Πάπας Λέων Γ’ στην Άγκυρα: Η Τουρκία πρέπει να παραμείνει παράγοντας σταθερότητας και πλουραλισμού
Ο πάπας επισκέφτηκε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συζητώντας τον ιδιαίτερο ρόλο της χώρας ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση
Κατά τη διάρκεια της πρώτης του επίσκεψης στην Τουρκία, ο Πάπας Λέων Γ’ υπογράμμισε τη σημασία της Τουρκίας ως παράγοντα σταθερότητας και προσέγγισης μεταξύ των λαών, ενώ προειδοποίησε για τους κινδύνους της «ομογενοποίησης» της κοινωνίας της.
Στην ομιλία του στην Άγκυρα, ενώπιον του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλων αξιωματούχων, ο Πάπας τόνισε ότι η Τουρκία, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της πολυπολιτισμικής της φύσης, μπορεί να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, Ασίας και Ευρώπης, αλλά και πολιτισμών και θρησκειών.
Ο Πάπας υπογράμμισε ότι η «ομογενοποίηση» της Τουρκίας θα σήμαινε «εκπτώχυνση», αναφερόμενος στην κλιμακούμενη καταστολή και περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης στη χώρα, που παρατηρείται ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εκλογικές ανατροπές και τη φυλάκιση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου. Επίσης, επισήμανε ότι μία κοινωνία δεν μπορεί να είναι ζωντανή χωρίς πλουραλισμό, αναφέροντας τις χριστιανικές μειονότητες της Τουρκίας, που αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,1% του πληθυσμού, οι οποίες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν άνιση μεταχείριση και αποκλεισμό.
Ο Πάπας Λέων Γ’ δήλωσε ότι οι χριστιανοί στην Τουρκία αισθάνονται αναπόσπαστο μέρος της τουρκικής ταυτότητας και επιθυμούν να συνεισφέρουν θετικά στην ενότητα της χώρας. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να τιμάται η αξιοπρέπεια και η ελευθερία όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως φύλου, καταγωγής ή κοινωνικής τάξης, τονίζοντας τη σημασία της ενίσχυσης του ρόλου των γυναικών στην κοινωνία.
Η ομιλία του Πάπα ενσωματώθηκε σε μία ευρύτερη έκκληση για την ενίσχυση του πλουραλισμού και της κοινωνικής συμμετοχής όλων των πολιτών, προκειμένου η Τουρκία να παραμείνει παράγοντας σταθερότητας και αλληλοκατανόησης στη διεθνή σκηνή.
