Παρασκήνια: TOP SECRET

Οξύνεται επικίνδυνα ο «πόλεμος» δηλώσεων από στελέχη των ΠΑΕ. Χωρίς οι υπαίτιοι να παραπέμπονται, πρακτική που παραβιάζει κατάφορα τους κανονισμούς. Ο Γραμμένος, ο Περέιρα και οι συνεργάτες τους «ποιούν την νήσσα». Δεν ξέρουν τον κανονισμό ή αποφεύγουν την «καυτή πατάτα»; Έτσι εννοούν την επιστροφή στην κανονικότητα και την απαρέγκλιτη εφαρμογή προς πάσα κατεύθυνση των κειμένων διατάξεων που ευαγγελίζονταν;

Στον απολογισμό που έκανε, πρόσφατα, ο Περέιρα ισχυρίστηκε ότι από τον ίδιο και την ΚΕΔ«τίθενται γερές βάσεις για μία νέα ΕΠΟΧΗ στην Ελληνική διαιτησία». Μερικές μέρες μετά–όπως συνέβη σχεδόν σε κάθε προηγούμενη αγωνιστική– υπάρχουν λανθασμένες υποδείξεις για ξεκάθαρες φάσεις σε τρία γήπεδα. Με αποτέλεσμα παραπομπές διαιτητών και βοηθών. Φαντάσου να μην έμπαιναν γερές βάσεις τι θα γινόταν.

Αληθεύει η φήμη, που κυκλοφορεί τον τελευταίο καιρό, ότι ο Αλέξανδρος Χολέβας–πρώην νομικός σύμβουλος του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη–επιλέχθηκε ν’ αντικαταστήσει τον Αλέξη Δέδε στη θέση του Εκτελεστικού Γραμματέα της ΕΠΟ; Αν αληθεύει, ποιοι και γιατί τον επέλεξαν;

Την Τρίτη ήταν στην ημερήσια διάταξη και συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. στη SuperLeague το «καυτό» θέμα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της επόμενης περιόδου. Με έκπληξη που έγινε θυμηδία ως και οργή, οι εκπρόσωποι των ΠΑΕ διαπίστωσαν πως οι διοικούντες τον συνεταιρισμό δεν είχαν ούτε πρόταση, ούτε επεξεργασμένη θέση! Κρίμα τα λεφτά (μισθός) του Βασίλη…

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ελέγχει την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού για παράβαση καθήκοντος και παράτυπη έκδοση πιστοποιητικών συμμετοχής σε ΠΑΕ. Μέλη της ΕΕΑ υποστηρίζουν ότι –με ευθύνη της Πολιτείας, δηλαδή των υφυπουργών Αθλητισμού– η επιτροπή δεν έχει ούτε καταρτισμένα στελέχη, ούτε τα κονδύλια, ούτε την υλικοτεχνική υποδομή να πράξει όσα επιτάσσει ο νόμος. Δηλαδή, όπως και οι προκάτοχοί του, ούτε αυτό μπορεί να διαχειριστεί ο κύριος Βασιλειάδης.

Δεν υπάρχει… μεθαύριο

Σε φιάσκο οδηγήθηκε η εξέταση, κατά τη συνεδρίαση (Τρίτη 20/2) του Δ.Σ. στη Super League, του ζητήματος των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. «Μεγάλες» και «μικρές» ΠΑΕ –αλλά και μεταξύ τους κάποιες από αυτές που έχουν ταχθεί με τη μια ή την άλλη πλευρά– έχουν διαφορετικές θέσεις.

Οι οποίες, με βάση τα αντικρουόμενα συμφέροντά τους, μοιάζουν αγεφύρωτες. Δεν υπήρξε, λοιπόν, αποτέλεσμα αλλά παραπομπή για επανεξέταση του θέματος σε περίπου 15 ημέρες. Με την ελπίδα να βρεθούν «χρυσές τομές».

Διαπιστώνοντας ότι «έσφιξαν τα γάλατα» αρκετοί παράγοντες των «μικρών» ΠΑΕ έκαναν οπισθοκυβίστηση που θα ζήλευε και Ολυμπιονίκης της γυμναστικής. Και επισημαίνουν, πλέον, την αναγκαιότητα της κεντρικής διαχείρισης ακόμα και αν απαιτηθούν υποχωρήσεις. Τονίζοντας ότι διαφορετική εξέλιξη θα είναι καταστροφική για τις περισσότερες ΠΑΕ και το προϊόν.

Με χρονικό ορίζοντα στο τι θα γίνει… μεθαύριο. Μόνο που κάποιες δεν έχουν τέτοια… άνεση χρόνου. Πλησιάζει η «κρίσιμη στιγμή» της αδειοδότησης. Από την οποία, χωρίς τα εγγυημένα τηλεοπτικά έσοδα, πολύ δύσκολα θα βγουν αλώβητες. Σε απλά ελληνικά –αν δεν προκύψει καμιά… κληρονομιά– δύσκολα θα πάρουν άδεια.

Μια βδομάδα διορία αρκεί;

Εκδικάστηκε την Τετάρτη, παρά την προσπάθεια της ΠΑΕ Παναθηναϊκός να πάρει και πέμπτη αναβολή, η προσφυγή του Στάθη Ταυλαρίδη. Το δικαστήριο θα εκδώσει την ετυμηγορία του σε μια βδομάδα. Τόσο είναι και το χρονικό διάστημα που διαθέτει, πλέον, η «πράσινη» εταιρεία για να αποφύγει την αφαίρεση τριών βαθμών.

Οι «τριφυλλοφόροι» είτε πρέπει να βρουν και να καταβάλουν τα 97.000 ευρώ που οφείλουν, είτε να επιτύχουν έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό. Ενδεχόμενο, βάσει της μέχρι τώρα στάσης του ποδοσφαιριστή, αρκετά δύσκολο.  Άρα, η πληρωμή –αυτήν τη στιγμή– φαντάζει μονόδρομος.

Το ερώτημα είναι: Υπάρχουν τα χρήματα ή τρόπος να βρεθούν; Ή ο ιστορικός σύλλογος θα δεχτεί ένα ακόμα «ηχηρό ράπισμα»; Γιατί οι κατηγορηματικές δεσμεύσεις του προέδρου στην ΠΑΕ, Βασίλη Κωνσταντίνου, περί εισροής ρευστού είναι ελπιδοφόρες. Αλλά δεν εξοφλούν τα χρέη. Την Παρασκευή, 23/2, πάλι ο Βασιλάκης δεσμεύτηκε ότι την 1η Μαρτίου θα καταβληθούν χρήματα, όπως τον διαβεβαίωσε ο Γιάννης Αλαφούζος.

Πρέπει, λοιπόν, η υπόσχεση να γίνει έγκαιρα πράξη. Αλλιώς «κλάφ’ τα, Χαράλαμπε». Ο πολύπαθος Παναθηναϊκός θα υποστεί ένα ακόμα βαρύτατο πλήγμα. Τις συνέπειες του οποίου, κυρίως τις ψυχολογικές, δύσκολα θα διαχειριστεί. Ήδη οι παίκτες με ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για «ένα αίσθημα κοροϊδίας και μη ειλικρινούς και έντιμης συμπεριφοράς». Και αυτό είναι πάρα πολύ βαρύ.

Δεν μπορούν ή δεν θέλουν;

Την περασμένη Δευτέρα (19/2) οι αρχές της Ισπανίας ανακοίνωσαν συλλήψεις ποδοσφαιριστών, διαιτητών και παραγόντων για υπόθεση χειραγώγησης αγώνων σε περισσότερες από τις μισές αναμετρήσεις στη Segunda B (3η κατηγορία) και την Tercera Division (4η). Ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος φέρεται ο Γιόναν Γκαρσία, παλιός παίκτη του Άρη και της Καλλονής.

Όλα άρχισαν από δημοσιεύματα στον Τύπο, τα οποία προκάλεσαν εισαγγελική εντολή για έρευνα. Κατά την επιχείρηση, εκτός των άλλων, βρέθηκε και κατασχέθηκε σημαντικό χρηματικό ποσό. Της επιχείρησης «Pizarro», είχε προηγηθεί έρευνα –με τη συνεργασία της ισπανικής αστυνομίας, της αντιτρομοκρατικής και της Europol– που αποκάλυψε ότι, μέσω της στοιχηματικής αγοράς στην Ασία, τα μέλη του κυκλώματος αποκόμιζαν παράνομο κέρδος από ειδικά στοιχήματα (πέναλτι, αριθμό κόρνερ κ.ά.). Το ποσό που έδιναν σε κάθε εμπλεκόμενο ήταν 3.000 ευρώ.

Μια σύγκριση με αντίστοιχες περιπτώσεις στην Ελλάδα, προκαλεί από θυμηδία έως απογοήτευση. Εδώ ξεσηκώνεται ντόρος αλλά τελικά καταντάμε να επικαλούμαστε τη λαϊκή ρήση «πολύ κακό για το τίποτα». Και το ερώτημα που προκύπτει είναι: Γιατί;

Στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου είναι πιο… μάγκες από τα στελέχη των ελληνικών αρχών; Ξέρουν καλύτερα τη δουλειά τους, είναι πιο χαζοί οι παραβάτες, σε αντίθεση με τους ημεδαπούς, ή συμβαίνει κάτι άλλο; Γιατί εκεί –όπως και σε άλλες χώρες– υπάρχουν στοιχεία που τεκμηριώνουν τις υποθέσεις και εδώ, τελικά, αποδεικνύεται «άνθρακας ο θησαυρός»;

Δεν φτάνουν οι διαπιστώσεις, αποφάσεις… χθες

Αρκετές ΠΑΕ στη Football League είναι υπό διάλυση, αφού δεν έχουν «μαντίλι να κλάψουν». Μετά τον Αχαρναϊκό, αποχώρησε από το πρωτάθλημα και η Βέροια. Οι καταγγελίες για διάφορες «ομορφιές», αλλεπάλληλες.

Οι αναμετρήσεις δεν συμπεριλαμβάνονται παρά μόνο στα κουπόνια στοιχηματισμού της Ασίας. Στις εκθέσεις της –συνεργαζόμενης με την UEFASportradar, για ύποπτους χειραγώγησης αγώνες, η δεύτερη τη τάξει επαγγελματική κατηγορία κατέχει τη «μερίδα του λέοντος».

Σε πρόσφατες δηλώσεις που έκανε στο ρ/σ «ΣΠΟΡ FM», ο πρόεδρος στη Football League, Λεωνίδας Λεουτσάκος, ανέφερε: «Αν θέλουμε να “καθαρίσουμε” το ποδόσφαιρο, πρέπει να μπουν δικλείδες. Αν θέλουμε λεφτά από το κράτος, δεν γίνεται να έρχεται ο καθένας, να παίρνει μια ομάδα, να βάζει τα λεφτά στην τσέπη του και να εξαφανίζεται. Αλλά σε αυτό πρέπει να βοηθήσει η πολιτεία».

Μάλιστα. Καμιά αντίρρηση. Το ερώτημα είναι: Επιτελεί ο καθένας το καθήκον του; Η Football League έχει επεξεργαστεί και έχει καταθέσει προτάσεις ή κάνει μόνο διαπιστώσεις; Οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας ασχολούνται; Και αν όχι, γιατί;

Γιώργος Καντζιλιέρης

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα