Παραλήρημα Ερντογάν: «Στην Αν. Μεσόγειο δεν είμαστε φιλοξενούμενοι, αλλά ιδιοκτήτες»

Μήνυμα του «Σουλτάνου» στα κράτη - μέλη της ΕΕ για την στάση της Τουρκίας στην περιοχή, πριν την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Όπως κάθε φορά ο «μάστερ» στις προκλήσεις Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκαλεί με δηλώσεις του και κλιμακώνει ολοένα και περισσότερο την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, στέλνοντας παράλληλα πολλαπλά μηνύματα στην Ευρώπη για την στάση που θα κρατήσει στην περιοχή.

Βέβαια ο «Σουλτάνος» μην ξεχνάμε την παράσταση που παίζει τον τελευταίο καιρό όπου από τη μία, εμφανίζεται πλέον πιο διαλλακτικός και ανοιχτός στον διάλογο με την Ελλάδα και την ΕΕ, ενώ από την άλλη υπενθυμίζει ότι αυτός ακριβώς ο διάλογος, θα διεξαχθεί με τους δικούς του όρους.

«Η Τουρκία είναι χώρα της Μεσογείου. Δεν είμαστε φιλοξενούμενοι, αλλά ιδιοκτήτες» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη, στέλνοντας έτσι σαφές μήνυμα για την θέση της Τουρκίας πριν την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Επίσης ο Ερντογάν εξαπέλυσε νέες απειλές λέγοντας ότι: «Είμαστε υπέρ της ειρήνης και της συνεργασίας, αλλά κατά των τετελεσμένων… Το πρόβλημα στη Μεσόγειο μπορεί να επιλυθεί με συνεργασία όλων των χωρών. Δεν θα υπάρχει ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, σε οποιαδήποτε προσπάθεια που αφήνει εκτός την Τουρκία και τους Τουρκοκυπρίους».

«Πίσω από τις προβοκάτσιες στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα» τόνισε ο Ερντογάν, για να προσθέσει: «Κάποιοι μετέτρεψαν τη Μεσόγειο σε νεκροταφείο προσφύγων».

Στη συνέχεια, ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος αλλάζει ερμηνεία και το παίζει «φωνή της λογικής» και του διαλόγου.

«Ως έθνος που είναι η συνέχεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, επιθυμούμε να κυριαρχήσει κλίμα ειρήνης στην περιοχή. Μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα στη Μεσόγειο, όχι με αποκλεισμούς, αλλά με όλους τους παίκτες της περιοχής γύρω από το ίδιο τραπέζι», είπε.

Και κατέληξε: «Ας μετατρέψουμε την Μεσόγειο σε μια λεκάνη ειρήνης. Ας μην μολύνουμε τα νερά της με νέες εχθροπραξίες».

Μιλώντας για την στρατιωτική κλιμάκωση των τελευταίων ωρών στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι το Ερεβάν θα πρέπει άμεσα να αποχωρήσει από τα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν, στα οποία έχει εισβάλει, κάνοντας λόγο για «κατοχή».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα