Παρασκήνια: TOP SECRET

Τον Αύγουστο του 2017 ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της ΕΠΟ, Ευάγγελος Γραμμένος, υποσχόταν: «Θα έχουμε συνεργασία με τους διεθνείς φορείς και ο χρόνος παραμονής τους θα είναι μικρότερος». Όπως και τα μνημόνια που θα έληγαν τον Αύγουστο, αλλά οι συντάξεις θα κοπούν τον Γενάρη…

Τρεις αλλοδαποί παράγοντες στην ΚΕΔ (υποτίθεται ότι) θα έχουν το απόλυτο κουμάντο(;) και θα καθορίσουν(;) την επόμενη μέρα της ελληνικής διαιτησίας. Ο ένας δεν έχει έρθει ακόμα, άρα δεν ξέρει τίποτα. Ο Ισπανός ήρθε αργά και δεν γνωρίζει όσο πρέπει πρόσωπα και καταστάσεις. Άρα μένει ο Πορτογάλος πρόεδρος. Αν είναι να… παίζει μπάλα μόνος του, προς τι οι άλλοι παχυλοί μισθοί; Αν όχι, ποιος «αόρατος» ημεδαπός, πραγματικά, θα βοηθάει;

«Καβάλα στ’ άλογο» νιώθει πως είναι ο Βασίλης της λίγκας και συμπεριφέρεται σαν να είναι ο… Πάπας. Στην πραγματικότητα, έχει –για μια ακόμα φορά– μετρήσει «τον ίσκιο του για μπόι». Και πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο μπορεί να εκτιμήσει «θα γυρίσει ο τροχός» και θα ολοκληρωθεί η αντίστροφη μέτρηση.

Ιστοσελίδα στο Facebook φίλων της Α.Ε. Σουρμένων-Ελληνικού κάνει έναν διαγωνισμό για φιλάθλους… μερακλήδες. Η σωστή ποδοσφαιρική απάντηση δίνει δώρο «τέσσερα ποτά κέρασμα» σε στριπτιζάδικο.

Άπαντες στον τελικό (κάνοντας την ανάγκη φιλότιμο) πειθάρχησαν στις αποφάσεις του Μπορμπαλάν. Έκαναν, μάλιστα, λόγο για άριστη διαιτησία, παρά τα λάθη που έκανε. Αν όμως τα είχε κάνει Έλληνας, ακόμα θα έπεφτε ξύλο και θα τον έκραζαν. Αντί να αποβάλει (2η κίτρινη) τον Βιεϊρίνια, στην ίδια φάση, απέβαλε τον Βράνιες και «κιτρίνισε» τον Βαρέλα. Δεν υπέδειξε την ανατροπή του –σε προφανή θέση για γκολ– Πρίγιοβιτς από τον Σιμόες που έπρεπε να δει κόκκινη. Επιβεβαιώθηκε λοιπόν ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στο ποδόσφαιρο –παράγοντες, παίκτες, δημοσιογράφοι, φίλαθλοι– έχουν τόσο μπολιαστεί με το μικρόβιο της καχυποψίας, ώστε αδυνατούν να ξεχωρίσουν το ανθρώπινο λάθος από τα εσκεμμένα σφυρίγματα των διαιτητών. Και μάλλον θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να… αποτοξινωθούν.

Φτάνει πια το δούλεμα

Όπως γνωστοποίησε εδώ και καιρό η ΕΠΟ, FIFA/UEFA αποφάσισαν να τοποθετήσουν και τρίτο αλλοδαπό μέλος της ΚΕΔ. Με στόχο να εξοστρακιστούν οι Έλληνες, στους οποίους επιρρίπτεται όλη η ευθύνη για όσα συμβαίνουν, και το γενικό κουμάντο να κάνουν οι τοποτηρητές των Συνομοσπονδιών.

Αναντίρρητα οι Κουκουλάκης, Τριτσώνης έχουν το πιο σημαντικό μερίδιο ευθύνης για όσα κωμικοτραγικά έγιναν (και) στον χώρο της διαιτησίας. Υπάρχουν όμως και άλλοι υπεύθυνοι.

Τον επικεφαλής στη διαιτησία, Μέλο Περέιρα, δεν τον επέλεξε ο… Χατζηπετρής αλλά FIFA/UEFA. Αυτός (φέρεται να) διάλεξε τον Μαρίν για μέλος της ΚΕΔ. Και του παραχώρησε, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, «συν-υπευθυνότητα για τον ορισμό των διαιτητών και των αξιωματούχων αγώνων για όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες και το Κύπελλο Ελλάδος».

Πώς γίνεται λοιπόν μόνο οι δύο αλλοδαποί να παρουσιάζονται άμοιροι ευθυνών; Ήταν αυτοί που είχαν «και το μαχαίρι και το πεπόνι». Αν αυτοί τα χρησιμοποίησαν λάθος ή κατά πώς τους παραγγέλθηκε, με τα γνωστά αποτελέσματα, είναι υπόλογοι. Σπίτι τους οι δυο Έλληνες, στη χώρα τους οι δυο ξένοι…

«Πονάει δόντι, κόβει κεφάλι»

Το κυπριακό μοντέλο για την καταπολέμηση της χειραγώγησης ποδοσφαιρικών αγώνων εξετάζει η ΕΠΟ, το οποίο προβλέπει ποινές σε ομάδες με βάση τα στοιχεία της sportradar που εντοπίζει τα ύποπτα παιχνίδια.

Το θέμα είχε συζητηθεί σε συνάντηση του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη, με εκπροσώπους της UEFA και της ΕΠΟ. Σε αυτήν συμμετείχαν ο επικεφαλής Διεύθυνσης του τομέα Εθνικών Ομοσπονδιών στην UEFA, Άντζελο Ρηγόπουλος, o Managing Director Integrity της UEFA, Εμίλιο Γκαρσία, o πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος, οι νομικοί σύμβουλοι της Ομοσπονδίας, Νικόλαος Μπάρτζης και Αλέξανδρος Χολέβας, καθώς και ο Integrity Officer της ΕΠΟ, Δημήτρης Δαβάκης.

Στη βάση δημιουργίας ενός πλαισίου ικανού να τεθεί σε εφαρμογή από τη νέα σεζόν, ώστε ν’ αντιμετωπίσει τη μάστιγα της χειραγώγησης των ποδοσφαιρικών αγώνων, η ΕΠΟ όταν υπάρχει ενημέρωση από την UEFA για ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα, προτίθεται να καθιερώσει πλαίσιο ποινών με πρόστιμα στον πρώτο φάκελο, αφαίρεση βαθμών και απαγόρευση προβιβασμού στη συνέχεια, μέχρι και απαγόρευση συμμετοχής στο πρωτάθλημα σε τρίτο χρόνο.

Στην Κύπρο προβλέπεται στον τέταρτο φάκελο πρόστιμο €100.000 και παράλληλα διαγραφή του σωματείου από το μητρώο μελών της ομοσπονδίας.

Με ποια λογική ωστόσο θα εξοντώνεται ένα επαγγελματικό σωματείο ακόμη και αν διαπιστώνεται η χειραγώγηση αγώνα του; Πόση ακρίβεια έχει ο περιβόητος εντοπισμός από τη sportradar; Έχει αντικειμενική ευθύνη η ομάδα για να της επιβληθούν ποινές; Αν κάποιοι παίκτες συμφωνήσουν σε ένα αποτέλεσμα, από πού και ως πού θα τιμωρηθεί η ομάδα; Ποιος θα εξετάζει αν ο διαιτητής είναι αυτός που θα οδηγήσει το παιχνίδι σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα, ώστε αν υπάρχει υπέρογκο ποντάρισμα να μην ενοχοποιείται άδικα η ομάδα;

Η ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα από μόνη της δεν λέει τίποτα και ούτε μπορούν να πληρώσουν οι ομάδες τις ανεύθυνες αποφάσεις των… υπευθύνων που, θέλοντας να δείξουν ότι κάτι κάνουν, μπορεί να τις εξοντώσουν.

Κόντρα στον Ινφαντίνο η UEFA κι άλλοι

Δεν «πουλάνε» το ναι, ούτε για 3 δισ. ευρώ

Έντονες αντιδράσεις συναντάει η πρόταση κοινοπραξίας για πολύχρονη ενοικίαση δύο υπό δημιουργία διοργανώσεων, την οποία προωθεί ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο. Οι αντιρρησίες συνυπολογίζουν διάφορες παραμέτρους και δεν «τσιμπάνε» από τα πολύ υψηλά ανταλλάγματα που φτάνουν τα περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ για κάθε τουρνουά. Με αποτέλεσμα ο επικεφαλής στην Παγκόσμια Συνομοσπονδία να αναγκαστεί να ζητήσει προθεσμία δύο μηνών, στην εξέταση των σχεδίων, με στόχο να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Από τους μεγαλύτερους πολέμιους της πρότασης είναι η UEFA αλλά και αρκετές λίγκες. Θεωρώντας ότι οι διοργανώσεις, που βάσει σχεδίου θα αρχίσουν από το 2021, θα υποβαθμίσουν τα δικά τους προϊόντα. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας, Αλεξάντερ Τσεφέριν, έχει χαρακτηρίσει ως «βεβιασμένη» την κίνηση. Ενώ άλλοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Mundo Deportivo», πιέζουν τα στελέχη σε CONCACAF και CAF που φέρονται ως υποστηρικτές του σχεδίου.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου της La Liga, Χαβιέρ Τέμπας. Ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε στους «Financial Times»: «Η υποχρέωσή μου είναι να προστατεύσω την ποδοσφαιρική βιομηχανία στην Ισπανία και αυτά τα τουρνουά θα βλάψουν το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και την ποδοσφαιρική βιομηχανία εδώ. Οι μεγάλοι σύλλογοι θα εισπράξουν τεράστια ποσά, τα οποία θα αποσταθεροποιήσουν τα εθνικά πρωταθλήματα.

»Έχω ήδη πει στη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα σχετικά με αυτό πως “θα υπάρξει τροφή σήμερα και πείνα αύριο”. Αυτό θα προκαλέσει την αποδόμηση του εθνικού πρωταθλήματος, έχουμε ήδη το πρόβλημα αυτό στην Ευρώπη, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και να βρούμε μια λύση γιατί το Μουντιάλ συλλόγων θα το κάνει ακόμη χειρότερο. Φαίνεται ότι πηγαίνουμε πίσω στις ημέρες της παλιάς FIFA, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται σε πολύ μικρές επιτροπές και δεν υπάρχει διαφάνεια και όλοι οι πληγέντες δεν εμπλέκονται».

Το πάθημα γίνεται μάθημα

Δεν είναι μόνο η Ελλάδα όπου παρουσιάζονται σοβαρά οικονομικά ζητήματα σε ΠΑΕ. Και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες –ίσως σε όχι τόσο μεγάλη έκταση αλλά πάντως– υπάρχουν. Και τα οποία, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα και κλυδωνισμούς σε ολόκληρο το ποδοσφαιρικό οικοδόμημα.

Προέκυψε λοιπόν η ανάγκη ενός μηχανισμού ελέγχου, πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης του φαινομένου. Το ρόλο αυτό διαδραματίζουν η διαδικασία Αδειοδότησης και το Financial Fair Play που θέσπισε και εφαρμόζει η UEFA. Για τα οποία, κρίθηκε πως ήρθε η ώρα βελτιώσεων. Έτσι, η Εκτελεστική Επιτροπή  της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας προχώρησε στην έκδοση νέων κανονισμών.

Στα νέα «όπλα» –μεταξύ άλλων– εντάσσεται ο δείκτης βιώσιμου χρέους. Αλλά και ο δείκτης ελλείμματος μετεγγραφών που θα δείχνει τις υπερβάσεις. Ακόμα, η εναρμόνιση των οικονομικών και λογιστικών αρχών –σε συγκεκριμένες συνδιαλλαγές– για όλες τις ομοσπονδίες μέλη της UEFA.

Οι ΠΑΕ θα υποχρεωθούν «να δημοσιεύουν οικονομικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων και πληρωμών σε ατζέντηδες». Όλα αυτά και άλλα δεδομένα, θα συνδράμουν στον αποτελεσματικότερο έλεγχο από τη Διεύθυνση Οικονομικού Ελέγχου Συλλόγων.

«Έλληνες» στο Mundial, όχι η Ελλάδα…

Στις 14 Ιουνίου αρχίζει η τελική φάση του Mundial 2018, από την οποία η Ελλάδα –όπως είναι γνωστόν– έχει αποκλειστεί. Στη Ρωσία, πάντως, θα βρίσκονται ή είναι μια… ανάσα απ’ το να βρεθούν ποδοσφαιριστές που πατούν τα γήπεδα της Super League και ένας προπονητής που θα εκπροσωπήσουν ΑΕΚ, Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ/Ατρόμητο και Ξάνθη. Καθώς επίσης και ένας Έλληνας γυμναστής.

Στην 24μελή προεπιλογή του Ιράν βρίσκονται οι Σοτζέι Μασούντ (ΑΕΚ), Καρίμ Ανσαριφάρντ και Εχσάν Χατζισαφί (Ολυμπιακός). Οι «ερυθρόλευκοι», σε αντίθεση με τον «κιτρινόμαυρο», θεωρείται δεδομένο ότι θα είναι και στην τελική επιλογή.

Διπλή, ουσιαστικά, είναι η εκπροσώπηση από τον Αμρ Ουάρντα που βρίσκεται στην 28μελή προεπιλογή της Εθνικής Αιγύπτου. Και θεωρείται βέβαιο ότι θα συμπεριληφθεί και στις τελικές επιλογές του Έκτορ Ραούλ Κούπερ. Ο «Φαραώ» ανήκει στον ΠΑΟΚ, αλλά κέρδισε την πρόσκληση αγωνιζόμενος με τα χρώματα του Ατρόμητου.

Ο κυπελλούχος Ελλάδας είναι πιθανό να εκπροσωπηθεί και από τον επιθετικό του και πρώτο σκόρερ στη Super League, Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς. Ο οποίος είναι στην προεπιλογή της Σερβίας. Στην ομάδα αυτή και συγκεκριμένα στο τεχνικό της επιτελείο βρίσκεται ο εκπρόσωπος της Ξάνθης. Πρόκειται για τον προπονητή της ακριτικής ομάδας, Μίλαν Ράσταβατς, ο οποίος είναι στο επιτελείο του Σέρβου ομοσπονδιακού εκλέκτορα, Μλάντεν Κρστάιτς.

Ο μοναδικός Έλληνας εκπρόσωπος στο Mundial 2018 θα είναι ο γυμναστής της ομάδας από τη χώρα του Νείλου, Αντώνης Σαριόγλου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα