Παραγράφονται οι χρηματικές ποινές για όσους παύει η ποινική δίωξη

Στην παραγραφή χρηματικών ποινών που είχαν επιβληθεί σε κατηγορουμένους για πλημμελήματα ή πταίσματα για τα οποία έπαυσε η ποινική δίωξη με βάσει νόμο που ψηφίστηκε στις 31 Ιουλίου 2013 για την αποσυμφόρηση των φυλακών , πρέπει να προχωρήσουν οι εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας.

Αυτό επισημαίνει με εγκύκλιό της η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη καθώς όπως αναφέρει μετά τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου 4198/2013 παραγράφονται και οι χρηματικές ποινές για  όσους παύει η ποινική δίωξη.

Ο νόμος αυτός ψηφίστηκε με στόχο την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων από υποθέσεις ήσσονος σημασίας, και με αυτόν παραγράφεται το αξιόποινο και παύει δίωξη για όσους μέχρι 31.8.2013 έχουν διαπράξει πταίσματα και πλημμελήματα τα οποία τιμωρούνται  με φυλάκιση μέχρι ένα έτος ή χρηματική ποινή ή και τα δύο (δηλαδή φυλάκιση  και χρηματικοί ποινή). Στην εγκύκλιο της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου,  αναφέρει ότι οι επίμαχες  ευνοϊκές   διατάξεις αφορούν και τις χρηματικές ποινές που έχουν επιβληθεί παράλληλα με τις στερητικές της ελευθερίας ποινές  (δηλαδή υπόκεινται και αυτές σε παραγραφή).

Συγκεκριμένα, η κυρία Κουτζαμάνη υπογραμμίζει ότι η αρχειοθέτηση μόνο των υποθέσεων για τις οποίες προβλέπεται στερητική της ελευθερίας ποινή και η εξακολούθηση της διαδικασίας για τις χρηματικές ποινές, «όχι μόνο δεν είναι σύμφωνη με το σκοπό του νομοθέτη, αλλά αντίκειται στη συστηματική λογική σύλληψη της περί ης πρόκειται ρύθμισης».

Η  Εισαγγελέας του Αρείου, αναφέρει τέλος, ότι οποιαδήποτε αντίθετη ερμηνεία «αντιβαίνει όχι μόνο στο γράμμα και το σκοπό του νόμου, αλλά έρχεται σε αντίθεση και με την αξιούμενη ευθυδικία, ως ειδικότερης έκφανσης της γενικής  αρχής της δίκαιης δίκης, που πρέπει να διατρέχει την απονομή της Ποινικής Δικαιοσύνης».

 

 

Διαβάστε επίσης