πιλοτική, δοκιμαστική εφαρμογή των μέτρων που έχει σχεδιάσει η ελληνική πολιτεία, σε πρώτη φάση με επισκέπτες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και με άλλα κράτη αναχώρησης όπου ο εμβολιασμός έχει προχωρήσει, όπως π.χ. το Ισραήλ.

Αν, ωστόσο, στο 20ήμερο που μεσολαβεί μέχρι να εκπνεύσει ο… γδάρτης Μάρτης η κυβέρνηση δεν καταφέρει να προετοιμάσει την ασφαλή επανεκκίνηση της οικονομίας και της εκπαίδευσης σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών (ψώνια με παρουσία εντός των καταστημάτων, χρήση μοναδικού SMS τρίωρης κατ΄ ανώτατο όριο διάρκειας, αύξηση των τεστ και ιχνηλάτηση, αύξηση/επιτήρηση εφαρμογής της τηλεργασίας, τρόποι αποσυμφόρησης των σχολικών τάξεων κλπ), ο Γολγοθάς θα συνεχιστεί. Με πιθανότερη κατάληξη την.. σταύρωση χωρίς την Ανάσταση.

Η πορεία των εμβολιασμών και το προσδοκώμενο ποσοστό ανοσίας

Ανεξάρτητα από τη βεντάλια των μέτρων που ανοιγοκλείνει η κυβέρνηση προκειμένου να αναχαιτίσει το τρίτο κύμα της COVID-19, στην Ηρώδου Αττικού περιμένουν ότι με τους εμβολιασμούς που πραγματοποιούνται τον Μάρτιο και θα συνεχιστούν το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου θα αρχίσει να χτίζεται ένα πρώτο τοίχος ανοσίας.

To πρόβλημα είναι ότι τα όπλα στην ελληνική εμβολιαστική φαρέτρα θα παραμείνουν για την ώρα τα ίδια, δηλαδή τα σκευάσματα της Pfizer, της Moderna και την AstraZeneca, καθώς το πολυαναμενόμενο μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson θα μείνει πολύ στην… αναμονή αφού η εταιρεία ενημέρωσε τις ευρωπαϊκές αρχές ότι έχει κωλύματα εφοδιασμού τα οποία θα δυσχεράνουν την παράδοση των συμφωνημένων 55.000.000 δόσεων του εμβολίου της (σ.σ. 1,2 εκατομμύριο δόσεις περίμενε η Ελλάδα) στους 27 της Ε.Ε. εντός του β’ τριμήνου.

Με βάση το πώς «τρέχουν» αυτή την ώρα οι εμβολιασμοί, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι μέχρι τον Ιούλιο θα έχει καλυφθεί εμβολιαστικά το 70% με 80% του πληθυσμού, ποσοστό απαραίτητο για την οικοδόμηση στέρεου τείχους ανοσίας. Το πρόβλημα είναι ότι την ίδια εκτίμηση δεν ασπάζονται οι επιστήμονες, τουλάχιστον ως προς τον χρόνο επίτευξής της.

Έστω κι έτσι, πάντως, οι επιτελείς στο Μαξίμου θα ήταν… τρισευτυχισμένοι ακόμη και αν η ανοσία αγγίξει στα μέσα του καλοκαιριού τον πήχη του 50%. Κι αυτό διότι με ένα τέτοιο ποσοστό εμβολιασμένων η πραγματική οικονομία θα μπορεί να λειτουργήσει σε συνθήκες σχεδόν πλήρους ελευθερίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περίπου 1.050.000 εμβολιασμοί που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα αφορούν στην πλειονότητά τους άτομα ηλικιωμένα και ευάλωτα, δηλαδή ηλικίας άνω των 75 χρόνων, ένα μικρό ποσοστό πολιτών ηλικίας 60-64 χρόνων, τους επαγγελματίες Υγείας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και όσους διαβιούν σε κλειστές δομές (Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, Μονάδες Χρονίως Πασχόντων, προνοιακές δομές για άτομα με αναπηρία, σωφρονιστικά καταστήματα κ.ά.).

Πλέον, και ενώ συνεχίζεται ο εμβολιασμός όλων των προαναφερθέντων –καθώς δεν κλείνουν οι πλατφόρμες για ραντεβού–, άλλα 300.000 άτομα θα αποκτήσουν τη δυνατότητα πρόσβασης στα ραντεβού για εμβολιασμό μέσα στο Μάρτιο.

Πρόκειται για τους ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν από τον κορωνοϊό, όπως οι μεταμοσχευμένοι, οι αιμοκαθαρόμενοι, οι καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία, άτομα που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά ή ανοσοτροποιητικά φάρμακα, όσοι πάσχουν από ανοσοανεπάρκειες, κυστική ίνωση, AIDS, άσθμα σοβαρού βαθμού, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) σοβαρού βαθμού (χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον), Σύνδρομο Down και άλλες σπάνιες και πολύ σοβαρές καταστάσεις.

Τέλος, εφόσον το επιτρέψει το χρονοδιάγραμμα παραλαβής δόσεων από όλες τις φαρμακευτικές εταιρείες, δικαίωμα καθορισμού ραντεβού θα αποκτήσουν και οι πολίτες που ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες 65-69 και 70-74 χρόνων.

Μ.Κ.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα