Παραιτήθηκε αιφνίδια η κυβέρνηση της Μολδαβίας

Η πρωθυπουργός Νατάλια Γκαβριλίτσα, αποχωρεί ύστερα από 18 μήνες στο αξίωμα

Ξαφνιάζοντας τους πάντες, η πρωθυπουργός της Μολδαβίας, Νατάλια Γκαβριλίτσα, ανακοίνωσε σήμερα την παραίτηση της κυβέρνησής της.

Όπως αναφέρει το Reuters, η απερχόμενη πρωθυπουργός της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας έσπευσε να διευκρινίσει ότι η κυβέρνησή της παραιτείται, επικαλούμενη την έλλειψη στήριξης από το εσωτερικό της χώρας, καθώς επιχειρούσε να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις για να ενταχθεί στην ΕΕ.

«Η Μολδαβία αναμένεται με ανοικτές αγκάλες από την ΕΕ. Η Μολδαβία έχει φίλους. Αν η κυβέρνηση είχε την ίδια στήριξη στην πατρίδα, θα είχαμε προοδεύσει περισσότερο και πιο γρήγορα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Ήρθε η ώρα να ανακοινώσω την παραίτησή μου», είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι κανείς δεν περίμενε ότι η κυβέρνησή της, που εξελέγη το καλοκαίρι του 2021, «θα έπρεπε να διαχειριστεί τόσες πολλές κρίσεις που προκλήθηκαν από τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία».

«Εάν η κυβέρνησή μας είχε στο εσωτερικό την υποστήριξη που απολαμβάνει από τους εταίρους μας στο εξωτερικό, θα μπορούσαμε να κυβερνήσουμε για περισσότερο χρόνο», ανέφερε η απερχόμενη επικεφαλής της κυβέρνησης της χώρας.

Η Μολδαβία, πρώην σοβιετική δημοκρατία με ισχυρούς εθνοτικούς δεσμούς, έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, καθώς τμήμα του εδάφους της, η λεγόμενη Υπερδνειστερία, ελέγχεται από φιλορώσους αποσχιστές, με την υποστήριξη του Κρεμλίνου.

Πρόσφατα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τη Δύση ότι σκοπεύει να ενσωματώσει τη Μολδαβία στη Ρουμανία και να εντάξει έτσι το έδαφός της στο NATO.

Όπως σχολιάζει το Reuters, η μόλις 18μηνη πρωθυπουργική θητεία της Γκαβριλίτσα σημαδεύτηκε από μια μακρά σειρά προβλημάτων, όπως η σοβαρή ενεργειακή κρίση, ο ραγδαία αυξανόμενος πληθωρισμός και αρκετά «ατυχήματα», όπως το γεγονός ότι πύραυλοι από τον πόλεμο στη γειτονική Ουκρανία διέσχισαν τον ουρανό της.

Η νέα κυβέρνηση θα διοριστεί από την πρόεδρο Μάια Σαντού και, εν συνεχεία , θα πρέπει να λάβει την έγκριση από το κοινοβούλιο της χώρας που απαριθμεί 101 έδρες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα