Πανδημία ισπανικής γρίπης 1918: Η Μπαρτσελόνα αγνόησε τα πρωτόκολλα και κατέβηκε στο γήπεδο

Πανδημία, 2020 (Covid-19), πανδημία ισπανικής γρίπης 1918. Πριν από 102 χρόνια. Τα σημερινά, είναι γνωστά. Τα του τότε, είναι περίπου απίστευτα. Ο τότε πρόεδρος της Μπαρτσελόνα και ιδρυτής της Ζοάν Γκαμπέρ (Ελβετός) πήρε την απόφαση ν’ αψηφήσει τις απαγορεύσεις της κεντρικής εξουσίας στη Μαδρίτη και να κατεβάσει την ομάδα να παίξει!

Η ισπανική γρίπη που υπολογίζεται ότι έστειλε στο θάνατο περίπου 50 εκατ. ανθρώπους (στην Ελλάδα πέθαναν περισσότεροι από 13.000), δεν στάθηκε ικανή να σταματήσει το ποδόσφαιρο.

Τέλη Οκτωβρίου ήταν προγραμματιστεί η έναρξη του καταλανικού πρωταθλήματος. Τότε η Καταλωνία μετρούσε 289 νεκρούς. Η τοπική κυβέρνηση της Καταλωνίας αποφάσισε: «Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες αναβάλλονται, κλείνουν θέατρα, σινεμά και κλειστοί χώροι, ενώ θα ληφθούν πολλά υγειονομικά μέτρα».

Ο Γκαμπέρ θεώρησε πολύ άδικο το μέτρο, όπως και τα άλλα ποδοσφαιρικά σωματεία καθότι το ποδόσφαιρο παίζονταν σε ανοικτούς χώρους.

Έτσι, συστήθηκε μια επιτροπή με πρόεδρο τον Γκαμπέρ και το ξέκοψαν, ότι από την στιγμή που επιτρέπεται να γίνονται αγώνες τένις και στίβος, επίσης σε ανοικτό χώρο, θα κατέβουν κι αυτοί. Και κατέβηκαν.

Ενέργεια η οποία μάλιστα ανάγκασε το ισπανικό Υπουργείο Υγείας να συνταχθεί με την απόφαση της ποδοσφαιρικής επιτροπής και να επιτρέψει κατόπιν τους αγώνες να διεξαχθούν κανονικά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα