Παραγωγή και επενδύσεις οι «φάροι» της Επιτροπής Πισσαρίδη

Ποιοι είναι οι 15 άξονες πάνω στους οποίους θα αξιοποιηθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια από την Ελλάδα

Κατά την διάρκεια του πρώτου κύματος του κορωνοϊού, ακόμη και οι χρηματαγορές προεξόφλησαν ότι η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμψει μόλις οι επιστήμονες ανακαλύψουν το εμβόλιο, ώστε να επιστρέψει η κοινωνία σε κανονικούς ρυθμούς παραγωγής. Ανεξάρτητα από το τι περιμένουν οι αγορές, το μόνο βέβαιο είναι ότι ακόμη και εάν εμβολιαστούν όλοι, θα αλλάξουν ριζικά οι καταναλωτικές μας συνήθειες.

Του Μ.Κ.

Αυτό σημαίνει ότι ένας από τους βασικούς πυλώνες (αν όχι ο σημαντικότερος) της ελληνικής οικονομίας, ο τουρισμός, δεν θα είναι ο ίδιος με την προ κορωνοϊού εποχή. Κι αυτό διότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα αποκλείεται να εξαφανιστούν από την ζωή μας. Και βέβαια, ας μην ξεχνάμε ότι στην μετά εμβολίου-εποχή θα σταματήσουν οι έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις και θα έρθει η ώρα του λογαριασμού.

Και η οικονομία θα κρίνει εν πολλοίς την επόμενη ημέρα στην χώρα μας. Ας μην ξεχνάμε ότι η οικονομία αποτέλεσε το κλειδί στις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις της τελευταίας δεκαετίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανεδείχθη σε κόμμα εξουσίας μετά την διάψευση του αφηγήματος του Γιώργου Παπανδρέου ότι «λεφτά υπάρχουν», ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανήλθε στην εξουσία, όταν η κοινωνία πείστηκε ότι και ο Τσίπρας δεν ήταν τίποτε άλλο από πολιτική απάτη.

Απλά η διαφορά τού νυν πρωθυπουργού με τον προκάτοχό του δεν είναι η υπόσχεση για σκίσιμο του μνημονίου με έναν νόμο κι ένα άρθρο, αλλά η δέσμευση για μεταρρυθμίσεις και αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Η έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη δείχνει τον δρόμο προς την επόμενη ημέρα. Δίχως τρελούς πειραματισμούς, αλλά με βάση την λογική και την διεθνή πρακτική.

Ως βασικές προτεραιότητες, το πόρισμα της Επιτροπής Πισσαρίδη θέτει την παραγωγή και τις επενδύσεις, ζητώντας την δραστική μείωση του κόστους στην επίσημη εργασία με μείωση του φορολογικού και ασφαλιστικού βάρους. Ταυτόχρονα, ζητά την ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση αποσβέσεων για επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό και καινοτομία. Ζητά επενδύσεις σε υποδομές με προτεραιότητα σε μεταφορές εμπορευμάτων και σε μετακινήσεις σε επιβαρυμένους διαδρόμους για πολίτες και τον τουρισμό. Επίσης προτείνει την ενίσχυση εξαγωγικών κλάδων της μεταποίησης με μείωση κόστους ενέργειας και άμβλυνση διοικητικών εμποδίων. Και φυσικά είναι υπέρ της κυκλικής οικονομίας με την διαχείριση των απορριμμάτων.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, η Επιτροπή του βραβευμένου με Νόμπελ οικονομολόγου θέτει ως βασική προτεραιότητα την κατάρτιση εργαζομένων και ανέργων. Επίσης ζητά οργανωτικές παρεμβάσεις στις σχολικές μονάδες με διεύρυνση και αναβάθμιση της προσχολικής αγωγής.

Σε ό,τι αφορά την καλύτερη λειτουργία του δημόσιου τομέα και της διοίκησης, επισημαίνεται η ανάγκη για επιτάχυνση της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα. Όπως επίσης και η ενίσχυση πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και νοσοκομειακών μονάδων με ισχυρό ρόλο σε συστήματα παρακολούθησης.

Φυσικά, η έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη υποστηρίζει πως για να επιτευχθεί η σύγκλιση του ελληνικού με το μέσο ευρωπαϊκό εισόδημα απαιτούνται: Η αύξηση της απασχόλησης, τόσο μέσω της μείωσης της ανεργίας όσο και μέσω της αύξησης της συμμετοχής στην αγορά εργασίας υποαπασχολούμενων ομάδων του πληθυσμού, όπως οι γυναίκες και οι νέοι. Και φυσικά, η ισχυρή αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, που θα διασφαλίσει την ευημερία των νοικοκυριών σε βάθος χρόνου.

 Το πρόγραμμα για το Ταμείο Ανάκαμψης

Πάνω στις προτάσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη στηρίχθηκε και το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για να αξιοποιηθούν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Η χώρα μας δικαιούται από το Ταμείο Ανάκαμψης περί των 19 δισ. ευρώ ως επιχορηγήσεις, και δάνεια ύψους 12,7 δισ. ευρώ. Παρά τις απειλές από Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβενία, στην ελληνική κυβέρνηση είναι αισιόδοξοι ότι οι τρεις χώρες θα κάνουν πίσω. Ειδικά μετά την πρόταση που ετοιμάζεται να καταθέσει ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, στη Σύνοδο Κορυφής, να προχωρήσει το Ταμείο Ανάκαμψης με 25 χώρες, αφήνοντας εκτός κονδυλίων την Ουγγαρία, την Πολωνία και την Σλοβενία. Εάν υιοθετηθεί η πρόταση του Ρούτε, τότε οι τρεις χώρες οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε άτακτη χρεοκοπία.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό σχέδιο, αυτό κινείται στους ακόλουθους 15 άξονες.

  1. Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων: Το πρόγραμμα στοχεύει στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην μείωση του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και το κράτος.
  2. Διασύνδεση νησιών: Διασύνδεση της Κρήτης και των Κυκλάδων με το δίκτυο μετάδοσης ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής χώρας.
  3. 5G: Η δημοπράτηση του φάσματος για την ανάπτυξη των δικτύων 5G εκτιμάται πως θα αναβαθμίσει τις αναπτυξιακές δυνατότητες στην χώρα.
  4. Ψηφιακή Αναβάθμιση ελληνικών επιχειρήσεων: Προγραμματίζεται να συνδυαστεί και με την εκπαίδευση και κατάρτιση των απασχολούμενων στις επιχειρήσεις.
  5. Ψηφιοποίηση ΑΑΔΕ – καταπολέμηση φοροδιαφυγής: Στόχος, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω της ψηφιακής αναβάθμισης της ΑΑΔΕ.
  6. Επαγγελματικά λύκεια: Οι διαρθρωτικές αλλαγές στον τομέα αυτό αποσκοπούν στην ενίσχυση της διασύνδεσης των ΕΠΑΛ με την αγορά, την ενσωμάτωση πρόσφατων τεχνολογικών εξελίξεων.
  7. Νέο πλαίσιο και περιεχόμενο προγραμμάτων κατάρτισης και επανακατάρτισης: Τα προγράμματα κατάρτισης/επανακατάρτισης θα επιχειρούν να συνδέσουν την αμοιβή των εκπαιδευτικών φορέων με τα αποτελέσματα των εκπαιδευομένων.
  8. Τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια: Η υλοποίηση της μεταρρύθμισης του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, κατά το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα περιλαμβάνει την εκπόνηση και θεσμοθέτηση Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, για το σύνολο των Δήμων της χώρας καθώς και ειδικών όρων δόμησης για περιοχές της χώρας.
  9. Υποδομές Μεταφορών: Ανάμεσα στις οποίες είναι οι επενδύσεις σε οδικούς άξονες του Διευρωπαϊκού Οδικού Δικτύου, όπως το βόρειο τμήμα του Ε-65 και ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, καθώς και νέα τμήματα εθνικής οδοποιίας. Επίσης επενδύσεις σε λιμένες, αερολιμένες και σε συνδυασμένες πολυτροπικές μεταφορές.
  10. Ατομικός ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας & Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης»: Οι δύο συμπληρωματικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, στοχεύουν στην θωράκιση της υγείας και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
  11. Διαφορετικότητα: Η κυβερνητική πρόταση περιέχει, εξάλλου, την καταπολέμηση διακρίσεων μέσα από εξειδικευμένα ψηφιακά προγράμματα κατάρτισης για εργοδότες και εργαζόμενους τόσο στον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα.
  12. Επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης
  13. Σύνδεση της έρευνας των πανεπιστημίων με την παραγωγή & ενίσχυση της βασικής έρευνας
  14. Πολιτισμός
  15. Ιδιωτικές επενδύσεις: Υπάρχει η πρόβλεψη για χρηματοδοτικά εργαλεία σχετικά με ιδιωτικές επενδύσεις για την αύξηση των εξαγωγών, επενδύσεις στους τομείς των πράσινων και ψηφιακών τεχνολογιών, την έρευνα και ανάπτυξη και τα βιομηχανικά πάρκα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα