Πανηγυρίζει για τα επιδόματα σε μία κοινωνία που φτωχαίνει

Ζώντας -προφανώς- σε… εικονική πραγματικότητα, η Θεανώ Φωτίου, υποστήριξε ότι «αντισταθήκαμε στις λογικές που ήθελαν την πλήρη κατάλυση της κοινωνικής προστασίας και υποστηρίξαμε την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους».

Η αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης -που θα μείνει στην πολιτική ιστορία του τόπου για την ατάκα της με τα γεμιστά-, σε άρθρο της στο «Βήμα της Κυριακής», σημειώνει πως «υποστηρίξαμε ότι κάθε ευρώ που δίνεται στο κοινωνικό κράτος, όχι μόνο ισχυροποιεί τον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό, αλλά επιστρέφει πολλαπλάσιο στην πραγματική οικονομία». «Είμαστε βέβαιοι», τονίζει σε άλλο σημείο η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης «ότι η μετάβαση στο κοινωνικό επιχειρείν θα συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη και στην καταπολέμηση της ανεργίας, δημιουργώντας βιώσιμες κερδοφόρες κοινωνικές επιχειρήσεις με σταθερές και ποιοτικές θέσεις εργασίας».

Η Θεανώ Φωτείου γράφει, μεταξύ άλλων, για την επόμενη μέρα της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια: «Παραλάβαμε το 2015 μια οικονομία κατεστραμμένη, με ανεργία στο 27%, ένα κοινωνικό κράτος υπό διάλυση και κατεστραμμένο το ¼ του πλούτου της χώρας. Συνθήκες που προκύπτουν, ύστερα από έναν πόλεμο. Ήμασταν πεπεισμένοι ότι η ελληνική χρεοκοπία δεν ήταν απότοκο μόνο άλλης μιας κρίσης του καπιταλιστικού προτύπου, αλλά επακόλουθο των διεφθαρμένων και αντικοινωνικών πολιτικών που εφάρμοσαν στη χώρα για δεκαετίες, αυτοί που μέχρι χθες πίεζαν για νέα μνημόνια και προληπτικές γραμμές στήριξης. Για εμάς, η επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους είναι όρος για τη στρατηγική εξόδου από την κρίση.

Αντισταθήκαμε στις λογικές που ήθελαν την πλήρη κατάλυση της κοινωνικής προστασίας και υποστηρίξαμε ότι η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και του κράτους πρόνοιας δεν είναι χαμένα χρήματα, όπως ισχυρίζεται ο ΣΕΒ και οι εκπρόσωποι του παλιού καθεστώτος, αλλά κοινωνική επένδυση η οποία έχει θετικό αποτύπωμα και στην οικονομική ανάπτυξη. Επενδύσαμε στην άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, στην άρση των αποκλεισμών, στη μείωση του κοινωνικού ελλείμματος. Υποστηρίξαμε ότι κάθε ευρώ που δίνεται στο κοινωνικό κράτος, υγεία-παιδεία-κοινωνική προστασία, όχι μόνο ισχυροποιεί τον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό, αλλά επιστρέφει πολλαπλάσιο στην πραγματική οικονομία και δικαιωθήκαμε, διότι έχει δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή από 1,03 έως 1,68».

«Ωριμάζει η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία»

Τέλος, η αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης σημειώνει: «Παραλάβαμε το 2015, προϋπολογισμό πρόνοιας 790 εκατ. ευρώ, τον χαμηλότερο στην Ευρώπη, τον κάναμε 1,83 δισ. ευρώ το 2018 και θα τον φτάσουμε στα 3 δισ. ευρώ το 2019. Θεσμοθετήσαμε την Κάρτα Αλληλεγγύης και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης για 600.000 συμπολίτες μας, δημιουργήσαμε το πρόγραμμα 150.000 ζεστών σχολικών γευμάτων κάθε μέρα, ανοίξαμε τους βρεφονηπιακούς σταθμούς για χιλιάδες παιδιά δωρεάν (από 79.000 το 2015 σε 120.000 φέτος), φέραμε την επιδότηση ενοικίου για 1.300.000 πολίτες, εισάγαμε προγράμματα για αστέγους, στηρίξαμε την κοινωνική ένταξη των Ρομά και τα άτομα με αναπηρία. Κυρίως όμως, δημιουργήσαμε μια μεγάλη ψηφιακή μεταρρύθμιση με δέκτη και πομπό τα 240 Κέντρα Κοινότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε και τα επόμενα μεγάλα βήματα για την “εντατική ωρίμανση” της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ) στην Ελλάδα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα