ΠΑΟΚ, Γκαρσία, τρομοκρατία την… ακαδημία (της Αϊντχόβεν)

Toυ Χαρίλαου Τουμπιώτη

 

Μισό λεπτό. Ο ΠΑΟΚ διέλυσε την Αϊντχόβεν, 4-1, στην Τούμπα. ΠΑΟΚ, Γκαρσία, τρομοκρατία. Σωστό είναι αυτό το σύνθημα. ΠΑΟΚ, Γκαρσία, τρομοκρατία. Να το συμπληρώσω εγώ: ΠΑΟΚ, Γκαρσία, τρομοκρατία, τεσσάρα στην ακαδημία. Την ακαδημία τη Αϊντχόβεν.

Έτσι είναι. Τα χτύπησε αλύπητα τα πιτσιρίκια της Αϊντχόβεν, Πάμπλο. Και δεν σ’ το λέω εγώ. Τα Μέσα το λένε αυτό και του Ιβάν. Διαβάζεις ρεπορτάζ για τους Ολλανδούς πριν πετάξουνε για τη Θεσσαλονίκη:

«Γκάκπο, Ντάμφρις, Ντελάνγκε, Μπάουμγκαρτλ, Χέντρικ, Μίλερ, Πιρόε και Φίρχεφεροκτώ  στο σύνολο, έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό και βρίσκονται σε καραντίνα, ενώ οι Φαν Γκίνκελ, Γκούτι, Ρομέρο και Ομπίσπο παραμένουν τραυματίες».

Εσύ τι καταλαβαίνεις, μάστορα; Ότι ο ΠΑΟΚ έπαιξε με την Αϊντχόβεν την κανονική; Ήταν η Αϊντχόβεν αυτή που ήρθε στη Θεσσαλονίκη; Μέτρα, να δεις πόσοι έλειπαν. Δώδεκα, μάστορα. Μία ενδεκάδα κι ένας αναπληρωματικός. Πλάκα κάνουμε τώρα;

Κι εγώ δεν σου λέω ότι κακώς ο ΠΑΟΚ έριξε τεσσάρα στους Ολλανδούς. Και δέκα άμα μπορούσε, να τα έριχνε. Τι θα πει ότι έπαιζε με πιτσιρίκια, ρε. Το θέμα είναι να κερδάς και να παίρνεις τους τρεις βαθμούς. Η μεγαλύτερη ατάκα όλων των εποχών από τον Θόδωρο τον Παχατουρίδη που έπαιζε στον Ολυμπιακό του Κοσκωτά.

Το θέμα είναι να κερδάς, σου λέει ο Θόδωρας. Κι ο ΠΑΟΚ κέρδισε και καλά έκανε. Αλλού είναι το θέμα. Κανένας Σαββιδοτέχνης δεν έγραψε ότι η Αϊντχόβεν έπαιζε με παιδαρέλια. Κανένας δεν έγραψε, κάντε λίγο κράτει, ρε μάγκες, αυτή δεν ήταν η Αϊντχόβεν.

Πλακώθηκαν στην παπαριές, για Γκαρσία και τρομοκρατία. Δηλαδή, ρωτάω τώρα εγώ: Άπαξ κι έπαιζε ο ΠΑΟΚ με τις ακαδημίες του Πάμπλο και κέρδιζε 4-1 θα στήνανε χορούς και πανηγύρια; Το ίδιο πράγμα ήτανε. Ακαδημία η μία, ακαδημία και η άλλη. Ποια η διαφορά, δηλαδή; Μη σου πω κιόλας οι ακαδημίες του ΠΑΟΚ είναι καλύτερες γιατί έκανε δουλειά σοβαρή ο Παύλος τόσα χρόνια.

Έτσι είναι. Ασέβεια προς τον λαό του ΠΑΟΚ είναι αυτό το πράγμα που κάνουνε οι Σαββιδοτέχνες, να παρουσιάζουν μια νίκη με παιδαρούδια για τεράστια επιτυχία. Ούτε ο ίδιος ο Γκαρσία δεν τα θέλει αυτά τα πράγματα.

Κι ύστερα, άρχισαν το λιβανιστήρια για τον Ουρουγουανό. Ότι μεταμόρφωσε τον ΠΑΟΚ, ότι έβαλε καινούργιες ιδέες και παπαριές, Γιωργίτσα μου, που έγραφε κι ο μεγάλος Καίσαρης.

Έτσι, δηλαδή, και διαβάσεις τον Σταύρο τον Κόλκα, νομίζεις ότι ο Γκαρσία είναι καμία τρίχα κάτω από Γκουαρντιόλα, Μουρίνιο. Μεγάλο κεφάλι προπονητικό. Βασιλιάς του κόουτσινγκ. Την άλλαξε την ομάδα, την έκανε έτσι, μετά γιουβέτσι και μετά κοκορέτσι. Κατά τη διάρκεια του αγώνα όλα αυτά.

Έτσι δηλαδή κι ο Παύλος βάλει να του τα μεταφράσουνε αυτά, ίσα που τους πλακώνει στο ξύλο, τσαμπούκι καθώς είναι. Έτσι είναι. Σοβαρός άνθρωπος είναι ο Παύλος και δεν μπορεί να διαβάζει υπερβολές, ότι έχει το μαγικό ραβδάκι και τα ρέστα.

Διότι, σου λέει, άπαξ κι αύριο έρθει μία στραβή, τι θα γράφουνε μετά; Ότι η Κίρκη με το μαγικό ραβδί μεταμόρφωσε τα γουρούνια του Οδυσσέα σε ανθρώπους. Διότι αυτό λέει η μυθολογία στην «Ομήρου Οδύσσεια». Ότι η Κίρκη μεταμόρφωσε σε γουρούνια όλους τους πολεμιστές του Οδυσσέα, αλλά επειδή τον ερωτεύτηκε τον Ιθακιανό, τους ξανάκανε ανθρώπους.

Έτσι, σου λέει ο Παύλος, μπορεί να γίνει και με μένα, άπαξ και χάσω ένα παιχνίδι. Μπορεί να αρχίσουνε οι Σαββιδοτέχνες να γράφουνε τα δικά τους. Το ξέρει το έργο ο Ουρουγουανός. Ότι τώρα μετά τη νίκη είμαστε στα μέλια. Αύριο, τι γίνεται; Εγγυήθηκε κανένας στο ποδόσφαιρο ότι η ομάδα του θα κερδάει συνέχεια;

Είναι, όμως, και το άλλο με τον Γκαρσία.Οι Σαββιδοτέχνες θέλουν να έχουν άποψη για το ποιος παίζει. Μπορεί να μεταφέρουν τίποτα εντολές από τον μικρό Γιωργάκη. Κι ο  instaGiorgis, άνθρωπος του ποδοσφαίρου είναι κι αυτός. Έδιωξε ολόκληρο Λουτσέσκου από τον ΠΑΟΚ. Και Σάκχοφ και Κάνιας.

Τα ξέρει όλα αυτά ο Πάμπλο. Και τι έπαιξε με τον Βιεϊρίνια ξέρει, που προσπαθούσανε να τον επιβάλουν με το ζόρι οι Σαββιδοτέχνες στον Φερέιρα. Κι αύριο-μεθαύριο, θ’ αρχίσουνε να έχουν άποψη και για την ενδεκάδα. Κι εκεί θα γίνει πανηγύρι με κλαρίνα και βιολιά έτσι και του πούνε ότι πρέπει να παίζει αυτός και ο όχι ο άλλος. Δεν είναι κανένα παιδάκι ο Παύλος. Εκτός κι αν τα γύρισε κι αυτός. Σου λέει, έτσι και δεν πάρω το χαρτάκι, τι δουλειά θα κάνω μετά; Να πάω στην Ουρουγουάη και να παίζουμε πρέφα με τον Μίλτον Βιέρα και τον Χούλιο Λοσάντα και να λένε, τι ωραία χώρα είναι η Ελλάδα;

Και μιας και σου έγραψα για το χαρτάκι. Δεν υπάρχει προπονητής που να μην παίρνει ραβασάκι. Το θέμα είναι τι το κάνει, μάστορα. Άλλος το βάζει στον κόρφο του, άλλος το ’χει για να ανάβει το τσιγάρο. Ο Γκαρσία είναι στη δεύτερη κατηγορία. Μέχρι τώρα, γιατί κανένας δεν ξέρει τι του ξημερώνει αύριο. Μπορεί ο μικρός Γιώργος Σαββίδης, ο istaGiorgis που τον λέω εγώ, ν’ απαιτήσει να παίζει ο Μουργκ. Θα τον ακούσει ο Παύλος ή θα έχουν τίποτα περίεργα;

Μάνι-μάνι, ο Γκαρσία έχει να λύσει το θέμα με τα δεκάρια του. Πολλά είναι. Το λένε οι ίδιοι οι Σαββιδοτέχνες, ότι ο ΠΑΟΚ έχει γεμίσει δεκάρια. Κι ο Καντουρί δεκάρι κι ο Μουργκ κι ο Μπίσεσβαρ. Αλλά κι ο Σβαμπ δεκάρι έπαιζε στη Ραπίντ. Κι ο Ντόγκλας Αύγουστος κι αυτός δεκάρι είναι, άσχετο αν τον βάζουνε αμυντικό χαφ. Κι ο Νινούα με τα ωραία στημένα, δεκάρι είναι κι αυτός.

Καλά ξεμπερδέματα τώρα με τον Πάμπλο. Δεν φταίει αυτός που μαζεύτηκαν τόσοι πολλοί. Ο Φερέιρα έπαιζε αλλιώς κι ο Γκαρσία αλλιώς. Θ’ αρχίσουνε τα ξινίσματα όπου να ’ναι. Κι εκεί να τον δούμε και τον Γκαρσία, πώς θα τους κουλαντρίσει όλους αυτούς. Παικταράδες είναι όλοι. Κι εδώ δεν μιλάμε τώρα ότι στην Κ19 έπιανε από το αυτί έναν παίκτη και τον έστειλε για τυρόπιτες. Εδώ μιλάμε ότι έχεις να κάνεις με επαγγελματίες.

Ο Καντουρί είναι ο καλύτερος απ’ όλους. Έτσι λέω εγώ. Δεν βγαίνει. Θα του πει ο Γκαρσία να παίξει εξάρι, όπως με τον Παναιτωλικό; Τριάντα φεύγα είναι ο Ομάρ. Δεν μπορεί να κάνει το τρεχαντήρι του μπατίρη. Ύστερα, χαραμίζεται να παίζει εξάρι. Κι άπαξ και παίξει ο Καντουρί, χαιρέτα μας τον πλάτανο οι άλλοι.

Βάλ’ τα κάτω τα πράγματα, μάστορα. Τζόλης και Ζίφκοβιτς στα πλάγια, σέντερ φορ ο Τζόλης ή ο Σβιντέρσκι και Καντουρί από πίσω. Πόσοι μένουνε για τα χαφ. Άλλοι δύο, που πρέπει να κόβουνε κιόλας. Άντε, ένας ο Σβαμπ, που παίζει όπου του πούνε. Ο άλλος; Μόνο ο Εσίτι είναι σου δίνω το πόδι στο χέρι, δεν περνάνε ποτέ μπάλα και παίκτης.

Έτσι είναι. Τώρα να τον δούμε τον Πάμπλο πώς θα το χειριστεί το θέμα. Και τι θα γράφουνε και οι κόλακες, βέβαια. Μαζί τον έχουνε τον ΠΑΟΚ με τον προπονητή. Πλακώσανε τώρα ότι ο Γκαρσία έφερε ΠΑΟΚτσιλίκι, σου λέει, στην ομάδα. Ότι και καλά έφερε τσαμπουκά. Και τι ξέρουν όλοι αυτοί οι ξένοι για το ΠΑΟΚτσιλίκι, ρε. Έτσι κι εξαιρέσεις τον Μηχαηλίδη και τον Τζόλη, που είναι γεννημένοι ΠΑΟΚτσήδες, ποιος άλλος ξέρει τι είναι ο Γιώργος Κούδας;

Να σ’ το κλείσω, μάστορα. Ο λαός του ΠΑΟΚ ξαναταΐστηκε σανό αφράτο κατ’ ευθείαν από το χωράφι με τον Γκαρσία. Που έτσι, δηλαδή, και δεν έμπαινε εκείνο το γκολ του Κνετ στον Παναιτωλικό, ο ΠΑΟΚ δεν κέρδιζε με τίποτα. Δεν έκανα λάθος, ρε. Του Κνετ ήτανε το γκολ, όχι του Νινούα. Του Κνετ, που έκανε μια βαθιά υπόκλιση για να περάσει η μπάλα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα