ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, Άρης, και ΕΠΟ στο CAS, με τη FIFA να «ψάχνεται»

Το τελευταίο δεκαπενθήμερο οι διάφοροι αθλητικοί μυαλοπώληδες – δημοσιογράφοι κάποιων ΜΜΕ, αναφερόμενοι στις προσφυγές στο CAS των ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ολυμπιακού και Άρη, γράφουν μία μπαρούφα, γεμίζουν τη σελίδα και ευτυχείς στο τέλος του μηνός θα πάνε στο ταμείο να πληρωθούν…

Σπάνια θα διαβάσει κανείς σε κάποιο site ή σε έντυπη έκδοση μια σοβαρή ανάλυση για το τι ακριβώς προβλέπεται για προσφυγές αυτής της μορφής από τους κανονισμούς (διεθνείς και εγχώριους) αλλά και από τη νομοθεσία της χώρας μας που ως Εθνικό Δίκαιο υπερισχύει κάθε διάταξης FIFA, UEFA και CAS, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θίγει τις καταστατικές διατάξεις των διεθνών ομοσπονδιών και του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου (CAS).

Σήμερα θα κάνουμε… πενηνταράκια τα ισχύοντα ώστε οι οπαδικές απόψεις κάποιων ποδοσφαιρικών παραγόντων, αλλά και δικηγόρων που λένε άλλα αντ’ άλλων –προφανώς, για να δικαιολογήσουν την παχυλή αμοιβή τους– να μην αποτελούν το «σανό» για την «τροφή» των φανατικών φίλων της ομάδας τους.

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν:

Ως γνωστόν, οι κατατεθείσες προσφυγές στο CAS είναι οι εξής:

1] Η προσφυγή του ΠΑΟΚ κατά της ΕΠΟ, λόγω της απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων να αφαιρέσει 7 βαθμούς από τον πίνακα βαθμολογίας που αφορά την «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ.

2] Η προσφυγή του Ολυμπιακού κατά της ΕΠΟ, λόγω της μη απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων να υποβιβάσει τον ΠΑΟΚ, αφού απεδείχθη σχέση πολυϊδιοκτησίας.

3] Η προσφυγή του Άρη κατά της FIFA για απαγόρευση μεταγραφών.

#Η απόφαση που αφορά την πρώτη περίπτωση στηρίχτηκε  σε προηγούμενη απόφαση –και όχι εισήγηση– της ΕΕΑ, οι διατάξεις της οποίας  αποτελούν μέρος του Εθνικού Δικαίου της χώρας μας, και βεβαίως όχι αντικείμενο διαιτησίας για να επιληφθεί το CAS.

Συμπέρασμα: Η προσφυγή του ΠΑΟΚ θα απορριφθεί.

# Η απόφαση που αφορά τη δεύτερη περίπτωση επίσης στηρίχτηκε σε νόμο –τη γνωστή τροπολογία Γεραπετρίτη– και βεβαίως όπως και στην πρώτη περίπτωση το CAS δεν έχει αρμοδιότητα να κρίνει διάταξη του Εθνικού Δικαίου.

Συμπέρασμα: Η προσφυγή του Ολυμπιακού θα απορριφθεί.

# Η κορυφαία περίπτωση αυθαιρεσίας της FIFA είναι η περίπτωση του Άρη. Και εξηγούμεθα: Σύμφωνα με το Εθνικό Δίκαιο, που ισχύει από την ημέρα που επετράπη η σύσταση Ανωνύμων Εταιρειών, αν μία Ανώνυμη Εταιρεία πτωχεύσει και διαλυθεί, τα χρέη βαρύνουν τα μέλη του ΔΣ που ευθύνονται για την πτώχευση. Εν προκειμένω, η νυν διοίκηση του Άρη δεν είχε καμία σχέση με τα χρέη της προηγούμενης διοίκησης. Και επειδή η νομοθεσία προβλέπει ότι το σήμα της ΠΑΕ επανέρχεται στο Ερασιτεχνικό σωματείο που δημιούργησε την ΠΑΕ, η νυν διοίκηση ως ΠΑΕ έκανε χρήση του σήματος που της παραχωρήθηκε. Έρχεται η FIFA και απειλεί την ΕΠΟ ότι, αν δεν εφαρμόσει την απόφαση για απαγόρευση των μεταγραφών στον Άρη, θα την αποβάλει από τη δύναμή της. Ερώτημα: Μπορεί;

Απάντηση: Όχι.

Αιτιολογία: Δεν μπορεί να παρακάμψει τους κανόνες του Εθνικού Δικαίου.

Συμπέρασμα: Το CAS θα δικαιώσει τον Άρη.

Οι υπόγειες διαδρομές του CAS

 

Βεβαίως, αν κάποια μέλη του Διαιτητικού Δικαστηρίου του CAS, οι λεγόμενοι «επιδιαιτητές», αποφασίσουν να ακολουθήσουν τον δρόμο του χρήματος –που χάραξαν οι αξιότιμοι κ.κ. Πλατινί, Μπλάτερ και Ζερόμ Βαλκ, που πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη–, και για επικοινωνιακούς λόγους αναπέμψουν τις υποθέσεις εκ νέου στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ –όπως προανήγγειλε ως ενδεχόμενο ο νομικός γίγαντας και μέλος του CAS, Σοφοκλής Πιλάβιος–, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο, αφού οι τακτικοί δικαστές εν ενεργεία της Επιτροπής Εφέσεων δεν είναι δυνατόν να παρακάμψουν την τροπολογία Γεραπετρίτη, και τον νόμο περί Ανωνύμων Εταιρειών, αφού στην περίπτωση αυτή θα έπαιρναν τον δρόμο για τα σπίτια τους μετά από παρέμβαση της Επιθεώρησης Δικαστηρίων και του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου.

Το (ενδεχόμενο) Grexit

 Πολλές φορές, η FIFA έχει απειλήσει την Ελλάδα με Grexit για παραβάσεις του Καταστατικού της. Από την εποχή όμως της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αφορούσε τον Βέλγο ποδοσφαιριστή Μπόσμαν,  που έφερε τα πάνω κάτω στο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι, αν υπάρχει ένα όργανο που κυριολεκτικά η διεθνής Ομοσπονδία κυριολεκτικά «τρέμει» αυτό είναι το ενδεχόμενο μιας προσφυγής ενός κράτους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Έτσι, λοιπόν, αναγκάζεται πολλές φορές να κλείνει τα μάτια σε σαφείς παρεμβάσεις κρατών στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Πρόσφατο παράδειγμα, η παρέμβαση του Ελληνικού Κράτους στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου μέσω της τροπολογίας Γεραπετρίτη μεσούσης της ποδοσφαιρικής περιόδου, που έσωσε τον ΠΑΟΚ από τον υποβιβασμό.

Στην περίπτωση αυτή, η FIFA όχι μόνο έκλεισε τα μάτια, αλλά και μέσω του αντιπροέδρου της κ. Κλαρκ, που ένα μήνα μετά την ψήφιση της τροπολογίας επισκέφτηκε την Ελλάδα, περιορίστηκε μόνο  σε ανταλλαγή φιλοφρονήσεων με τον πρωθυπουργό Κυριάκο και τον επιτελικό Γεραπετρίτη.

Συμπέρασμα: Όπως προαναφέραμε, οι προσφυγές ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού θα απορριφθούν, η  προσφυγή του Άρη θα ευδοκιμήσει και η FIFA θα συνεχίσει τις α-λά καρτ παρεμβάσεις της και απειλές για αποβολή Ομοσπονδιών από τη δύναμή της όπου τη βολεύει και όπου δεν υπάρχει φόβος προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα