Παραλλαγή «Όμικρον»: Συναγερμός με την εξάπλωση της σε πολλές χώρες

Σε συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές μετά την “εισβολή” της παράλλαξης “Όμικρον” σε ολοένα και περισσότερες χώρες ανά τον κόσμο.

Η ραγδαία εξάπλωση της νέας αυτής παραλλαγής του κορωνοϊού, αλλά και το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε πολλά γι’ αυτήν, έχει προκαλέσει έντονη αναστάτωση στις περισσότερες χώρες της υφηλίου, που η μία μετά την άλλη λαμβάνουν μέτρα και αυστηρότερους περιορισμούς.

Mέχρι στιγμής, η μετάλλαξη Όμικρον -πέραν των αφρικανικών χωρών απ’ όπου ξεκίνησε- έχει εισβάλει σε Ολλανδία, Δανία, Γερμανία, Βέλγιο, Αυστραλία, Τσεχία, Ιταλία, Βρετανία, Χονγκ Κονγκ, Ισραήλ και Καναδά, ενώ Γαλλία, Αυστρία και Ελβετία εξετάζουν ύποπτα κρούσματα.

Ολοένα και περισσότεροι ταξιδιωτικοί περιορισμοί από τις χώρες

Παράλληλα, εντείνονται οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η «εισαγωγή» αυτού του στελέχους.

Η μια κυβέρνηση μετά την άλλη  επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς στις χώρες της Νότιας Αφρικής, φοβούμενες ότι τα υπάρχοντα εμβόλια δεν θα καλύπτουν τη μετάλλαξη αυτή και θα ανατραπεί η εν τω γίγνεσθαι οικονομική ανάκαμψη, έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας.

Υιοθετώντας τα πιο δραστικά μέτρα μέχρι στιγμής, το Ισραήλ ανακοίνωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου ότι απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός του όλων των αλλοδαπών, ενώ επαναφέρει σε λειτουργία μια τεχνολογία παρακολούθησης των προσώπων μέσω των κινητών τους τηλεφώνων προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του Όμικρον στη χώρα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ, δήλωσε ότι η απαγόρευση εισόδου στη χώρα θα ισχύει για 14 ημέρες. Στο διάστημα αυτό οι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι θα υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι του στελέχους Όμικρον.

Στη Μεγάλη Βρετανία, όπου εντοπίστηκαν δύο κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον που σχετίζονταν με ταξίδια στο νότιο τμήμα της Αφρικής, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης του στελέχους, περιλαμβανομένης της υποχρέωσης όλων όσοι φτάνουν στη χώρα να υποβάλλονται σε τεστ PCR.

Στην Ιταλία το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας επισήμανε ότι ένα κρούσμα του νέου στελέχους εντοπίστηκε στο Μιλάνο σε ένα πρόσωπο που επέστρεψε από τη Μοζαμβίκη.

Χώρες όπως η Ινδονησία και η Σαουδική Αραβία προστέθηκαν στον κατάλογο εκείνων που επέβαλαν ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Η Νότια Αφρική, απ’ την πλευρά της, ζήτησε να αρθούν αμέσως οι περιορισμοί, καταγγέλλοντάς τους, μια έκκληση που απηύθυνε και ο ΠΟΥ, επαναλαμβάνοντας ότι τα σύνορα πρέπει να μείνουν ανοιχτά.

Πολλές γειτονικές της χώρες, που επηρεάζονται ευθέως ή εμμέσως από τις απαγορεύσεις, κατήγγειλαν επίσης τα μέτρα, με τον πρόεδρο του Μαλάουι, τον Λάζαρους Τσακουέρα, να μιλάει ακόμη και για «αφρικανοφοβία». «Ανησυχούμε όλοι για τη νέα παραλλαγή της Covid και πρέπει να ευχαριστήσουμε τους Νοτιοαφρικανούς επιστήμονες που την εντόπισαν πριν από οποιονδήποτε άλλον. Αλλά οι αποφάσεις που αφορούν την Covid πρέπει να βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, όχι στην αφρικανοφοβία», τόνισε.

Συνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα οι υπουργοί Υγείας της G7

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Υγείας της G7 για να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις.

Η χώρα που συγκάλεσε τη Σύνοδο ήταν η Βρετανία, η πρώτη χώρα στην οποία σήμανε συναγερμός λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, αποφασίζοντας αστραπιαία ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα