Παππάς (ΣΥΡΙΖΑ): Η μεσαία τάξη περίμενε κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και βλέπει αυξήσεις σε ΔΕΗ, εισφορές

Την θέση ότι η μεσαία τάξη περίμενε κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης και μείωση προκαταβολής φόρου και βλέπει αυξήσεις σε ΔΕΗ και ασφαλιστικές εισφορές διατύπωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Παππάς.

«Η μεσαία τάξη και τα ευρύτερα στρώματα που πίστεψαν τις εξαγγελίες της ΝΔ περί ελαφρύνσεων, τελικά θα υποστούν διπλή επιβάρυνση. Η μεσαία τάξη αντί να δει κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ και μείωση της προκαταβολής φόρου, βλέπει αυξήσεις στη ΔΕΗ και τις ασφαλιστικές εισφορές και πιθανότατα να δει αυξήσεις και στις υποχρεώσεις για τον φόρο εισοδήματος» είπε μιλώντας στο Κόκκινο ο κ.Παππάς.

Αναφερόμενος στην αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα που αφορά στην προστασία των τραπεζιτών ο κ.Παππάς έκανε λόγο για ς «προκλητική ρύθμιση που πάει να “σβήσει” υποθέσεις όπως τα δάνεια των κομμάτων, του Κήρυκα Χανίων, του ΔΟΛ και άλλες υποθέσεις που ξεκίνησαν να ερευνώνται και εκκρεμούν».
«Αυτή η επιλογή της ΝΔ αποτελεί ένα ακόμη συστατικό αποτυχίας πάνω στο οποίο μπορεί να θεμελιωθεί μία αλόγιστη πολιτική εκ μέρους των τραπεζών, που βεβαίως φορτώνεται στις πλάτες των φορολογούμενων» υπογράμμισε ο κ.Παππάς, ο οποίος αναφέρθηκε και στο σχέδιο Ηρακλής.

«Αφενός περιμένουμε το τελικό κείμενο, αφετέρου τα δικά μας κριτήρια, πέρα από τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, έχουν να κάνουν με το εάν και κατά πόσο αγγίζουν το δημοσιονομικό “μαξιλάρι” που διαμόρφωσε η δική μας διακυβέρνηση, το οποίο δεν πρέπει να πειραχθεί, καθώς και το κοινωνικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα του σχεδίου. Επίσης, πρέπει να δούμε τι εγγυήσεις θα δώσουν οι τράπεζες, τι εγγυήσεις και σε ποιο ύψος θα πάρουν, γιατί και αυτές διεκδικούν χρήματα από καταπτώσεις εγγυήσεων από δάνεια (πυρόπληκτων και άλλα που έχει εγγυηθεί το Δημόσιο στο παρελθόν)» είπε ο κ.Παππάς. Ενόψει της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε προς τον Άδωνι Γεωργιάδη για την πώληση των ΕΛΠΕ, η οποία θα συζητηθεί αύριο, ο Νίκος Παππάς σχολίασε ότι υπάρχει «μία ιδεοληπτική πρεμούρα, δεν είναι καν εισπρακτική».

Οι θεσμοί πίεζαν για πλήρη ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ

«Τα ΕΛΠΕ γύρισαν στην κερδοφορία, “ως εκ θαύματος” χωρίς να αυξηθεί πολύ ο τζίρος τους, από το 2016 και μετά.
Από 200 εκατ. ευρώ ζημιές γύρισαν σε 200 εκατ. ευρώ κέρδη.
Οι θεσμοί πίεζαν από τα πρώτα μνημόνια για πλήρη ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.
Εμείς διαπραγματευτήκαμε και πετύχαμε συμφωνία μεταξύ θεσμών, ομίλου Λάτση και δημοσίου, για μερική αποχώρηση και των δύο πλευρών.

Το δημόσιο θα κατέληγε με συμμετοχή 17,5% στα ΕΛΠΕ, αλλά και με την απόλυτη πλειοψηφία στην εταιρεία υδρογονανθράκων που θα είχε τα δικαιώματα των εξορύξεων. Αυτό δεν είναι ούτε απλό ούτε δευτερεύον» είπε ο κ.Παππάς, διευκρινίζοντας ότι η πλευρά Λάτση έχει αποχωρήσει μονομερώς από αυτή τη συμφωνία.

«Η χώρα είναι εκτός μνημονίων και δεν υπάρχει κανένας οικονομικός λόγος για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ.
Η δημοσιονομική υποχρέωση από τη συμφωνία μπορεί να καλυφθεί από μέρος των κερδών. Έχουμε να κάνουμε με την γυμνή ιδεοληψία και την εξυπηρέτηση συμφερόντων. Είναι και η αξία των κοιτασμάτων, αλλά αποτελεί και θέμα αρχής να έχει το ελληνικό κράτος τον πρώτο και τελευταίο λόγο στα ζητήματα των εξορύξεων, που δεν είναι απλώς ιδιωτικών επενδύσεων, αλλά στρατηγικά και γεωπολιτικής που αφορούν συνολικά την ασφάλεια της χώρας» υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα