Πάουελ για Τραμπ: Δεν θα παραιτηθώ αν μου το ζητήσει

«Όχι» απάντησε ο Τζερόμ Πάουελ στη διάρκεια συνέντευξη Τύπου μετά τη νέα μείωση επιτοκίων, σε ερώτηση για το εάν θα παραιτούνταν άμα του το ζητούσε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ

Μάλιστα πρόσθεσε πως κάτι τέτοιο απαγορεύεται από τον νόμο, ενώ εκτίμησε πως το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ δεν θα επηρεάσει τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα τις αποφάσεις της Fed.

Αναφορικά με το εάν η κατάσταση θα αλλάξει στο μέλλον, διεμήνυσε πως η Fed δεν πρόκειται να μαντέψει ή να υποθέσει τι πρόκειται να συμβεί. «Δεν μαντεύουμε, δεν κάνουμε εικασίες και δεν υποθέτουμε» επεσήμανε χαρακτηριστικά σχετικά με την κυβερνητική πολιτική και τις αποφάσεις του Κογκρέσου. «Προφανώς οι κυβερνητικές αποφάσεις μπορούν να έχουν επίδραση στην οικονομία, αλλά αυτό θα αξιολογήσουμε στην πορεία του χρόνου» διευκρίνισε.

Οι οικονομικές συνέπειες της εκλογής Τραμπ
«Δεν σχολιάζουμε τη δημοσιονομική πολιτική», ήταν η απάντησή του στο εάν οι προσδοκίες για φορολογικές περικοπές τροφοδοτούν sell-off στα αμερικανικά ομόλογα, αποφεύγοντας τον πολιτικό «χρωματισμό» των εξελίξεων στην πατρίδα του. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι εάν αλλάξει η φορολογική πολιτική, αυτά τα μέτρα θα ενταχθούν σε οικονομικά μοντέλα «μαζί με ένα εκατομμύριο άλλα πράγματα», για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος.

«Οι προβλέψεις των οικονομικών επιπτώσεων θα περιλαμβάνονται στα μοντέλα μας για την οικονομία και θα λαμβάνονται υπόψη σημαντικά» εξήγησε, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο της Fed, η οικονομία παραμένει ισχυρή, η αγορά εργασίας έχει αποθερμανθεί και διατηρείται εύρωστη, με τις πληθωριστικές πιέσεις να έχουν αποκλιμακωθεί ουσιωδώς (2,1% τον Σεπτέμβριο).

Εστιάζοντας στη νέα περικοπή στο κόστος δανεισμού, επεσήμανε πως «συνεχίζουμε να έχουμε εμπιστοσύνη πως με μία επαναβαθμονόμηση της νομισματικής της πολιτικής μας, η δύναμη της οικονομίας και της αγοράς εργασίας θα διατηρηθεί». Ταυτόχρονα, υπογράμμισε πως δεν αποκλείει, ούτε δίνει σήμα για μία νέα κίνηση τον Δεκέμβριο, καθώς μεσολαβούν ακόμη έξι εβδομάδες.

«Θα περιμένουμε και θα δούμε πώς θα έρθουν τα πράγματα τον Δεκέμβριο. Όλα θα εξαρτηθούν από το πού μας οδηγούν τα δεδομένα» αποσαφήνισε, ενώ συμπλήρωσε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του παραμένουν πιστοί στην διττή αποστολή τους (ισχυρή απασχόληση και σταθερή απασχόληση) για να προασπίσουν τα συμφέροντα του αμερικανικού λαού.

«Το ποσοστό ανεργίας είναι σημαντικά υψηλότερο από ό,τι πριν από ένα χρόνο, αλλά παραμένει χαμηλό, στο 4,1%. Η αγορά εργασίας δεν αποτελεί πηγή σημαντικής πληθωριστικής πίεσης. Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας είναι λιγότερο “σφιχτές” τώρα από ό,τι λίγο πριν την πανδημία» ανέφερε και παραδέχτηκε πως ο δομικός πληθωρισμός ή «πυρήνας» εξακολουθεί να είναι κάπως «τσιμπημένος».

Διακυβέρνηση Τραμπ: Τα σενάρια για Ουκρανία και Μέση Ανατολή – Θολά σημεία και κίνδυνοι για την ΕΕ
«Δεν ακολουθούμε καμία προκαθορισμένη πορεία» επανέλαβε και ξεκαθάρισε πως οι αποφάσεις της Fed λαμβάνονται κάθε συνάντηση της FOMC. Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι έχει επίγνωση του κινδύνου να κινείται «πολύ γρήγορα ή πολύ αργά». «Η πολύ γρήγορη μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να εμποδίσει την πρόοδο στην τιθάσευση του πληθωρισμού» ενώ η πολύ αργή περικοπή «θα μπορούσε να αποδυναμώσει αδικαιολόγητα την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση», σημείωσε.

Επίσης, εμφανίστηκε σίγουρος πως η προσέγγιση της Fed είναι στέρεη για να καταπολεμήσει τους «κινδύνους και τις αβεβαιότητες» που αντιμετωπίζει η οικονομία. Αναφέρθηκε στην πρόσφατη άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ εξηγώντας πως «την παρακολουθούμε καθώς τα πράγματα έχουν αλλάξει και θα δούμε πού θα σταθεροποιηθούν» ενώ η τελευταία έκθεση για τον πληθωρισμό «δεν ήταν τρομακτικά κακή», ωστόσο οι αυξήσεις των τιμών ήταν λίγο υψηλότερες από τις αναμενόμενες.

Ακολούθως, τόνισε πως η Fed πλησιάζει σε ένα ουδέτερο επιτόκιο, αλλά δεν υπάρχει «πρεμούρα» να οριστεί άμεσα το ύψος και το εύρος του καθώς η προσέγγιση των υπεύθυνων χάραξης νομισματικής πολιτικής παραμένει data – depended. «Δεν κηρύσσουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού, προφανώς», έσπευσε να διασαφηνίσει.

Το επίπεδο του χρέους των ΗΠΑ «δεν είναι βιώσιμο», ομολόγησε και προειδοποίησε ότι αποτελεί «απειλή για την οικονομία». Σχετικά με το πώς οι πολίτες εξακολουθούν να υφίστανται τις επιπτώσεις των υψηλότερων τιμών, παρόλο που ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει, δήλωσε πως: «Θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι οι άνθρωποι να ανακτήσουν την αυτοπεποίθησή τους», καταλήγοντας πως ο στόχος της Fed είναι να μην υπάρξει στασιμοπληθωρισμός.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα