Παραολυμπιονίκης έφυγε από τη ζωή με ευθανασία

Θλίψη στον χώρο των ατόμων με αναπηρίες, ενδεχομένως ανακούφιση για την ίδια την πρωταγωνίστρια της μικρής “ιστορίας” μας.

Η Βελγίδα παραολυμπιονίκης του Λονδίνου το 2012 και του Ριο το 2016, Μαρίκε Βερβόορτ, έβαλε τέλος στη ζωή της με ευθανασία, όπως είχε δηλώσει ότι θα κάνει αρκετά χρόνια νωρίτερα. Πέθανε στα 40 της χρόνια την Τρίτη στο Βέλγιο, όπου η ευθανασία επιτρέπεται κάτω από κάποιους αυστηρούς όρους. Η αθλήτρια του στίβου είχε υπογράψει τα σχετικά έγγραφα από το 2008…

Η Βερβόορτ είχε δηλώσει το 2016 (όταν πρόσθεσε δύο παραολυμπιακά μετάλλια στο χρυσό και το ασημένιο του Λονδίνου) ότι αυτοί ήταν οι τελευταίοι αγώνες της, καθώς κάθε μέρα υπέφερε όλο και περισσότερο από τους πόνους της βαριάς της πάθησης. Έπασχε από μια εκφυλιστική ασθένεια των μυών που προκαλούσε αδιάκοπους πόνους, παράλυση στα πόδια ενώ στο τέλος δεν μπορούσε ούτε να κοιμηθεί.

«Μπορεί να αισθάνομαι πολύ, πολύ άσχημα, παθαίνω επιληψία, φωνάζω από τον πόνο, χρειάζομαι πολλά παυσίπονα όπως βάλιουμ και μορφίνη. Πολλοί άνθρωποι με ρωτούν πώς είναι δυνατόν να έχω τόσο καλές επιδόσεις και να χαμογελάω με όλο τον πόνο που αντιμετωπίζω και το φάρμακα που παίρνω. Για μένα, οι αγώνες με αναπηρικό αμαξίδιο είναι ένα είδος φαρμάκου», είχε δηλώσει η Βελγίδα στο BBC και όταν ρωτήθηκε για την ευθανασία είχε σχολιάσει: «Δίνει μια αίσθηση ανακούφισης στους ανθρώπους. Θα ξέρω πότε δεν αντέχω άλλο. Θα το γνωρίζω όταν έρθει η μέρα και θα είμαι έτοιμη».

 

Διαβάστε επίσης