Παράδειγμα για την Ε.Ε. τα «ψαλίδια» Τσίπρα στους ασφαλισμένους

Την… αναγνώριση από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ γνωρίζουν οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο ασφαλιστικό σύστημα. Μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνουν περικοπές συντάξεων, αύξηση ορίου συνταξιοδότησης, αύξηση εισφορών κ.ά. σκληρά μετρά λιτότητας.

Σε άρθρο του με τίτλο «Οι συντάξεις ποιου θέλουν προσοχή;» ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup αναφέρει ως θετικές κινήσεις μια σειρά μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση Τσίπρα: «…Πολλές διατάξεις για πρόωρη συνταξιοδότηση έχουν καταργηθεί, η νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης θα φτάσει τα 67 χρόνια, ενώ οι συνταξιούχοι τώρα πληρώνουν και για την ασφάλιση υγείας. Ένας νέος τύπος συνδέει, πλέον, τα μελλοντικά οφέλη με τις προηγούμενες συνεισφορές. Οι παραχωρήσεις, όπως λ.χ. το ΕΚΑΣ καταργούνται σταδιακά. Οι παροχές για παιδιά στο πλαίσιο του συνταξιοδοτικού συστήματος, διακόπτονται.

Όλα τα κεφάλαια (του ασφαλιστικού) συγχωνεύονται σε δύο συνταξιοδοτικά ταμεία. Τέλος, το χάσμα μεταξύ των συνεισφορών και των δαπανών θα αντιμετωπιστεί με την προσωρινή δέσμευση των παροχών και την αύξηση των εισφορών. Όπως πάντα, η εφαρμογή αυτό το φθινόπωρο στην Ελλάδα θα απαιτήσει ακόμα μεγάλη προσοχή…», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο προσωπικό του blog.

Τι λέει για τις νέες περικοπές συντάξεων

Στη συνέχεια εκφράζει την άποψη ότι πιθανή κατάργηση του μέτρου για μείωση των συντάξεων, «δεν έχει διαρθρωτικές επιπτώσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα», επικαλούμενος τα πλεονάσματα 3,5% κι επισημαίνοντας ότι ακόμα και το ΔΝΤ, που τα θεωρούσε απραγματοποίητα, τώρα αλλάζει άποψη.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, καταλήγει επισημαίνοντας ότι « όταν το Eurogroup συζητά τα επόμενα βήματα για το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα, μπορεί να διαπιστώσει ότι υπάρχουν περιθώρια για ευελιξία, με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα στην Ελλάδα. Μπορεί να θέλει να ξοδέψει λίγο περισσότερο χρόνο για τα συνταξιοδοτικά συστήματα των άλλων, όπως της Γερμανίας».

Διαβάστε επίσης