Παραληρεί και πάλι ο Σουλτάνος: H Κωνσταντινούπολη είναι τουρκική, μουσουλμανική και θα παραμείνει για πάντα

«Σώσαμε την Αγία Σοφία από τις αλυσίδες της και την ανοίξαμε ξανά για λατρεία ακολουθώντας την κληρονομιά του Φατίχ», είπε ο Τούρκος πρόεδρος 

Νέο παραλήρημα από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσω μηνύματός τους προς τον τουρκικό λαό με αφορμή την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

«Αν και κάποιοι δεν μπορούν ακόμη να το αποδεχτούν, η Κωνσταντινούπολη είναι τουρκική, η Κωνσταντινούπολη είναι μουσουλμανική. Και με το θέλημα του Αλλάχ, θα παραμείνει έτσι για πάντα», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την Άλωση της Πόλης, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΡ.

Συνέχισε λέγοντας: «Σώσαμε την Αγία Σοφία από τις αλυσίδες της και την ανοίξαμε ξανά για λατρεία ακολουθώντας την κληρονομιά του Φατίχ με αυτή τη συνείδηση. Αυτοί που αποκαλούν την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης κατοχή, που γράφουν στους τοίχους ότι ο διωγμός άρχισε το 1453, δεν διαφέρουν από τις ορδές των Σταυροφόρων που λεηλατούσαν γυναίκες και πόλεις 250 χρόνια πριν από την κατάκτηση».

Ολόκληρη η ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Σήμερα, ως έθνος, γιορτάζουμε την 571η επέτειο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης, του χρυσού κρίκου στην αλυσίδα των κατακτήσεων που ξεκίνησαν το 1071. Μνημονεύουμε για άλλη μια φορά με ευσπλαχνία τον Σουλτάνο Μωάμεθ τον Πορθητή και τον στρατό του, ο οποίος παρέδωσε την Κωνσταντινούπολη στο έθνος μας σε ηλικία 21 ετών με τη στρατιωτική και την πολιτική του ιδιοφυΐα, την πρώτης τάξεως μηχανική, (engineering) τη μνημειώδη προσωπικότητα, τις γνώσεις και το θάρρος του. Τι όμορφα που περιέγραψε αυτόν τον σπουδαίο διοικητή ο ποιητής: « “Ο λόγιος είπε, ήταν μεγάλος μαθητής”, είπε ο ποιητής, “ο λόγος του ήταν μαργαριτάρι στη θέση του, τον τιμήσαμε με το όνομα Φατίχ Σουλτάν, η ιστορία είπε, ήταν ο νεότερος των Φατίχ”».

Ο σουλτάνος Φατίχ Μεχμέτ Χαν κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη πριν από 571 χρόνια, όταν ήταν μόλις 21 ετών, κλείνοντας έτσι μια εποχή και ανοίγοντας τις πόρτες μιας νέας εποχής. Έκτοτε, η Κωνσταντινούπολη έγινε το κέντρο ισχύος, το διοικητικό, επιστημονικό και καλλιτεχνικό κέντρο του τουρκικού και ισλαμικού κόσμου. Όσο σημαντική είναι η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης για την ιστορία του κόσμου, άλλο τόσο σημαντική είναι και για την ταυτότητα του έθνους μας, της θεμελιώδους δύναμης του έθνους μας, του Έθνους του Φατίχ.

Χωρίς την κατανόηση της κατάκτησης, δεν γίνεται κατανοητό το ιδανικό του έθνους μας, το ιδανικό της Κόκκινης Μηλιάς. Χωρίς την κατανόηση της κατάκτησης, δεν γίνεται κατανοητή η αποφασιστικότητα, η πίστη, ο ορίζοντας και η στρατηγική που περπάτησε τα πλοία από τη στεριά. Χωρίς την κατανόηση της κατάκτησης, δεν γίνεται κατανοητό γιατί ο Yahya Kemal χαρακτήρισε την Κωνσταντινούπολη ως τουρκική Κωνσταντινούπολη. Κατάκτηση σημαίνει η μετατροπή της μαύρης τύχης της Κωνσταντινούπολης σε σκοτάδι, σημαίνει μετατροπή σε φως, κατάκτηση σημαίνει η μετατροπή της Κωνσταντινούπολης σε κήπο με τριανταφυλλιές, σε κήπο της καρδιάς. Κατάκτηση σημαίνει να κάνεις όχι μόνο τη γη, όχι μόνο τις πόλεις, αλλά και τις καρδιές ευημερούντες και υπεύθυνες. Κατάκτηση σημαίνει να κάνεις όχι μόνο τη γη, όχι μόνο τις πόλεις, αλλά και τις καρδιές ευημερούντες και υπεύθυνες. Αυτοί που αποκαλούν την κατάκτηση κατοχή, αυτοί που λερώνουν τα τείχη της Κωνσταντινούπολης με επιγραφές «το 1453 ξεκίνησε ο διωγμός» δεν διαφέρουν σε τίποτα από τις ορδές των Σταυροφόρων που εισέβαλαν 250 χρόνια πριν από την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, οι οποίοι δεν άφησαν πέτρα πάνω στην πέτρα, λεηλατώντας τα κειμήλια των ναών και τις προίκες των γυναικών.

Δεν θα επιτρέψουμε να αποκοπεί η Κωνσταντινούπολη από το πνεύμα της κατάκτησης και του Φατίχ. Όσο και αν δεν μπορούν να το αποδεχτούν κάποιοι, η Κωνσταντινούπολη είναι τουρκική, η Κωνσταντινούπολη είναι μουσουλμανική. Και με το θέλημα του Αλλάχ, θα παραμείνει έτσι για πάντα. Σε κανένα στάδιο της πολιτικής μας ζωής δεν είδαμε ποτέ την Κωνσταντινούπολη ως μια πόλη των πόλεων και ούτε την βλέπουμε έτσι σήμερα. Πρώτα από όλα η Κωνσταντινούπολη είναι κάτι που μας εμπιστεύτηκαν οι πρόγονοί μας, ο Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ Χαν, οι μάρτυρες και οι βετεράνοι όλων των στρατευμάτων αυτού του ευλογημένου στρατού. Η Κωνσταντινούπολη είναι το μήλο της έριδος του έθνους μας. Πάντα ενεργούσαμε με αυτή τη συνείδηση υπηρετώντας την Κωνσταντινούπολη. Σώσαμε την Αγία Σοφία από τις αλυσίδες της και την ανοίξαμε ξανά για λατρεία ακολουθώντας την κληρονομιά του Φατίχ με αυτή τη συνείδηση. Γι’ αυτό βάζουμε τη σφραγίδα μας σε κάθε σπιθαμή της πόλης με τα έργα και τις υπηρεσίες μας. Θεού θέλοντος, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε, να διαφυλάσσουμε και να ομορφαίνουμε την αγαπημένη μας Κωνσταντινούπολη. Με την ευκαιρία αυτή, εύχομαι το έλεος του Αλλάχ σε όλους τους βετεράνους και τους μάρτυρες μας που έλαβαν μέρος στην ευλογημένη κατάκτηση, πρωτίστως στον Σουλτάνο Φατίχ.

Με την αγάπη του λαού, την αγάπη του Προφήτη, την αγάπη της πατρίδας, την αγάπη της ανεξαρτησίας, εύχομαι να αναπαυτούν εν ειρήνη οι ψυχές των μαρτύρων και των βετεράνων μας που τίμησαν με το ευλογημένο αίμα τους αυτά τα εδάφη, από τα πρώτα κινήματα κατάκτησης μέχρι σήμερα. Εύχομαι η 571η επέτειος της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης να είναι και πάλι ευοίωνη και ευλογημένη για εσάς και ολόκληρο το έθνος μας. Αγαπητά αδέλφια, όπως γνωρίζετε, χθες 28 Μαΐου ήταν η πρώτη επέτειος των εκλογών του 2023.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα