«Παρακμιακός θίασος αυτοί, αξιοπιστία εμείς…»

«Η χώρα πρέπει να απαλλαγεί το συντομότερο από αυτό το συνονθύλευμα του κυνισμού και της ανικανότητας που παριστάνει την κυβέρνηση. Οι Έλληνες θέλουν και μπορούν να ξαναβρούν, επιτέλους, τον δρόμο του αληθινού πατριωτισμού, της αξιοπιστίας, της σοβαρότητας και της προόδου».

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Τα λόγια αυτά, που ακούστηκαν από συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, για να περιγράψουν την κατάσταση που επικρατεί στις σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο, δείχνουν την αντιπολιτευτική τακτική που θα ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία. Στην Πειραιώς εκτιμούν –και έτσι θα αντιμετωπίζουν μέχρι τις εκλογές όποτε κι αν αυτές γίνουν– ότι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι θα «διαφημίζουν» τις πολιτικές διαφορές τους, με στόχο να συσπειρώσουν την εκλογική τους πελατεία. Γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε ανοιχτά για «παρακμιακό θίασο», με αφορμή τα όσα είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας από τις ΗΠΑ για το Σκοπιανό και περί εναλλακτικής πρότασης.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην τοποθέτησή του για τη διγλωσσία στον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ξεκίνησε μιλώντας για την ανάγκη επανάκτησης της «αξιοπιστίας» της χώρας. Το είχε κάνει, άλλωστε, και την Τετάρτη, μιλώντας ενώπιον των πρέσβεων των κρατών-μελών της Ε.Ε. στην Αθήνα, ενώ σε παρόμοια κατεύθυνση ήταν και όσα είπε στη διάρκειας μιας ώρας συνάντησή του με τον Γερμανό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Αυτό καθώς, σύμφωνα με την ανάλυση που κάνουν στο ηγετικό επιτελείο της Ν.Δ., η διγλωσσία Τσίπρα – Καμμένου που πλέον εξάγεται δημιουργεί σοβαρή ζημία στη διεθνή εικόνα της χώρας και, συνδυαστικά με μια σειρά άλλων παραγόντων και κυβερνητικών χειρισμών, υπονομεύει defacto την αξιοπιστία της έναντι των εταίρων, αλλά και των αγορών. Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη εκτιμούν ότι ίσως αυτή τη φορά να έχουμε να κάνουμε απλώς με άλλη μια παραδοξότητα –ή «παιχνίδι» όπως κάνουν λόγο οι πιο… σκληροπυρηνικοί– του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά, είμαστε, ενδεχομένως αντιμέτωποι με διαλυτικές τάσεις στο εσωτερικό του. «Πόσο ακόμα μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση;» διερωτώνται από την Πειραιώς, την ώρα που ανοίγουν συνεχώς νέα μέτωπα για την κυβέρνηση.

«Φαινόμενα παρακμής»

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., τόσο στις δημόσιες τοποθετήσεις του, όσο και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τους στενούς του συνεργάτες, σημειώνει ότι στην εικόνα παρακμής συντείνουν και όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας αναφορικά με τη διαχείριση των κονδυλίων του προσφυγικού, για την οποία έχει ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα, για τη διοίκηση της ΕΡΤ, αλλά και για την υπόθεση εξαγοράς της σκοπιανής εταιρείας EDS από τη ΔΕΗ, χωρίς να είναι σαφές ποιος ήταν ο λόγος που συνέτρεχε για να γίνει μια τέτοια επιχειρηματική κίνηση. Πολλώ δε μάλλον όταν η εταιρεία ανήκε σε στενό συνεργάτη του Ζόραν Ζάεφ και η κίνηση έγινε σε χρόνο που διεξάγονταν διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό. Μάλιστα, παρ’ ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να δείξει ότι οι εκλογές θα γίνουν το νωρίτερο τον Μάιο του 2019, δεν αποκλείεται το Μέγαρο Μαξίμου να βρεθεί αντιμέτωπο με κυκεώνα προβλημάτων και να αναγκαστεί να προσφύγει νωρίτερα στη λαϊκή ετυμηγορία.

Για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, η απάντηση στους κυβερνητικούς χειρισμούς προέρχεται μόνο μέσω της επανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας. Και αυτό προϋποθέτει πολιτική αλλαγή.

«Πόνεσαν» την κυβέρνηση οι αλήθειες Σαμαρά για Σκοπιανό και Οικονομία

Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, στους παραγωγικούς φορείς της Καβάλας, με τον πρώην πρωθυπουργό να εξαπολύει κεραυνούς για το Σκοπιανό και την Οικονομία. Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές, ο Μεσσήνιος πολιτικός δεν δίστασε να «δείξει» ότι η κυβέρνηση κάτω απ’ το τραπέζι συνέδεσε το ζήτημα της μη περικοπής των συντάξεων με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Η Νέα Δημοκρατία θα κάνει τα πάντα για να μην πουλήσει η κυβέρνηση τη Μακεδονία», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «δεν θα αφήσουμε να πουλήσουν τη Μακεδονία μας! Εγώ υποστήριζα πάντα ότι ΔΕΝ μπορούμε να δώσουμε στα Σκόπια το όνομα της Μακεδονίας. Τελεία και παύλα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς. Τα όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός προκάλεσαν «πονοκέφαλο» στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντά με ανακοίνωση που του… υπενθύμιζε ότι ηττήθηκε δύο φορές σε εκλογές. Στη συνέχεια έπιασαν δουλειά τα troll, που επιχείρησαν να απαξιώσουν τα όσα είπε.

Το γεγονός, άλλωστε, πως η κυβέρνηση πιάστηκε να συζητά ακόμη και το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» –την επιτομή του αλυτρωτισμού δηλαδή–, επιβεβαιώνει με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο ότι υπήρξε μυστική διπλωματία.

Ο Αντώνης Σαμαράς ακύρωσε στην πράξη το κυβερνητικό αφήγημα ότι «βγήκαμε επί τέλους από το Μνημόνιο», καταδεικνύοντας πως η με «τρικ» και επιδόματα επιχειρούν να αγοράσουν την παραμονή τους στην εξουσία. Ο πρώην πρωθυπουργός στάθηκε στο γεγονός ότι παρά τα περί «καθαρής εξόδου» οι αγορές δεν δείχνουν διάθεση να μας δανείσουν, καθώς και στο ότι το Χρηματιστήριο «βουλιάζει».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα