ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΡΙΜΙΖΗ Αλλεργικοί με την αριστεία

Η αλλεργία που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά η κυβέρνηση Τσίπρα με την αριστεία είναι γνωστό τοις πάσι. Είναι στο dna αυτού του κόμματος να θεωρεί πιο σημαντικούς τους Καρανίκες, που δεν χάνουν επεισόδιο της Μενεγάκη και όχι επιτυχημένους επιστήμονες με παγκόσμια αναγνώριση, όπως ο αστροφυσικός Σταμάτης Κριμιζής.

Αποδεικνύοντας του λόγου το αληθές η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αντί να σκεφθεί τι πήγε λάθος και παραιτήθηκε από τον Ελληνικό Οργανισμό Διαστήματος ο κ. Κριμιζής, όπως επίσης και να διερευνήσει τις καταγγελίες του, αποφάσισε να επιτεθεί με σφοδρότητα κατά του παγκοσμίου φήμης Έλληνα αστροφυσικού, μη αντέχοντας τον αντίλογο με ένα άριστο.

Η εντολή του αρμοδίου υπουργού, Νίκου Παππά, ήταν σαφής: Ολομέτωπη επίθεση στον Κριμιζή. Και φυσικά για να ικανοποιήσουν τον υπουργό προσέτρεξαν τόσο ο αντικαταστάτης του κ. Κριμιζή, όσο και τέσσερις καθηγητές από ελληνικά πανεπιστήμια, που οι κακές γλώσσες λένε, πως είναι φιλικά προσκείμενοι προς την κυβέρνηση.

Ο αντικαταστάτης 

Ο αντικαταστάτης του κ. Κριμιζή στον ΕΛΔΟ, Χριστόδουλος Πρωτόπαππας,  άφησε αιχμές κατά του καθηγητή μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή. Και φυσικά έβγαλε το γνωστό ΣΥΡΙΖΑικο κόμπλεξ: «Δεν είναι μόνο ο κ. Κριμιζής. Υπάρχουν και άλλοι Έλληνες επιστήμονες στο εξωτερικό. Απλώς εσείς στα media τον προβάλλετε περισσότερο από όλους». Μάλιστ ο νέος πρόεδρος εξέφρασε ενστάσεις κατά πόσον το επιστημονικό προφίλ του κ. Κριμιζή είναι το καταλληλότερο για έναν διαστημικό οργανισμό: «Ο κ. Κριμιζής είναι αστροφυσικός. Το διάστημα τα τελευταία χρόνια είναι κυρίως υπόθεση Μηχανικών». Φυσικά ο φτωχός το πνέυματι νέος πρόεδρος λησμονεί ότι προς τιμήν του κ. Κριμιζή,  το 1999 η Διεθνής Αστρονομική Ένωση έδωσε το όνομά του σε ένα αστερισμό.

Επιπλέον ο κ. Πρωτοπαππάς κατηγόρησε εμμέσως τον κ. Κριμιζή ότι είχε επιβάλει την αγγλική ως κύρια γλώσσα επικοινωνίας στον Οργανισμό, ενώ του χρέωσε και υπεροπτική διάθεση απέναντι στα ελληνικά ερευνητικά ιδρύματα. Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι σε μία σύσκεψη σχετικά με την κατασκευή δορυφόρων ο κ. Κριμιζής, σύμφωνα πάντα με τον κ. Πρωτοπαππά, διερωτήθηκε: «Και ποιό είναι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου που θα κατασκευάσει δορυφόρους;».

Οι καθηγητές

Η τελευταία δήλωση έδεσε με την επίθεση κατά του κ. Κριμιζή από καθηγητές πανεπιστημίου  για το πρόγραμμα των μικροδορυφόρων.  Έτσι εξέδωσαν ανακοίνωση οι καθηγητές Β. Κωστόπουλος (πανεπιστήμιο Πατρών), Θ. Σαρρή (Δημοκρίτειο Θράκης), Ν. Νικητάκο (πανεπιστήμιο Αιγαίου) και Κ. Μασσέλο (πανεπιστήμιο Πελοποννήσου).

Στην ανακοίνωση επιτίθενται κατά του κ. Κριμιζή αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Το πρόγραμμα των μικροδορυφόρων αποτελεί μία χειροπιαστή προσπάθεια συντονισμού και συνέργειας του Ελληνικού επιστημονικού δυναμικού που δραστηριοποιείται στον τομέα του διαστήματος και των δορυφορικών εφαρμογών. Η προσπάθεια είναι εθνική και φιλοδοξεί να απαντήσει θετικά στο δίλημμα: δημιουργούμε και κατασκευάζουμε ή αγοράζουμε έτοιμα δορυφορικά προϊόντα και υπηρεσίες».

«Μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του καθηγητή κ. Σ. Κριμιζή από τη θέση του προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, ακολούθησε σειρά ανακοινώσεων που μετατοπίζουν το ενδιαφέρον από την παραίτηση στο σχεδιαζόμενο πρόγραμμα κατασκευής και εκτόξευσης συστοιχίας 11 μικροδορυφόρων από τέσσερα Ελληνικά Πανεπιστήμια, την ΕΑΒ, την ΕΕΤΤ και το Si-Cluster, το οποίο προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ (δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί η πρόσκληση για τη συγγραφή και την υποβολή της πρότασης).

Το πρόγραμμα των μικροδορυφόρων αποτελεί μία χειροπιαστή προσπάθεια συντονισμού και συνέργειας του Ελληνικού επιστημονικού δυναμικού που δραστηριοποιείται στον τομέα του διαστήματος και των δορυφορικών εφαρμογών.

Θέτει οραματικούς στόχους, ακολουθώντας τη σύγχρονη τάση των μικρών δορυφόρων που λειτουργούν σε συστοιχίες και φιλοδοξεί να αναπτύξει τεχνογνωσία, υποδομές και δυνατότητες κατασκευής μικρών δορυφόρων στη χώρα μας, αξιοποιώντας το εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό που υπάρχει. Οι υποδομές που θα αναπτυχθούν θα αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο και παράγοντα ανάπτυξης της Ελληνικής διαστημικής βιομηχανίας, προσφέροντας δυνατότητες δοκιμής και πιστοποίησης προϊόντων.

Το πρόγραμμα των μικροδορυφόρων φιλοδοξεί να βοηθήσει στη συγκράτηση επιστημονικού προσωπικού υψηλών προσόντων στην χώρα, αφού προβλέπεται να απασχολήσει και να εκπαιδεύσει περισσότερους από 45 διδάκτορες και επιστήμονες μηχανικούς. Με την ολοκλήρωση του έργου και την εκτόξευση των 11 μικροδορυφόρων διατηρείται η δυναμική (momentum) που ξεκίνησε με την επιτυχή εκτόξευση των δύο πρώτων Ελληνικών μικροδορυφόρων και τίθενται οι βάσεις για να υπηρετηθούν εφαρμογές που έχουν αντικείμενο τις τηλεπικοινωνίες, την παρατήρηση της γης, την ασφάλεια και τη γεωργία ακριβείας.

Η προσπάθεια είναι εθνική και φιλοδοξεί να απαντήσει θετικά στο δίλημμα: δημιουργούμε και κατασκευάζουμε ή αγοράζουμε έτοιμα δορυφορικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Ελπίζουμε όλοι να συνειδητοποιούν τη σημασία του εγχειρήματος και κοιτάζοντας μπροστά, να μπορούμε να δούμε την Ελλάδα του αύριο, βασισμένη στην αριστεία, την αξιοκρατία και την προσπάθεια».

Εξηγήσεις ζητά η Ν.Δ.

Να απαντήσει άμεσα στις καταγγελίες του καθηγητή Σταμάτη Κριμιζή για τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό, καλεί τον Νίκο Παππά η Ν.Δ. Σε δήλωσή της η εκπρόσωπος του κόμματος, Μαρία Σπυράκη, σημειώνει: «Ο αρμόδιος υπουργός, αντί να επιχειρεί την απαξίωση ενός επιστήμονα που έχει εργαστεί στη NASA, οφείλει να δώσει άμεσα απαντήσεις: Ποιος και με ποια κριτήρια θα διαχειριστεί τα 40 εκατομμύρια που προορίζονται για τη χρηματοδότηση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού;»

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα