Πανελλαδικές: Σήμερα ανακοινώνεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Οι μεταρρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας για να επιλύσει τις χρόνιες παθογένειες

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που ανακοινώνεται σήμερα και το παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο είναι οι δύο καινοτομίες των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Αναγκαιότητα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Η καθιέρωση της ΕΒΕ έγινε για να μπει τέλος στο φαινόμενο εισαγωγής φοιτητών με χαμηλές βαθμολογίες, που εισάγονται στα ΑΕΙ αλλά δεν αποφοιτούν. Θυμίζουμε ότι περισσότεροι από το 30% των φοιτητών που μπήκαν με χαμηλές βαθμολογίες δεν αποφοιτούν από τα Πανεπιστήμια . Στόχος του σχεδίου του υπουργείου Παιδείας είναι οι φοιτητές να γίνονται πτυχιούχοι και όχι «αιώνιοι» φοιτητές που εγκλωβίζονται σε ένα δρόμο χωρίς διέξοδο, που χάνουν άσκοπα τα χρόνια τους αλλά να επιλέγουν δρόμους με προοπτικές.

Με τη θεσμοθέτηση της ΕΒΕ, του ανώτατου ορίου φοίτησης και του παράλληλου μηχανογραφικού αναδεικνύονται οι εναλλακτικές εκπαιδευτικές διαδρομές που μπορούν να ακολουθήσουν οι νέοι αυξάνοντας την πιθανότητα της επαγγελματικής τους καταξίωσης. Η υλοποίηση του νομοσχεδίου της ΕΕΚ (Δεκέμβριος 2020) ενισχύει το εγχείρημα αυτό, εξασφαλίζοντας ότι η επαγγελματική κατάρτιση αποτελεί μια ρεαλιστική διέξοδο για τους υποψηφίους. Όπως λένε και στο υπουργείο Παιδείας αποφεύγεται ο λαϊκισμός και δεν γίνεται εμπόριο ψεύτικων ελπίδων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά τα ίδια τα ΑΕΙ αποκτούν λόγο στα κριτήρια εισαγωγής των υποψηφίων στα ΑΕΙ. Τα ΑΕΙ επέλεξαν τον συντελεστή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για κάθε Πανεπιστημιακό τμήμα, αν δηλαδή θα κυμανθεί π.χ. στο 80% της μέσης επίδοσης των υποψηφίων ή στο 120% της επίδοσης αυτής.

Σύμφωνα με τις ίδια πηγές η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να φαίνεται ανοικτή η πόρτα της εισαγωγής στα ΑΕΙ για όλους χωρίς προϋποθέσεις και κριτήρια, ενώ στην πραγματικότητα ήταν κλειστή η πόρτα της αποφοίτησης, της επαγγελματικής αποκατάστασης, της προοπτικής.

Το νέο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας δίνει διέξοδο, αναβαθμίζοντας και αναδεικνύοντας τις εναλλακτικές εκπαιδευτικές διαδρομές, την επιλογή Δημοσίων ΙΕΚ, που παρέχουν επαγγελματική κατάρτιση σε περισσότερες από 120 σύγχρονες ειδικότητες υψηλής ζήτησης και απορρόφησης από την αγορά, αυξάνοντας την πιθανότητα της επαγγελματικής τους καταξίωσης των νέων .

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα