Πανταχού… απούσα!

Οι σοβαρές εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια συζητούνται ερήμην της Ελλάδας

Όσο χιλιοειπωμένη κι αν είναι η ατάκα ότι οι δημοσκοπήσεις αποτελούν φωτογραφίες της στιγμής, μαζεύονται πολλά τα «φωτογραφικά ενσταντανέ» αυτής της κυβέρνησης που προοιωνίζουν ένα φωτο-άλμπουμ ήττας και στις πραγματικές κάλπες, που θα στηθούν από τον Μάιο και μέχρι όποτε αποφασίσει ο νυν πρωθυπουργός να προκηρύξει την ημερομηνία των εθνικών εκλογών.

Την παράσταση… ήττας του κυβερνώντος κόμματος δείχνουν ακόμη και δημοσκοπήσεις εταιρειών που δεν θεωρούνται «συστημικά» αντι-ΣΥΡΙΖΑϊκές, επιβεβαιώνοντας τους χειρότερους φόβους του Μαξίμου. Ότι, δηλαδή, το απονενοημένο διάβημα να λυθεί άρον-άρον και εν κρυπτώ το ονοματολογικό των Σκοπίων προκαλεί πρόβλημα πολιτικής επιβίωσης στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ στους περισσότερους νομούς της χώρας τα γκάλοπ δείχνουν μία άνετη επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας, στους 13 νομούς της Μακεδονίας η απόσταση που χωρίσει τα δύο κόμματα εκτοξεύεται σε ποσοστά πανωλεθρίας, προσεγγίζοντας διψήφιες διαφορές της τάξης του 15%!!!

Το πόσο μαχητό και εν τέλει αναστρέψιμο είναι το κακό που έχει προκαλέσει στα εθνικά συμφέροντα η Συμφωνία των Πρεσπών –με τα αποτελέσματα που ήδη παράγει– θα φανεί εν ευθέτω χρόνω. Αυτό που όμως αποδεικνύεται σήμερα και απολύτως ξεκάθαρα είναι η πρόθεση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ όχι να λύσει μία χρονίζουσα εθνική εκκρεμότητα, αλλά να την εργαλειοποιήσει προκειμένου να προκαλέσει το μέγιστο δυνατό ρήγμα στα ύφαλα των αντίπαλων πολιτικών σχηματισμών της. Το  αποδεικνύουν τα έργα ή, για να είμαστε ακριβέστεροι, τα μη… έργα ολόκληρου του κυβερνητικού μηχανισμού που κομπάζει ότι προτάχθηκε το εθνικό συμφέρον της ειρήνης και της ευημερίας των Βαλκανίων.

Χρειάστηκε μία συνάντηση στο Βερολίνο και μία εκκωφαντική ελληνική απουσία, για να πέσουν οι μάσκες τού δήθεν ενδιαφέροντος. Εκεί στην πρωτεύουσα της πατρώας γης της φίλης πλέον Άνγκελα Μέρκελ και παρουσία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έλαβε χώρα τη Δευτέρα του Πάσχα μία κρίσιμη συνάντηση κορυφής.

Θέμα της οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια για τις οποίες συζήτησαν οι ηγέτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Κροατίας, του Κοσόβου, του Μαυροβουνίου, της Σερβίας και της Σλοβενίας. Σημειωτέον ότι στη διευρυμένη συνάντηση το «παρών» έδωσε και η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκαν σημαντικά τετ-α-τετ, όπως αυτό της Μέρκελ με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, καθώς και με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα.

Αν απορείτε γιατί λείπει το όνομα της Ελλάδας, δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος. Η Ελλάδα απλώς απουσίαζε. Δεν προσεκλήθη; Προσεκλήθη και δεν παρέστη; Η απάντηση ακόμη αναζητείται, έστω και αν την έθεσε δημοσίως και ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος διατύπωσε τα ίδια εύλογα ερωτήματα, θυμίζοντας μάλιστα ότι τον Ιούνιο το Συμβούλιο θα αποφασίσει σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τα Σκόπια.

Πίσω, λοιπόν, από τους φανφαρονισμούς για τον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας μας στην περιοχή και τα προεκλογικά τρικ εξευμενισμού των δυσαρεστημένων από την πολιτική της ψηφοφόρων, η κυβέρνηση πρέπει να έχει τεταμένες τις κεραίες της.

Ήδη σιγοβράζει η διένεξη Κοσόβου – Σερβίας, με τον Κοσοβάρο πρόεδρο, Χάσιμ Θάτσι, να αποκλείει οποιαδήποτε προοπτική συμφωνίας με τους Σέρβους χωρίς τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, προσθέτοντας μάλιστα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «πολύ αδύναμη» για να καθοδηγήσει τις διαπραγματεύσεις.

Αλλά φαίνεται ότι ο διατελέσας και υπουργός Εξωτερικών, Αλέξης Τσίπρας, είναι απασχολημένος με το να πει «παρών» σε ντιμπέιτ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και δεν τον ενδιαφέρει ότι στα μεγάλα και τα σπουδαία η Ελλάδα είναι πανταχού… απούσα. και παρακολούθημα τετελεσμένων γεγονότων.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα