Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Μάριαν Σάρετς

Ανάμεσα στους λόγους που επικαλέστηκε ήταν ότι δεν μπόρεσε να προωθήσει τις αλλαγές για τις οποίες είχε δεσμευτεί

Την παραίτησή του ανακοίνωσε σήμερα, αιφνιδιάζοντας την πολιτική σκηνή της Σλοβενίας, ο πρωθυπουργός της χώρας Μάριαν Σάρετς.

Κίνηση η οποία έδωσε τέλος στην κυβέρνησή του μειοψηφίας, η οποία αποτελείτο από πέντε κόμματα από το 2018.

Αναλύοντας του λόγους της παραίτησής του τόνισε ότι δεν μπορεί να προωθήσει τις αλλαγές για τις οποίες έχει δεσμευτεί. Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Σάρετς διαθέτει 43 από τις 90 έδρες του κοινοβουλίου και έχασε την άτυπη υποστήριξη του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Η Αριστερά» τον Νοέμβριο, κάτι το οποίο δυσχέρανε ακόμη περισσότερο την υιοθέτηση νομοσχεδίων στο κοινοβούλιο.

«Πρόωρες εκλογές, το καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει»

«Με αυτόν τον συνασπισμό, μ’ αυτή την κατάσταση στο κοινοβούλιο, δεν μπορώ να ανταποκριθώ στις προσδοκίες του κόσμου, θα μπορώ να το κάνω έπειτα από εκλογές», δήλωσε ο Σάρετς κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του.

Αναγνωρίζοντας ότι άλλα κόμματα στο κοινοβούλιο μπορεί να αποπειραθούν να σχηματίσουν έναν νέο κυβερνητικό συνασπισμό, πρόσθεσε ότι οι πρόωρες εκλογές θα ήταν το καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει για το κράτος και τους πολίτες.

«Το πιο έντιμο πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι πρόωρες εκλογές, να ρωτήσω τον λαό αν με εμπιστεύεται και αν θέλει να συνεχίσω», σημείωσε.

Ο Σάρετς ανακοίνωσε την παραίτησή του μετά τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν ότι ο υπουργός Οικονομικών Αντρέι Μπερτοντσέλι σκόπευε να παραιτηθεί λόγω των διαφορών που υπήρχαν στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού για μεταρρύθμιση του συστήματος υγειονομικής ασφάλισης.

Αρχίζουν οι διαβουλεύσεις με τα κόμματα του κοινοβουλίου

Ο Σλοβένος πρόεδρος Μπόρουτ Πάχορ μπορεί πλέον να αρχίσει διαβουλεύσεις με τα κόμματα του κοινοβουλίου για να δει αν κάποιο από αυτά είναι σε θέση να σχηματίσει έναν νέο κυβερνητικό συνασπισμό.

Σύμφωνα με αναλυτές, το κεντροδεξιό αντιπολιτευόμενο Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS), το οποίο είναι το μεγαλύτερο στο κοινοβούλιο, είναι πιθανόν να προσπαθήσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Νέες εκλογές μπορούν να γίνουν μόνον αν αυτή η προσπάθεια αποτύχει. Οι επόμενες εκλογές προγραμματίζονταν για τα μέσα του 2022.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα