Παπασταθόπουλος: “Οι νόμοι να ισχύουν για όλους”

Φέτος συμπληρώνει δέκα χρόνια μακριά απ’ την Ελλάδα. Σ’ αυτό το διάστημα έχει πραγματοποιήσει μία σημαντική καριέρα στο εξωτερικό με τη φανέλα των Τζένοα, Μίλαν, Βέρντερ Βρέμης και Ντόρτμουντ. Η εμπειρία του εξωτερικού έχει βοηθήσει τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο να βλέπει τα πράγματα με μία ξεκάθαρη ματιά, μακριά απ’ το “αρρωστημένο” ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο Sokratis μίλησε στο Sport24.gr για τα κακώς κείμενα του ελληνικού ποδοσφαίρου, ενώ απαντάει αν σκέφτεται την επιστροφή στην Ελλάδα.

– Παίξατε ένα δυνατό φιλικό με την Ελβετία και έχετε μπροστά σας ακόμη ένα με την Αίγυπτο, δύο ομάδες που θα βρεθούν στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τι περιμένεις να αποκομίσετε απ’ αυτά τα παιχνίδια;

“Μαζευτήκαμε ύστερα από 3-4 μήνες και κοιτάξαμε, σε πρώτη φάση, να ξαναβρούμε το οικογενειακό κλίμα μας και να βοηθήσουμε τα νέα παιδιά να προσαρμοστούν στην ομάδα. Πάντα κοιτάζουμε τα θετικά στοιχεία απ’ τους αγώνες. Η αλήθεια είναι πως το πρώτο φιλικό δεν μας βοήθησε πολύ λόγω συνθηκών. Ήταν πάρα πολύ μικρή η προσέλευση του κόσμου, με αποτέλεσμα να μην βγάλουμε το ανάλογο πάθος και την ενέργεια στον αγωνιστικό χώρο. Αυτές δεν είναι συνθήκες για εθνική ομάδα. Παρ’ όλα αυτά, κρατάμε τα θετικά, γνωρίζουμε τι πρέπει να βελτιώσουμε και προσπαθούμε προς αυτή την κατεύθυνση”.

– Θεωρείς πως έπαιξε ρόλο το γήπεδο ή γενικότερα υπήρχε μία απογοήτευση στον κόσμο;

“Γενικά θεωρώ πως έχει να κάνει με τη νοοτροπία του Έλληνα. Υπάρχει μία γενικότερη απογοήτευση για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Κατά τη γνώμη μου, η εθνική ομάδα είναι εθνική ομάδα και θα έπρεπε πάντα ο κόσμος να βρίσκεται στο πλευρό της. Όμως, ίσως κι οι ιθύνοντες της ΕΠΟ θα πρέπει να σκεφτούν κάποια απ’ τα φιλικά της Εθνικής να διεξάγονται στην επαρχία, προκειμένου να έχει περισσότερο κόσμο”.

– Βέβαια, απ’ το Σεπτέμβρη δεν θα υπάρχουν πλέον φιλικά παιχνίδια, αφού αρχίζει μία νέα διοργάνωση, το Nations League. Πώς βλέπεις αυτή την αλλαγή της UEFA;

“Είναι μία καινούργια διοργάνωση και ουσιαστικά μία πρώτη ευκαιρία για μία ομάδα να πάει στην τελική φάση του Euro. Απ’ την πλευρά μας, με βάση και τον όμιλο (σ.σ. Ουγγαρία, Φινλανδία και Εσθονία), θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Στόχος είναι να πάμε στο Euro, είτε με τον ένα (σ.σ. Nations League), είτε με τον άλλον τρόπο (σ.σ. προκριματικά)”.

– Ήσουν απ’ τους παίκτες που στήριξαν εξ αρχής τον Μίχαελ Σκίμπε. Τι σου άρεσε στη φιλοσοφία του και τι θεωρείς πως μπορεί να προσφέρει στην Εθνική;

“Ήμουν απ’ τους ποδοσφαιριστές όχι μόνο που στήριξαν, αλλά και που πιστεύει ότι η Εθνική θα πρέπει να έχει έναν σταθερό προπονητή. Πριν απ’ τον κ. Σκίμπε, υπήρξαν τρεις αλλαγές προπονητών, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Τσάνα, μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Πιστεύω πως δεν είναι σωστό να αλλάζεις τόσο γρήγορα προπονητές, ειδικά σε μία ομάδα που είχε δύο (σ.σ. Ρεχάγκελ, Σάντος) για δέκα και έξι χρόνια. Δεν είναι καλό για την ομάδα. Από εκεί και πέρα, την παραμονή του κ. Σκίμπε αποφάσισε η διοίκηση της ΕΠΟ. Ήταν ξεκάθαρα δικό της θέμα. Προσωπικά, θεωρώ πως είναι ένας προπονητής που γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα και με τη νοοτροπία που έχει, μπορεί να προσφέρει πράγματα στην Εθνική. Από εκεί και πέρα, είναι στα πόδια των παικτών να κατορθώσουμε να πάμε σε μία διοργάνωση”.

– Είσαι, πλέον, απ’ τους παλαιότερους στην ομάδα. Πώς βλέπεις την ανανεωμένη Εθνική;

“Υπάρχουν κάποια παιδιά που δείχνουν ότι μπορούν να βοηθήσουν. Βέβαια, θα πρέπει να ξέρουμε πως η φανέλα της Εθνικής είναι διαφορετική απ’ τη φανέλα της εκάστοτε ομάδας. Παρ’ όλα αυτά, έχουμε χρόνο μπροστά μας προκειμένου να δημιουργήσουμε μία καλή ομάδα και να πάρουμε την πρόκριση στο Euro”.

– Επομένως, είσαι της άποψης πως η Εθνική θα πρέπει να λειτουργεί με τη λογική του “κλειστού κλαμπ” και να υπάρχει μία συνέπεια στις κλήσεις;

“Πιστεύω πως η Εθνική ομάδα θα πρέπει να έχει έναν κορμό κι από εκεί και πέρα, να γίνονται κάποιες έξτρα κλήσεις με βάση την παρουσία των παικτών κατά τη διάρκεια της σεζόν. Για να υπάρχει το καλό κλίμα των προηγούμενων χρόνων, θα πρέπει να υπάρχει ένας κορμός παικτών που θα γνωρίζουν την Εθνική και θα βοηθούν τους νεότερους να μπουν πιο γρήγορα στο κλίμα της ομάδας”.

– Ζεις σχεδόν δέκα χρόνια στο εξωτερικό. Βλέποντας όσα συνέβησαν στο ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός, αλλά και στο ΠΑΟΚ – ΑΕΚ, πώς ένιωσες;

“Δεν είναι κάτι που με ξαφνιάζει γιατί το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν έγινε τώρα έτσι. Το ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν χρόνια σ’ αυτή την κατάσταση. Ούτε πρέπει να πούμε πως βρήκαμε το φως μας επειδή συνέβη το περιστατικό στην Τούμπα. Η Ελλάδα και το ελληνικό ποδόσφαιρο χρειάζονται ανθρώπους, οι οποίοι επενδύουν χρήματα. Απλά, θα πρέπει να καταλάβει ο καθένας που θέλει να επενδύσει σ’ αυτό το χώρο, απ’ τον παράγοντα έως τον φυσικοθεραπευτή, ότι υπάρχουν κάποιοι νόμοι που οφείλουμε να τους τηρούμε. Και θα πρέπει οι νόμοι να ισχύουν για όλους”.

– Ίσως, βέβαια, έπαιξε ρόλο το γεγονός πως το περιστατικό στην Τούμπα έκανε το γύρο του κόσμου.

“Ναι, ίσως έπαιξε κάποιο ρόλο παραπάνω το γεγονός πως πήρε μεγάλη δημοσιότητα. Απλά, θεωρώ πως υπάρχουν νόμοι και θα πρέπει να εφαρμόζονται. Όσοι επενδύουν στην Ελλάδα και το ελληνικό πρωτάθλημα είναι καλοδεχούμενοι, αρκεί να υπάρχει αξιοκρατία. Ό,τι συμβαίνει, θα πρέπει να γίνεται για το καλό του ποδοσφαίρου”.

– Όπως όλα δείχνουν το πρωτάθλημα θα κριθεί στις δικαστικές αίθουσες. Όπως είχε συμβεί και τη σεζόν 2007-08, όταν ήσουν στην ΑΕΚ. Ποια είναι η ψυχολογία ενός παίκτη που βλέπει ο κόπος του να κρίνεται έξω απ’ τον αγωνιστικό χώρο;

“Γι’ αυτό σου είπα ότι δεν μου κάνει εντύπωση. Επειδή το έχω ζήσει ως ποδοσφαιριστής. Πώς πιστεύεις πως αισθάνεται ένας παίκτης που βλέπει ότι από πρωταγωνιστής του ποδοσφαίρου γίνεται κομπάρσος; Πώς να αισθάνεται; Εδώ στην Ελλάδα, οι περισσότεροι που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο ενδιαφέρονται πιο πολύ για το pre game και το post game, παρά για το ίδιο το ματς. Δηλαδή, για τα γύρω-γύρω. Δεν τους νοιάζει τι θα γίνει μέσα στο γήπεδο. Επομένως, ο ποδοσφαιριστής δεν είναι ποτέ ο πρωταγωνιστής”.

– Με όλα αυτά που συμβαίνουν, μπαίνεις σε σκέψεις για το αν θα πρέπει να επιστρέψεις στην Ελλάδα για να κλείσεις την καριέρα σου ή δεν θα επηρεάσει την απόφασή σου;

“Όχι, σίγουρα με επηρεάζουν όσα συμβαίνουν. Όμως, η σκέψη επιστροφής στην Ελλάδα είναι ακόμη μακρινή. Για παράδειγμα, σε 3-4 χρόνια. Θα δούμε πώς θα είναι τα πράγματα τότε και τι θα έχω κι εγώ στο μυαλό μου. Ούτως ή άλλως, δεν χρειάζεται να παίξω ποδόσφαιρο στην Ελλάδα για να ζήσω την οικογένειά μου. Απλά, αν γύριζα στην Ελλάδα, θα γύριζα για να ολοκληρώσω την καριέρα μου σε ένα πρωτάθλημα που ο ποδοσφαιριστής θα ήταν πρωταγωνιστής. Τώρα τι θα γίνει, κανείς δεν ξέρει”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα