Παράνοια με την απλή αναλογική του Σκουρλέτη

Η εφαρμογή της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές, με το νομοσχέδιο  του Πάνου Σκουρλέτη προκαλεί το απόλυτο μπάχαλο.

Τι εννοούμε; 220 δήμαρχοι και 7 περιφερειάρχες θα έχουν μειοψηφία στα συμβούλια και χαρακτηριστικό παρ΄άδειγμα είναι ο νέος τοπικός άρχων της Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας  που εκλέχτηκε βγήκε δήμαρχος και έχει μόνο 7 έδρες!

Ο κ. Ζέρβας, σε μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, αναδείχθηκε δήμαρχος Θεσσαλονίκης με το συντριπτικό ποσοστό του 66,79%, έναντι του συνυποψηφίου του Νίκου Ταχιάου (33,21%).

Το τελικό ποσοστό του κ. Ζέρβα δεν θα «μεταφραστεί» σε έδρες στο δημοτικό συμβούλιο / Πηγή: YPES.GR
Παρά ταύτα, το νέο δημοτικό συμβούλιο θα απαρτίζεται από τους συμβούλους που εξελέγησαν την πρώτη Κυριακή των εκλογών.

Στην περίπτωση του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, το ποσοστό στον α’ γύρο ήταν 14,93%, μια επίδοση που του «χάρισε» μόλις 7 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο.

Από την άλλη πλευρά, ο Νίκος Ταχιάος συγκέντρωσε -στον α’ γύρο- ποσοστό ύψους 22,4%, με συνέπεια να κερδίσει 11 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Μόλις 7 στους 49 συμβούλους «κέρδισε» ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Λαμβάνοντας υπόψη τους εκλεγμένους συμβούλους όλων των παρατάξεων, προκύπτει ότι ο κ. Ζέρβας στο νέο δημοτικό συμβούλιο θα έχει 7 δικούς του ανθρώπους και 42 «αντιπάλους» της αντιπολίτευσης!

Αυτή η αναλογία μεταφράζεται σε ποσοστό 14,28% και προσεγγίζει το 14,93% που πήρε στον α’ γύρο ο κ. Ζέρβας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης ο απερχόμενος δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης είχε 29 συμβούλους της παράταξής τους και απέναντί του 20 της αντιπολίτευσης.

Το χάος Σκουρλέτη
Ωστόσο, το χάος που θα επιφέρει η έμπνευση Σκουρλέτη και ΣΥΡΙΖΑ να επιβάλουν την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν ισχύει μόνο στη Θεσσαλονίκη. Οι νικητές σε επτά περιφέρειες και περίπου 220 δήμους δεν έχουν την πλειοψηφία των συμβουλίων τους. Αυτό σημαίνει ότι οι νέοι τοπικοί άρχοντες εξαρτώνται από τις πλειοψηφίες της αντιπολίτευσης προκειμένου να περάσουν έργα στις περιφέρειες ή τους δήμους τους, είτε πρόκειται για έργο μείζονος ή ήσσονος σημασίας.

Για παράδειγμα η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπου ο νέος περιφερειάρχης Κωνσταντίνος Μουτζούρης έχει τρεις έδρες λιγότερες από την αντίπαλό του Χριστιάνα Καλογήρου. Από την άλλη, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ο νικητής Παναγιώτης Νίκας έχει ισάριθμες έδρες, 17 στο σύνολο, με τον Πέτρο Τατούλη.

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Χρήστος Μέτιος έχει 17 συμβούλους, ωστόσο χρειάζεται ακόμη 9 για να έχει στα χέρια του την πλειοψηφία. Ανάλογη είναι και η κατάσταση στα Ιόνια Νησιά, με τη Ρόδη Κράτσα να έχει 12 περιφερειακούς συμβούλους στο σύνολο 41.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα