«Παράλογο να ζητάμε περισσότερη λιτότητα από την Ελλάδα»

«Κίνηση παραλογισμού» χαρακτηρίζει η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Rundschau», κάθε υπόνοια έστω για επιβολή περαιτέρω λιτότητας στην Ελλάδα.

«Εδώ και επτά χρόνια η Ελλάδα σώζεται από τους δανειστές της. Ο χρόνος πιέζει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η Ευρωζώνη -ιδίως η Γερμανία- διαφωνούν για το ποια μέτρα ακόμα μπορούν να απαιτήσουν από την Ελλάδα. Τι είδους συμβιβασμός θα γίνει τη Δευτέρα, δεν είναι ακόμα σαφές. Σίγουρο είναι, όμως, ότι η Ελλάδα πρέπει να συμφωνήσει σε νέα μέτρα για να πάρει άλλα δάνεια, με τα οποία θα αποπληρώσει τα παλιά. Το πως θα το αντέξει η ελληνική οικονομία φαίνεται πως είναι για τους δανειστές δευτερεύον», αναφέρει σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα.

Και συνεχίζει: «Αν το δει κανείς από οικονομικής απόψεως, πρόκειται περί παραφροσύνης το να απαιτεί κανείς από μια χώρα σε κρίση -και με διψήφιο ποσοστό ανέργων- να έχει διαρκώς πλεονάσματα στον προϋπολογισμό της, αντί να ρίχνει κάθε ευρώ στη δική της οικονομία. Η λιτότητα καταστρέφει. Το απέδειξαν τα περασμένα χρόνια κατά τα οποία η Ελλάδα έπρεπε να εξοικονομεί έως το 8% του ΑΠΕ της. Αν το μεταφέρει κανείς στα γερμανικά δεδομένα αυτό σημαίνει μέτρα λιτότητας -μείωση δαπανών και αύξηση φόρων- ύψους 130 δισ. ευρώ από το 2010. Κάθε χρόνο».

Τέλος, η «Frankfurter Rundschau» παρατηρεί πως «η μεγάλη ύφεση του ΄30 -ένα κλασσικό παράδειγμα οικονομικής καταστροφής- οδήγησε σε οικονομική κρίση τις ΗΠΑ γα τέσσερα χρόνια. Η μείωση της ύφεσης κατέστη δυνατή μετά από επτά χρόνια. Η ελληνική οικονομική κρίση πλησιάζει τα οκτώ χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει εν τούτοις αισιόδοξη».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα