ΠΑΝΔΗΜΙΑ-ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει;

Καμπανάκι για το 5ο κύμα της Covid που προβλέπεται να κορυφωθεί περίπου μέχρι το Πάσχα «δίνοντας» πολλές νέες λοιμώξεις αλλά και προκαλώντας απώλειες ανθρωπίνων ζωών

Παρά μία 30 ημέρες μας χωρίζουν από το Πάσχα και το υγειονομικό ζητούμενο είναι αν θα αναφωνήσουμε «κανονικότητα ανέστη» ή ξανά βοήθα Παναγιά…

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Τα πρώτα του βήματα έκανε το 2022 όταν κάπου στις αρχές του Ιανουαρίου κάποιοι εν των Ελλήνων επιστημόνων, ανάμεσά τους και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, εξέφραζαν την αισιοδοξία τους ότι την άνοιξη οι επιδημιολογικοί δείκτες που σχετίζονται με την πανδημία θα ήταν αισθητά καλύτεροι και ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε Πάσχα ακόμη και με σχεδόν μηδενικά κρούσματα όπως είχε εκτιμήσει –υπό προϋποθέσεις– ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Δυστυχώς, φτάσαμε στα τέλη του Μάρτη για να κάνει η άνοιξη δειλά-δειλά την εμφάνισής της μετά από έναν παρατεταμένο πολικό χειμώνα και τα μαντάτα από το μέτωπο του κορωνοϊού χωρίς να είναι αποκαρδιωτικά δεν μοιάζουν να είναι και για… φίλημα!

Τη διαπίστωση επιβεβαιώνουν, εξάλλου, τα ευρήματα που προέκυψαν από τη διεξαγωγή της ενημερωτικής εκδήλωσης αναφορικά με την εξέλιξη της Covid-19 στη χώρα μας που πραγματοποίησε η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και τα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας και Αντιμετώπισης της Πανδημίας. Τι προκύπτει ως νέα γνώση:

α) Ότι στην παρούσα φάση καταγράφεται μία μικρή αύξηση των κρουσμάτων η οποία κατά κύριο λόγο οφείλεται στην επικράτηση του στελέχους Όμικρον 2 έναντι του αρχικού στελέχους της Όμικρον.

β) Ότι η Όμικρον 2 είναι πιο μολυσματική από την Όμικρον 1 με τον ιό να έχει βρει όπως εξηγεί ο καθηγητής Δημήτρης Παρασκευής, κάποιους εξελικτικούς δρόμους ώστε να μπορεί να προσβάλει σε κάποιο βαθμό και άτομα που έχουν εμβολιαστεί.

γ) Ότι αν μικρότερη σε βαρύτητα η Όμικρον δεν είναι αμελητέα αφού οδηγεί σε νοσηλείες ατόμων που ανήκουν στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου και είναι ανεμβολίαστοι, όπως υπογράμμισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Καμπανάκι…

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που δυνητικά ανησυχεί είναι η εύλογη πιθανότητα «γέννησης» νέων μεταλλάξεων του ιού όσο αυτός κυκλοφορεί στην κοινότητα. Πρώτος-πρώτος στη λίστα με τους… ανησυχούντες ο επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης ο οποίος προβλέπει ότι από τις 7 Μαρτίου η Ελλάδα υφίσταται ένα καινούργιο επιδημικό κύμα ακολουθώντας τα συμβαίνοντα στις βορειοευρωπαϊκές χώρες.

Ειδικότερα ο Έλληνα ερευνητής επικαλέστηκε το παράδειγμα της Δανίας λέγοντας ότι παρά το υψηλό εμβολιαστικό τοίχος ανοσίας που έχει χτίσει (93%-95%), τον τρέχοντα μήνα κατέγραψε περισσότερους νεκρούς από όσους η χώρα μας. Γι’ αυτή την έξαρση ο καθηγητής Παυλάκης «δείχνει» ως υπαίτιο τη βιαστική άρση των περιορισμών και προβλέπει ότι περίπου μέχρι το Πάσχα το υφιστάμενο πανδημικό κύμα θα κορυφωθεί, «δίνοντας» πολλές νέες λοιμώξεις αλλά και απώλειες ανθρωπίνων ζωών.

 

Στην αναμονή για την 4η δόση

Στο περιθώριο αυτής της ανησυχίας ερώτημα παραμένει το τι θα γίνει με την 4η δόση του εμβολίου. Το τοπίο επιχείρησε να ξεδιαλύνει ο Θάνος Πλεύρης διευκρινίζοντας ότι η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε επικοινωνία με τις φαρμακευτικές εταιρείες και εντός του επόμενου μήνα θα γνωρίζουμε το αν θα κριθεί αναγκαίο να χορηγηθεί και τέταρτη δόση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού ή θα αρκεστούμε για την ώρα στην «ασπίδα» του τριπλού εμβολιασμού μέχρις ότου περάσουμε στο πρωτόκολλου του ετήσιου μονοδοσικού εμβολιασμού κατά τα πρότυπα της εμβολιαστικής προστασία από την γρίπη.

Ανεξαρτήτως, πάντως, του τι θα μας… ξημερώσει με το εμβόλιο, στην οδό Αριστοτέλους επιμένουν στην τήρηση του υπάρχοντος σχεδιασμού που δεν είναι άλλος από την τακτική επαναξιολόγηση όλων των μέτρων που έχουν παρθεί για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον SARS-coV-2, με την αντίστοιχη προσαρμογή τους είτε σε επίπεδο χαλάρωσης είτε σε επίπεδο αυστηροποίησης, αναλόγως των προτάσεων-συστάσεων της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Σε κάθε περίπτωση ο ίδιος ο υπουργός Υγείας δεν κρύβει ότι στόχος είναι η αποκλιμάκωση των περιορισμών όσο πλησιάζουμε στο καλοκαίρι. Αλλά και στην περίπτωση της ευόδωσης του καλού σεναρίου δεν πρόκειται η κυβέρνηση να σημάνει λήξη συναγερμού, καθώς όποιο μέτρο αρθεί, όπως για παράδειγμα η χρήση των πιστοποιητικών, θα επανεξεταστεί μετά το δεύτερο 10ήμερο του Αυγούστου και σίγουρα πριν υποδεχτούμε το φθινόπωρο.

 

Παράταση αναστολής για τους ανεμβολίαστους υγειονομκούς

Την ώρα που οι προβλέψει για την πορεία του κορωνοιού στη χώρα παραμένουν συγκεχυμένες, απολύτως… ξεκάθαρες είναι οι προθέσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία να πιέσουν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ζητώντας την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και την επίλυση οικονομικών (βλ. επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης και της Ειδικής Εισφοράς για το ΤΠΔΥ) και θεσμικών αιτημάτων του κλάδου όπως η παραμονή στα νοσοκομεία όλων των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και η μη επιστροφή εργολάβων στις μονάδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εβδομάδα ξεκίνησε με την πραγματοποίηση τετράωρης πανελλαδικής στάσης εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ η οποία κατέληξε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την ίδια ώρα η απάντηση της κυβέρνησης δια του υπουργείου Υγείας ήταν η κατάθεση διάταξης στη Βουλή αναφορικά με την (καταρχάς και βλέπουμε…) παράταση της αναστολής εργασίας στα νοσοκομεία των υγειονομικών υπαλλήλων που παραμένουν ανεμβολίαστοι. Από τις τοποθετήσεις του αρμόδιου υπουργού Θάνου Πλεύρης έχει καταστεί σαφές ότι η αναστολή θα είναι πολύμηνη και θα διαρκεί όσο διαρκούν και οι παρατάσεις των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού.

 

Κ2——————286

 

«Τρέχει» ήδη η εκστρατεία για την προστασία από το σύνδρομο Long Covid

 

Μετά από δύο γεμάτα χρόνια δυστυχούς συμβίωσης με την πανδημία είναι πλέον ξεκάθαρο ότι στην ιεράρχηση του επιδημιολογικού κινδύνου νούμερο ένα φόβος είναι η οξεία λοίμωξη από κορωνοϊό και ο δεύτερος μεγαλύτερος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι αυτός της εμφάνισης στον ιαθέντα του συνδρόμου Long Covid.

Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, ποσοστό της τάξης του 30% των νοσούντων από κορωνοϊό θα πληγεί από το σύνδρομο Long Covid, ενώ ένας στους πέντε θα παρουσιάσει σοβαρές υπολειμματικές βλάβες σε ζωτικά όργανα όπως οι πνεύμονες, η καρδιά, το ήπαρ κ.ά. Το πλέον ανησυχητικό; To σύνδρομο δεν περιορίζεται μόνο στους ενήλικες αλλά πλήττει βάναυσα και τα παιδιά τα οποία δυσκολεύονται εξαιρετικά να συμμετάσχουν σε σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες, με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνικοποίησή τους και την ψυχολογία τους.

Υπό αυτό το πρίσμα το υπουργείο Υγείας «τρέχει» ήδη μία στοχευμένη καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για τις επιπτώσεις του συνδρόμου Long Covid, καθώς και για το πώς ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού δύναται να μειώσει έως και 50% την πιθανότητα εμφάνισης του συνδρόμου.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στην χώρα μας, μόνο το 2021, μολύνθηκαν με κορωνοϊό 2.898 έγκυες και λεχώνες γυναίκες, εκ των οποίων είχε εμβολιαστεί μόλις το 7,7%. Οι 226 από αυτές χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε απλή κλίνη COVID-19, έναντι μόλις 5 όσων είχαν εμβολιαστεί, ενώ 36 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και 5 απεβίωσαν, έναντι καμίας από την ομάδα των εμβολιασμένων.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα