Πάντα σε εγρήγορση για τις τουρκικές κινήσεις

Στο τέλος του Μαΐου αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προκειμένου να προετοιμαστεί πιθανή συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Στην κυβέρνηση παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις κινήσεις της Άγκυρας, στο περιθώριο των συνεννοήσεων με την Τουρκία για την επίσημη επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο τέλος Μαΐου. Η Τουρκία από τη μία θέλησε να δείξει με την επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, στη Θράκη ότι είναι υπέρμαχος των θρησκευτικών ελευθεριών. Έτσι, την ώρα που από το υπουργείο Εξωτερικών έκαναν λόγο για τουρκική μειονότητα της Θράκης, φώτιζαν την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη με συνθήματα υπέρ του Αλλάχ.

Η Τουρκία προσπαθεί με κάθε τρόπο να δείξει στη διεθνή κοινή γνώμη ότι η Αθήνα δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων για τη μειονότητα, όπως επίσης και ότι καταπατά τη Συνθήκη της Λωζάννης. Μόνο που η Άγκυρα λησμονεί ότι η Συνθήκη της Λωζάννης κάνει λόγο για μουσουλμανική μειονότητα, δηλαδή μία θρησκευτική μειονότητα και όχι τουρκική, δηλαδή μία εθνική μειονότητα.

Στο μεταξύ, ως αποτυχημένες μπορούν να κριθούν οι προσπάθειες επαναπροσέγγισης της Τουρκίας με κράτη του αραβικού κόσμου. Ήδη με το Ισραήλ είναι στα μαχαίρια, ενώ όσες χώρες κάλεσε για ισλαμικό μέτωπο κατά του Τελ Αβίβ δεν έδειξαν ιδιαίτερη προθυμία. Μόνο από το ύφος τού Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη συνέντευξη μετά την επίσκεψη του στο Ριάντ, μπορεί να καταλάβει και ο πλέον αδαής, ότι τα πράγματα με τη Σαουδική Αραβία δεν πήγαν όπως τα είχε σχεδιάσει η Τουρκία.

Κάτι ανάλογο ισχύει τόσο για την Αίγυπτο, όσο και για την Ιορδανία, ενώ είναι βέβαιο ότι η στήριξη του Ερντογάν στη Χαμάς τού κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη συζήτηση που θα έχει με τον Τζο Μπάιντεν τον Ιούνιο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Και αυτό διότι επισήμως οι ΗΠΑ θεωρούν τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση και αναγνωρίζουν ως μόνη νόμιμη την υπό τον Μαχμούντ Αμπάς Παλαιστινιακή αρχή.

 

Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του Τσαβούσογλου στην Αθήνα, η ελληνική πλευρά έχει προτείνει ως κατάλληλη ημερομηνία την 31η Μαΐου και πλέον αναμένει την απάντηση της Τουρκίας, αλλά και τις δεσμεύσεις της Άγκυρας ότι έως τότε δεν θα προβεί σε προκλήσεις στο Αιγαίο ή σε άλλες περιοχές, ώστε η επίσκεψη να πραγματοποιηθεί και να μην υπάρξουν αναταράξεις.

Αθήνα και Άγκυρα, άλλωστε, ετοιμάζονται για έναν διπλωματικό μαραθώνιο, καθώς ακολουθούν δύο κρίσιμες Σύνοδοι Κορυφής, του ΝΑΤΟ (14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (24 και 25 Ιουνίου, επίσης στις Βρυξέλλες). Εφόσον πάει καλά η συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου, δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί και η συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να παίζουν καθοριστικό διαμεσολαβητικό ρόλο.  Εξάλλου, στο Μαξίμου επεξεργάζονται την ατζέντα και στη συνάντηση που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αμερικανό Πρόεδρο στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Το αποτέλεσμα των συναντήσεων που θα έχει ο Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ θα κρίνει εν πολλοίς και τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., στις 24 και 25 Ιουνίου, με την τελωνειακή ένωση Ε.Ε.-Τουρκίας να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα, όπως και η αναθεώρηση της προσφυγικής συμφωνίας.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα