Παρασκήνια: TOP SECRET

Πονηροί, άσχετοι ή (απλώς) βλάκες;

Τη διοίκηση στην ΕΠΟ αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου οι τοποτηρητές FIFA/UEFA. Οι ημεδαποί παράγοντες απλά θα υλοποιούν τις αποφάσεις. Ο χρόνος της επιτροπείας –αντί, όπως ήταν η εξαγγελία να μειωθεί– μεγαλώνει. Η ομοσπονδία είναι ουραγός στις εξελίξεις. Ε, Ευάγγελε;

Περέιρα, πρόεδρος της ΚΕΔ, τον Σεπτέμβρη του 2017, για τις πιέσεις των ΠΑΕ: «[…] Ταυτόχρονα είναι και δική μας ευθύνη να προετοιμάζουμε τους διαιτητές να μην υποκύπτουν ή επηρεάζονται σε πιθανές τέτοιες πιέσεις». Οι εξελίξεις –απόδοση ημεδαπών, κλήση αλλοδαπών διαιτητών– τι δείχνουν για την προετοιμασία; Πέτυχε ή απέτυχε στο έργο του ο παχυλά αμειβόμενος Πορτογάλος και παραμένει στη θέση του;

Οι εκπρόσωποι FIFA/UEFA, Ζόραν Λάκοβιτς και Άντζελο Ρηγόπουλος, επισκέφτηκαν την Τετάρτη (6/6) το Γουδή και πραγματοποίησαν συναντήσεις για περίπου τρεις ώρες. Στη συνέχεια αναχώρησαν για το γραφείο του υφυπουργού Αθλητισμού. Χωρίς τη συνοδεία εκπροσώπου της ΕΠΟ. Δεν υπήρχε χώρος στο αμάξι, δεν υπήρχε διαθέσιμο (λόγω φορτωμένου προγράμματος) στέλεχος της ομοσπονδίας, ή υπάρχει τρίτο ενδεχόμενο;

Αν «αύριο» ο υφυπουργός Αθλητισμού αποφασίσει να αποσύρει το σχέδιο αναδιάρθρωσης και να αφήσει Super League και ΕΠΟ να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους, στις 25 Αυγούστου θα γίνει σέντρα στα γήπεδα; Ή οι εξελίξεις θα είναι τέτοιες που θα «γελάσει ο κάθε πικραμένος»;

Οι διάφοροι «μυαλοπώληδες» –κυρίως δημοσιογράφοι, πέραν του Βασιλάκη της Super League που τα χώνει στον Βασιλειάδη όπου βρεθεί κι όπου σταθεί– που αρθρογραφούν κατά της μείωσης των ομάδων στην Α΄ Εθνική, έχουν να προτείνουν ως «ειδήμονες» στο ποδόσφαιρο κάποιο άλλο σχόλιο; Ακόμη οι ΠΑΕ, οι διοικούντες τη Super League, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής στην ΕΠΟ έχουν επεξεργασμένες προτάσεις για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου; Γιατί ακόμα και κάποιες ημιτελείς και αποσπασματικές που κυκλοφορούν στο παρασκήνιο δεν κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, αλλά πορεύονται σε διαφορετικούς δρόμους, ανάλογα με το βιλαέτι από το οποίο προέρχονται και ποιον μεγαλοπαράγοντα βολεύουν.

Πονηροί, άσχετοι ή (απλώς) βλάκες;

Το… λάβαρο υπεράσπισης της νομιμότητας και της αυτοδιοίκησης του ποδοσφαίρου έχουν σηκώσει, εσχάτως, πολλοί και διάφοροι. Ξιφουλκώντας, με ιδιαίτερο μένος, ενάντια στο σχέδιο αναδιάρθρωσης που πρότεινε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης.

Αυτοί που έφεραν το ελληνικό ποδόσφαιρο στη σημερινή του κατάντια, που έχουν κάνει… ακορντεόν νόμους και κανονισμούς, τώρα παρουσιάζονται ορκισμένοι υπερασπιστές τους. Κατηγορούν τον υφυπουργό ότι δεν σέβεται τους κανονισμούς, «καπελώνει» τα όργανα του ποδοσφαίρου και άλλα πολλά.

Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που αναγνωρίζουν ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει πιάσει πάτο, έχει ξεπεράσει το μη παρέκει. Δεν έχει «στον ήλιο μοίρα», αν δεν γίνουν… χθες σημαντικές δομικές αλλαγές. Ότι το επόμενο πρωτάθλημα μπορεί να μην αρχίσει ή να μην ολοκληρωθεί με όσες ομάδες θα ξεκινήσει.

Διαπιστώνουν μεν το τέλμα, αλλά και απαξιώνουν μια προσπάθεια που ενδεχομένως χρήζει βελτιώσεων. Χωρίς όμως μια αντιπρόταση. Χωρίς να πουν, δεν συμφωνούμε να γίνει αυτό και προτείνουμε εκείνο. Αρέσκονται σε ευχολόγια, γενικότητες και άρνηση αντί συγκεκριμένων προτάσεων. Θυμίζοντας τον μύθο με τον βάτραχο και τον σκορπιό. Αν οι μύδροι κατά της αναδιάρθρωσης δεν πηγάζουν εκ του πονηρού, σίγουρα πηγή έχουν την άγνοια και τη βλακεία…

Ευάγγελε, Αλέξη, του χρόνου με τον κηδεμόνα σας

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Ευάγγελος Γραμμένος, και ο εκτελεστικός γραμματέας, Αλέξης Δέδες, υπογράφουν κείμενο –που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της ΕΠΟ, με ημερομηνία 19/10/2017– υπό τον τίτλο «Πολιτική Ποιότητας της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας».

Σε αυτό, μεταξύ άλλων, διαβεβαιώνουν: «Προσδιορίζουμε στόχους και αντικειμενικούς σκοπούς σε όλα τα διοικητικά επίπεδα και, μέσω συνεχούς παρακολούθησης και ρυθμίσεων σε αυτούς, διαμορφώνουμε τον τρόπο λειτουργίας μας».

Σύμφωνα με την επιστολή που έστειλε στην ομοσπονδία η γ.γ. στη FIFA, Φάτμα Σαμούρα, στους τοποτηρητές της ΕΠΟ θα προστεθεί και ένας «ανεξάρτητος ειδικός». Ο οποίος θα παραμείνει «για τουλάχιστον δώδεκα μήνες» και θα επιβλέψει την εκπόνηση και εφαρμογή στρατηγικού πλάνου «με μετρήσιμους στόχους για τη βελτίωση της εσωτερικής δομής» στην ομοσπονδία. Δηλαδή, θα κάνει αυτό που (υποτίθεται ότι) θα έκαναν ο πρόεδρος και ο εκτελεστικός γραμματέας πριν από ένα χρόνο…

Δείχνουν τον δρόμο στη Super League, αλλά αυτή «κλείνει τα μάτια»

Δημοσιεύτηκε, πριν από μερικές ημέρες, η 27η έκδοση της έκθεσης «Annual Review of Football Finance» με στοιχεία που επεξεργάζεται ετησίως το «Sports Business Group» της «Deloitte». Τα αποτελέσματα δείχνουν πως η ευρωπαϊκή αγορά ποδοσφαίρου απέφερε έσοδα ύψους 25.500.000.000 ευρώ. Συγκριτικά με την περίοδο 2015-16, την περασμένη αγωνιστική χρονιά παρατηρείται αύξηση 4%.

Η οποία, κυρίως, οφείλεται στα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Δηλαδή αυτά σε Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία. Όπου, τα συνολικά έσοδα  σημείωσαν αύξηση κατά 1,3 δισ. ευρώ (9%) φτάνοντας τα 14.700.000.000 ευρώ. Αύξηση, έστω και σε μικρότερα ποσοστά, υπήρξε και σε λιγότερο ανεπτυγμένες διοργανώσεις, όπως π.χ. σε Τουρκία και Ρωσία.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής τού «Sports Business Group», Νταν Τζόουνς: «Η οικονομική κατάσταση του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου δεν ήταν ποτέ καλύτερη και αναμένουμε συνεχή ανάπτυξη και ενδιαφέρον για τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα τα επόμενα χρόνια. Αυτή η οικονομική επιτυχία όχι μόνο αντανακλά την παγκόσμια δημοφιλία του ποδοσφαίρου, αλλά και τον επαγγελματισμό των κορυφαίων συλλόγων και τη δύναμη του ρυθμιστικού περιβάλλοντος στο οποίο λειτουργούν».

Στην καλύτερη οικονομική του κατάσταση βρίσκεται, λοιπόν, το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και οι εκτιμήσεις για τα επόμενα χρόνια είναι θετικές. Η Ελλάδα γεωγραφικά ανήκει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, αλλά στην ουσία απέχει παρασάγγας από αυτό. Την ίδια στιγμή που στη «γηραιά ήπειρο» τα δεδομένα ανθούν, στη χώρα μας τα πράγματα είναι τραγικά.

Οι περισσότερες ΠΑΕ, στη «βιτρίνα», της Super League είναι «επί ξύλου κρεμάμενες». Το προϊόν είναι απαξιωμένο και αντί να αυξάνονται τα έσοδα, αυξάνεται η χασούρα.

Όταν στις άλλες χώρες σχεδιάζουν και υλοποιούν τρόπους πολλαπλασιασμού των χρημάτων που αποφέρει η ποδοσφαιρική τους βιομηχανία, στην Ελλάδα, αντί πρωταθλήματος με ανταγωνισμό, σχεδιάζουμε φιλικά παιγνίδια τύπου League Cup, τα οποία τελικά δεν υλοποιούμε. Να μη βάλουν λουκέτο. Όμως για τη λίγκα, τα στελέχη και τα μέλη της «πέρα βρέχει». Σιγά μην παραδειγματιστούν από τους «κουτόφραγκους». Ο Βασίλης, ο Στράτος και τ’ άλλα παιδιά θα «σώσουν» το ελληνικό ποδόσφαιρο, σώζοντας πρώτα την τσέπη τους…

«Πνεύμα και ηθική»

Ο καλός δημοσιογράφος στο αποκαλούμενο κυβερνητικό ρεπορτάζ του ποδοσφαίρου, Θάνος Μπλούνας, ήταν από τους μπροστάρηδες στην εκλογή του Ευάγγελου Γραμμένου στην ΕΠΟ. Τα δημοσιεύματά του –όχι τόσο στην ΕΡΤ και την «Καθημερινή», όσο στην ιστοσελίδα «soccerplus»– ήταν καταπέλτης για τις προηγούμενες διοικήσεις και ύμνοι για την επερχόμενη της «εξυγίανσης».

Τα προσόντα του (προφανώς) εκτιμήθηκαν δεόντως από τον Ευάγγελο και τον Αλέξη Δέδε και προσελήφθη ως προϊστάμενος της γραμματείας στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ. Εκ της θέσεώς του, προφανώς, έχει άμεση πρόσβαση σε πληθώρα πληροφοριών. Όπως παρατηρούν ορισμένοι, κάποιες αυτές –κατά… σύμπτωση– εμφανίζονται μόνο στην ιστοσελίδα «soccerplus»…. Όπως και ρεπορτάζ θετικά για τη διοίκηση και αρνητικά για μη συμφωνούντες με αυτή.

Βεβαίως, η δουλειά δεν είναι ντροπή, αλλά δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος άλλων ιστοσελίδων. Άλλωστε θα πρέπει να γνωρίζει ο συμπαθέστατος Θάνος ότι οι κάθε μορφής Βαγγέληδες της ΕΠΟ έρχονται και παρέρχονται. Η καλή φήμη όμως μένει. Άλλο είναι η κριτική και άλλο να κουβαλάς το γράμμα…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα