ΠΑΟΚ – Θρύλος: Ντέρμπι σε στυλ δυνάμεων ΜΑΤ

Στην Τούμπα, ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός, κυρίαρχο ρόλο θα παίξει η τετράδα των δυνάμεων… καταστολής, Μαουρίσιο, Σάκχοφ, Γκιλιέρμε, Καμαρά, με τον «δικέφαλο» να υπερτερεί στον «αέρα» και τους «ερυθρόλευκους» στο χορτάρι

Ένα ντέρμπι ΠΑΟΚ – Ολυμπιακού, που ενδεχομένως να κρίνει και τον τίτλο αύριο βράδυ στην Τούμπα, πέρα από τα συνήθη άγρια ένστικτα, που βαφτίζονται πάθος», «τσαμπουκάς» κ.λπ., είναι και μαθηματικές εξισώσεις υψηλής τακτικής ανάλυσης. Κατά τας γραφάς, στο σύγχρονο ποδόσφαιρο μπάλα παίζει ο προπονητής σε ποσοστό 67% και το υπόλοιπο 33% αφορά στις πρωτοβουλίες των παικτών, αυτοσχεδιασμούς, αστάθμητους παράγοντες κ.λπ.

Με αυτή την παραδοχή, η «Α» χαρτογραφεί την αναμέτρηση κι επισημαίνει: στο ποδόσφαιρο των ημερών μας, δύο είναι τα ζητούμενα: Το πρώτο είναι να βρεθεί «ένας με έναν». Το δεύτερο, πόση ενέργεια μπορούν να βγάλουν τα δυο αμυντικά χαφ. Ο Μαουρίσιο με τον Σάκχοφ του ΠΑΟΚ με τους Γκιλιέρμε, Καμαρά του Ολυμπιακού.

Τα αμυντικά χαφ, ως συνδετικός κρίκος της αμυντικής λειτουργίας με την επίθεση και, αντίστροφα, μπορεί να μην παράγουν θέαμα, αλλά σαν βαρόμετρο πλοήγησης, είναι υπεύθυνοι της προ-δημιουργίας και της… καταστροφής ταυτόχρονα. Κάτι σαν τα… ΜΑΤ, δηλαδή. Γι’ αυτό και πληρώνονται τόσα λεφτά οι «αγαπημένοι» των προπονητών, τα «τρεχαντήρια» και οι «χαμάληδες» της κερκίδας. Ο προπονητής, ωστόσο, παρατηρεί, ενώ η κερκίδα μόνο… βλέπει (την μπάλα), υπάρχει διαφορά.

Για να δούμε, τι θα δούμε, συνεπώς, με ακτινογραφίες των τεσσάρων αμυντικών χαφ. Ο Μαουρίσιο, ως γνήσιος Βραζιλιάνος, είναι απόλυτα κοντρολαρισμένος παίκτης. Σουτάρει, πασάρει, αμύνεται και σκοράρει. Έχει όλο το «πακέτο». Στον χώρο ευθύνης του θα βρεθεί ο Φορτούνης, που παίζει πίσω από τον φορ, τον Γκερέρο πιθανότατα.

Ό,τι δεν θα κάνει ο μέσος του Ολυμπιακού θα είναι «έργο» Μαουρίσιο. Ό,τι καταφέρει, θα είναι δική του ευθύνη. Ο έτερος αμυντικός μέσος, Εβγέν Σάκχοφ, δεν έχει τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Μαουρίσιο. Είναι, όμως, πολύ δυνατός στο ατομικό μαρκάρισμα, επίσης πολύ δυνατός στο ψηλό παιχνίδι, ενώ δεν έχει κι άσχημο σουτ έξω από την περιοχή.

Στον Ολυμπιακό ο Γκιλιέρμε είναι μια πατέντα Μαουρίσιο, αλλά είναι αδύνατον να παίξει τον αντίστοιχο ρόλο του Μαουρίσιο, να μαρκάρει τον Μπίσεσβάρ ή τον Πέλκα, πίσω από τον φορ Άκπομ.  Αυτό θα το χρεωθεί ο Καμαρά. Επειδή ο Μπίσεβαρ είναι ο ομφάλιος λώρος του ΠΑΟΚ, αυτόν θα προσπαθήσει ν’ αποκόψει ο Καμαρά.

Ο Καμαρά δεν έχει τα στοιχεία του Σάκφοχ. Είναι προφανώς πιο γρήγορος, κάνει περισσότερα χιλιόμετρα, τον αισθάνεται ο αντίπαλος, αλλά δεν μπορεί να βοηθήσει καθόλου στη δημιουργία. Πασάρει μονάχα στα 25-30 μέτρα. Ούτε, φυσικά, έχει την εμπειρία του Ουκρανού του ΠΑΟΚ.

Πέρα, όμως, από την αμυντική λειτουργία, υπάρχει και το επιθετικό κομμάτι των αμυντικών μέσων, που είναι εξ ίσου ουσιώδες. Στα κιτάπια του 4-2-3-1, όπως παίζουν οι δυο μονομάχοι της Τούμπας, οι δυο… ΜΑΤατζήδες πρέπει να μπαίνουν εναλλάξ στην αντίπαλη περιοχή. Γιατί εναλλάξ;

Διότι χρειάζονται 50 μέτρα για να μπουν και άλλα 50 μέτρα για να γυρίσουν. Τεράστια η καταπόνηση. Εντός περιοχής, όπου παίζεται το άλλο… μισό του ματς, ο ΠΑΟΚ υπερτερεί στον «αέρα» κι ο Ολυμπιακός στο χορτάρι. Ο Σάκχοφ τόσο στις στημένες φάσεις, όσο και κατά την εξέλιξη του ματς, μπορεί να σκοράρει με το κεφάλι. Ο Καμαρά έχει τρομερό σουτ έξω από την περιοχή.

Κατά τα άλλα, τόσο ο ΠΑΟΚ όσο κι ο Ολυμπιακός δεν πρόκειται ν’ αλλάξουν τον τρόπο παιχνιδιού τους. Παίζουν ακριβώς το ίδιο πράγμα με τα αμυντικά χαφ και τα μπακ που ανεβαίνουν επίσης εναλλάξ, γιατί αν τα αμυντικά χαφ χρειάζονται 50 μέτρα, μπρος-πίσω, τα μπακ χρειάζονται άλλα 20 για να ξαναβρεθούν στη θέση τους αν προωθηθούν.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα