ΠΑΝΔΗΜΙΑ: Το μαρτύριο της… κορώνας

Ο εφιάλτης του κορωνοϊού επέστρεψε δριμύτερος, αλλά η Ελλάδα «δείχνει» να  αντέχει

«Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλο λόγο μην πεις», διερρήγνυαν τα… τσεμπέρια τους οι γιαγιάδες μας. Κι όσοι επέμεναν ότι lockdown δεν πρόκειται να ξαναδούμε, τώρα εύχονται να είχαν φάει το καταπέτασμα και να κινδυνεύουν από… χοληστερίνη, παρά να ξαναμπούν σε καραντίνα απειλούμενοι από τον σιωπηλό ιό που μόνο τον Οκτώβριο –και χωρίς αυτός να έχει τελειώσει– έχει σκοτώσει 224 ανθρώπους.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Τα 6,7 Ρίχτερ του φονικού όπως αποδείχτηκε Εγκέλαδου που χτύπησε το μεσημέρι της Παρασκευής στα ανοιχτά της Σάμου προκαλώντας τον τραγικό θάνατο δύο μαθητών 15 και 17 ετών, άλλαξαν άρδην τον σχεδιασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος είχε προγραμματίσει την ανακοίνωση νέων μέτρων προκειμένου να αναχαιτιστεί η επέλαση του κορωνοϊού στη χώρα. Έστω κι έτσι όμως, τα όσα ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο δεν άλλαξαν την ειλημμένη από χθες απόφασή του για επιβολή μίνι lockdown α-λά γαλλικά.

Σαφέστατα τα νέα μέτρα δεν έχουν την αρχιτεκτονική του απόλυτου εγκλεισμού που ζήσαμε τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο. Δεν παύουν ωστόσο να αποτελούν μία ηπιότερη εκδοχή της καθολικής καραντίνας, προκειμένου να αποφευχθεί το κακό «συναπάντημα» του κορωνοϊού με μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες. Ταυτόχρονα, η στόχευση είναι να παρθεί όσο είναι ακόμη καιρός ένα “σφιχτό” μέτρο ώστε να επανέλθουμε σε συνθήκες κανονικότητας κάπου κοντά στον Δεκέμβρη, εν όψει και των Χριστουγέννων.

Ο εφιάλτης με τις εντατικές

Με 3 περιφερειακές ενότητες (Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη) να έχουν περάσει από την Παρασκευή στο «κόκκινο» (Επίπεδο 4 – Αυξημένος Κίνδυνος) και άλλες 9 (Δράμα, Έβρος, Ημαθία, Καβάλα, Κιλκίς, Ξάνθη, Πέλλα, Πιερία και Χαλκιδική) να ανεβαίνουν την ίδια ημέρα στο «πορτοκαλί», δηλαδή στο Επίπεδο 3 Αυξημένης Επιτήρησης, η απόφαση της κυβέρνησης να χωρίσει πλέον τη χώρα σε δύο και όχι τέσσερις όπως ήταν ως τώρα υγειονομικές ζώνες (Ζώνη Επιτήρησης και Ζώνη Αυξημένου Κινδύνου) ήταν μάλλον μονόδρομος. 

Σε κάθε περίπτωση η αναχαίτιση της διασποράς του κορωνοϊού μόνο εύκολο πράγμα δεν είναι. Και γίνεται ακόμη δυσκολότερο όσο λιγοστεύουν οι «λαγοί» που μπορεί να βγάλει από το καπέλο της η κυβέρνηση, υποχρεούμενη να υπακούσει και τις επιστημονικές προτάσεις αλλά και στην ανάγκη να κρατηθεί ανοιχτή η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα.

Δεν τίθενται αστερίσκοι ότι στην ώρα μηδέν που δείχνει το ρολόι του Μαξίμου μέγιστη προτεραιότητα αποτελεί η ανάσχεση του δεύτερου κύματος της πανδημίας και η προστασία της ζωής όσων περισσότερων ασθενών γίνεται. Δυστυχώς, όσο αυτονόητο κι αν ακούγεται, δεν αποτελεί και «θέσφατο» ότι θα συμβεί.

Ο ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΟΥΤΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Έχοντας όλοι μας –ΜΜΕ και πολίτες– χαθεί στην επιδημιολογική αριθμητική των πόσων νέων κρουσμάτων «γράφει» κάθε μέρα το κοντέρ του ΕΟΔΥ και ποια είναι η αναλογία των καινούργιων μολύνσεων με το πλήθος των διενεργούμενων τεστ ανίχνευσης, υποτιμάται ένας κρίσιμος δείκτης που τρομάζει το Μαξίμου.

Αυτός είναι ο δείκτης των νεκρών και όχι ως απόλυτος αριθμός, αλλά ως ποσοστό επί όσων μπαίνουν στις εντατικές. Όπως λένε συγκεκριμένα οι ειδικοί, περίπου 4 στους 10 ασθενείς, δηλαδή ένα ποσοστό της τάξης του 40%, που θα διασωληνωθούν, θα χάσουν τη μάχη με τη νόσο COVID-19 και θα καταλήξουν.

Επομένως, το στοίχημα είναι σύνθετο: να μειωθούν τα πολλά κρούσματα ώστε στη συνέχεια να μειωθούν οι στατιστικές πιθανότητες για δυνητικές εισαγωγές στις εντατικές, οπότε και το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα αντέξει και θα σωθεί μεγάλο αριθμός ασθενών. Παρατίθεται μόνο τούτο το στοιχείο: στις 15 Ιουνίου η Ελλάδα «άνοιξε» τον τουρισμό της και ξεκίνησε να υποδέχεται ξένους επισκέπτες, εφαρμόζοντας υγειονομικά πρωτόκολλα και κανόνες.

Ενάμιση μήνα αργότερα, στις 31 Ιουλίου 2020, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε μόλις 78 νέες λοιμώξεις και 9 διασωληνωμένους νοσηλευόμενους, με τα συνολικά κρούσματα από την αρχή της πανδημίας να ανέρχονται τότε σε 4.477 και τους αντίστοιχους συνολικούς θανάτους σε 206. Ενενήντα ημέρες μετά, τα επιδημιολογικά δεδομένα τρομάζουν: τα ημερήσια κρούσματα άγγιξαν σήμερα Παρασκευή αγγίξαμε τα 1.7000 (!!!), ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας έχει εκτοξευθεί στα +37.000, οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 600, ενώ οι ΜΕΘ βρίσκονται στα όρια του εμφράγματος με 128 διασωληνωμένους ασθενείς.

Αν με κάτι χαμογελούν στο Μαξίμου, αυτό είναι τα επιδημιολογικά στοιχεία άλλων χωρών που έχουν στα χέρια τους. Κι αυτό διότι, παρά τις γκρίνιες της αντιπολίτευσης, αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι συγκριτικά με κράτη που έχουν περίπου τον ίδιο πληθυσμό, η Ελλάδα τα πάει σημαντικά καλύτερα. Πχ. το Βέλγιο των 11,5 εκατ. κατοίκων θρηνεί +11.000 θύματα του κορωνοϊού με σχεδόν 370.000 κρούσματα, η δε προηγμένη Σουηδία της «ανοσίας της αγέλης» και των 10,3 εκατ. κατοίκων «μετρά» +346.000 κρούσματα και περισσότερους από 5.300 νεκρούς, όπως φαίνεται και στον πίνακα που ακολουθεί.

Κλεψύδρα 30 ημερών

Σε αυτό το φόντο η κλεψύδρα έχει γυρίσει ανάποδα και μετρά 30 ημέρες τις οποίες και ο ίδιος ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε απολύτως κρίσιμες για το αν θα πάμε καλύτερα ή χειρότερα, μιλώντας την Πέμπτη το πρωί στους υπουργούς του.

Πρόκειται για ένα χρονικό διάστημα που, όπως χαρακτηριστικά εκμυστηρεύθηκε στην «Α» κυβερνητικός παράγοντας, «θα μοιάζει με το μαρτύριο της σταγόνας και της… κορώνας», όπου η ανακοίνωση κάθε επιδημιολογικού δεδομένου για τον κορωνοϊό θα αναμένεται με αγωνία, ώστε στη συνέχεια να αξιολογείται και η αποτελεσματικότητα των εφαρμοζόμενων μέτρων.

Στα ευκόλως εννοούμενα που ΔΕΝ πρέπει να παραλείπονται είναι και το γεγονός ότι το ίδιο «μαρτύριο» υφίσταται η πραγματική οικονομία που δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι, ειδικά αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που προέρχονται από το υπουργείο Οικονομικών και θέλουν την ύφεση να… στρογγυλοκάθεται σε διψήφιο ποσοστό.

Αυτό που γνωρίζει η «Α» είναι ότι οι συζητήσεις του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο ήταν όλο το προηγούμενο διάστημα συνεχείς προκειμένου να διερευνηθούν τα περιθώρια περαιτέρω κρατικής υποστήριξης στις χειμαζόμενες από την κρίση επιχειρήσεις και νοικοκυριά και να αναληφθούν υποστηρικτικές δράσεις όπως αυτές που ανακοίνωσε το Σάββατο μετά από τον πρωθυπουργό ο ΥΠ.ΟΙΚ. Χρήστος Σταϊκούρας.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα