Παραδοχή ΣΥΡΙΖΑ για «χρυσές» συντάξεις των 24.000 ευρώ

Ορ΄γή έχει προκαλέσει στους συνταξιούχους η αποκάλυψη του Γιάννη Βρούτση ότι ο νόμος Κατρούγκαλου έδωσε «χρυσές» συντάξεις των 24.000 ευρώ, τη στιγμή που η πλειοψηφία των συντάξεων συρρικνώθηκε σε ποσά κάτω των 800 ευρώ.

Μετά τις αποκαλύψεις,  το υπουργείο εΕργασίας, προωθεί νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα μπαίνει πλαφόν στις συντάξεις που θα φτάνουν το ύψος των 6.800 ευρώ τον μήνα

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΧΑ, με καθυστέρηση ωρών, το βράδυ της Κυριακής μη «κατονομαζόμενες πηγές» προσκείμενες στο κόμμα επιβεβαίωναν όσα αποκάλυψε ο Γιάννης Βρούτσης.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων:

«Ο ασφαλιστικός νόμος 4387/2016 εφάρμοσε για πρώτη φορά ενιαίους κανόνες για όλους, τόσο ως προς τις εισφορές, όσο και ως προς τις συντάξεις.

Σε πλήρη ανάπτυξη και για όσους έχουν καταβάλει τις υψηλότερες προβλεπόμενες εισφορές δίνει κύρια σύνταξη λίγο κάτω από 3.000 ευρώ (στην οποία προστίθεται, όπου υπάρχει, επικουρική σύνταξη ή, για τους δημοσίους υπαλλήλους, μέρισμα από το Μετοχικό τους Ταμείο).

Επειδή όμως πριν την εφαρμογή του επικρατούσε ένα μωσαϊκό διατάξεων, προβλέφθηκε (άρθρο 30), για λόγους ανταποδοτικότητας, μεταβατικής φύσης ρύθμιση για όσους είχαν καταβάλει στο παρελθόν υψηλότερες εισφορές από αυτές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που απετέλεσαν τη βάση υπολογισμού για τις εισφορές του νέου νόμου.

Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης για κάθε έτος που έχει καταβληθεί επιπλέον εισφορά, θα υπολογίζεται με ετήσιο συντελεστή αναπλήρωσης 0,075% για καθεμία ποσοστιαία μονάδα (1%) εισφοράς επιπλέον αυτής του ΙΚΑ.

Η μεταβατική αυτή ρύθμιση για εργαζομένους που είχαν καταβάλει ιδιαίτερα υψηλές εισφορές, ιδίως στον Τομέα των Τραπεζών και του Ταμείου Νομικών μπορεί να καταλήγει σε υψηλότερες από 3.000 Ευρώ συντάξεις, μέχρι την πλήρη εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης».

Διαβάστε επίσης