Παρασκήνια: TOP SECRET

Δεν υπάρχει σχεδόν ούτε μέρα που στέλεχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ να μην κάνει –κατά παράβαση των κανονισμών– δηλώσεις εναντίον ΑΕΚ, Ολυμπιακού και των δικαιοδοτικών οργάνων που δεν έβγαλαν αρεστές, στους «ασπρόμαυρους», αποφάσεις. Όμως, η διοίκηση της ΕΠΟ, ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς, αθλητικοί δικαστές και Επιτροπή Δεοντολογίας συνεχίζουν να «αμολάνε αετό». Ρε, κάτι (επαναλαμβανόμενες) συμπτώσεις.

Τα «χίλια μύρια» ακούνε οι διαιτητές κάθε Κυριακή. Τους αποδίδεται από ανικανότητα μέχρι δόλο. Οι ίδιοι δεν μπορούν να τοποθετηθούν, απαγορεύεται από τον κανονισμό. Ο Περέιρα και η ΚΕΔ, που στην αρχή του πρωταθλήματος είχαν εκφράσει δημόσια την εμπιστοσύνη τους, γιατί «ήπιαν το αμίλητο νερό»; To νέο μέλος της ΚΕΔ, ο Ισπανός Μαρίν, που έστειλε ο Θόδωρος, έχει δει κάποιο παιγνίδι –εκτός από την τηλεόραση– ώστε να έχει γνώμη για τους διαιτητές που ορίζει;

Ο Γιώργος Βασιλειάδης, εκτός από τη διοίκηση της ΕΠΟ, υποκαθιστά τώρα και αυτή της Super League. Ασχολείται με την αλλαγή ποινής στις μη αδειοδοτημένες ΠΑΕ, να βρουν τηλεοπτική στέγη όσες δεν έχουν, τη δομή του πρωταθλήματος και άλλα. Αφού τα κάνει όλα ο υφυπουργός ποδοσφαίρου, ο συνεταιρισμός γιατί πληρώνει γραφεία και στελέχη; Ας δίνει κατιτίς στον υφυπουργό και ας ξενοικιάσει τα γραφεία. Και η δουλειά θα γίνεται και τα έξοδα θα μειωθούν.

Από όταν ο Τεό ανέλαβε γ.γ. στην UEFA, οι διαιτητικές «ομορφιές» δίνουν και παίρνουν σε κομτζάμ Champions League και Europa League. Και μετά απορούμε γιατί με όσα κάνουν τα «παιδιά» του στη χώρα μας… γελάει ή κλαίει και το παρδαλό κατσίκι. Τώρα θα μου πείτε ότι η UEFA έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια εκατομμύρια φιλάθλους που παρακολουθούσαν στην τηλεόραση τον αγώνα στο Bernabeu. Στην Ελλάδα θα κόλλαγε;

FIFA/UEFA έχουν ισχυριστεί αρκετές φορές πως η Επιτροπή Παρακολούθησης είναι εδώ για να επιβλέπει την τήρηση του καταστατικού και των κανόνων. Προκύπτει λοιπόν η απορία. Αφού έχουν παραβιαστεί περισσότερες φορές και από το ελληνικό FIR από τουρκικά αεροσκάφη, γιατί –όπως δηλώνουν– συνεχίζουν να στηρίζουν τον Γραμμένο; Έχουν πειστική απάντηση ο Τεό ή/και ο Βασιλειάδης;

Ο επιλεκτικά ευαίσθητος Νίκος Παρασκευόπουλος

Καλώς τον και ας άργησε. Μια… ρηξικέλευθη παρέμβαση έκανε την Πέμπτη (12/4) ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και καθηγητής νομικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Νίκος Παρασκευόπουλος. Ανέλαβε –κατόπιν του αιτήματος εξαίρεσης που κατέθεσε η ΑΕΚ– το καθήκον (υποτίθεται, γιατί άλλος είναι ο καημός του και όχι) να υπερασπιστεί τον πρόεδρο στην Επιτροπή Εφέσεων, Δημήτρη Σκουτέρη.

Τι είπε λοιπόν ο κύριος Παρασκευόπουλος; «Ο δικαστής εκπληρώνει την αποστολή του, ενεργώντας ως αμερόληπτος τρίτος. Ένα κλασικό τέχνασμα των διαδίκων είναι να προσπαθούν να τον εμπλέξουν στην διαμάχη ως “φίλο”, “αντίπαλο” κτλ., και έτσι να τον εξουδετερώσουν.

»Αυτή την εξουδετέρωση επιχειρεί προφανώς να μεθοδεύσει το αίτημα εξαίρεσης κατά του αθλητικού δικαστή, Δ. Σκουτέρη, που κατέθεσε η ΑΕΚ. Βασικό όμως είναι η κακή αρχή να μην έχει συνέχεια: Οι διάδικοι, εμπλεκόμενοι κ.λπ., να σέβονται την Δικαιοσύνη και να μην την καταγγέλλουν σε κάθε βήμα».

Η ξαφνική παρέμβαση θα μπορούσε να εκληφθεί ως μια αληθινή απόπειρα υπεράσπισης του τακτικού δικαστή, από τον πρώην πολιτικό προϊστάμενο της Δικαιοσύνης. Αν δεν υπήρχαν τρεις… λεπτομέρειες που δείχνουν τα πραγματικά εφαλτήρια του Ν. Παρασκευόπουλου.

1) Στη δήλωση υπάρχει και μια ακόμα φράση: «Ευτυχώς το άμεσο σχόλιο του ΠΑΟΚ ήταν ευπρεπές». Δεν ξέρουμε αν αναφέρεται στην αναφορά περί σύγκλισης Ολυμπιακού και ΑΕΚ ή σε άλλο σημείο του «ασπρόμαυρου» σχολίου. Άλλωστε αυτό που έχει σημασία –κυρίως για την επιδίωξή του– είναι ότι τάχθηκε υπέρ του ΠΑΟΚ. Αυτό του αρκεί. Άρα, ικανοποιημένοι οι κ.κ. Κοντονής και Καμμένος. Άρα, μπορεί ξανά στο εγγύς μέλλον να υπουργοποιηθεί εκ νέου ο κ. Νίκος

2) Αν το πραγματικό ενδιαφέρον του ήταν η υπεράσπιση του δικαστή και της Δικαιοσύνης και όχι του ΠΑΟΚ, τότε θα είχε τοποθετηθεί και όταν οι «ασπρόμαυροι» δεν σεβάστηκαν τη Δικαιοσύνη. Τότε, όμως, «έκανε τον Κινέζο».

3) Η τρίτη… λεπτομέρεια –η οποία, από μόνη της είναι αρκετή για να εξηγηθούν τα πάντα– είναι πως ο Νίκος Παρασκευόπουλος είναι βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Αν τώρα είναι και θιασώτης της Θύρας 4 του «Δικεφάλου», δεν το γνωρίζουμε…

Τι είναι τελικά το φύλλο αγώνα;

Στις 20 Μαρτίου, ο εκ των νομικών εκπροσώπων του ΠΑΟΚ, Λάκης Σημαιοφορίδης, είχε –για την εκδίκαση της υπόθεσης του διακοπέντα αγώνα με την ΑΕΚ σε πρώτο βαθμό– αναφέρει στο ρ/σ «Arena FM»: «Με φύλλα αγώνος και επίσημα έγγραφα δικάζει ο δικαστής». Και στο ρ/σ «Fair Play»: «Εγώ ήρθα να δικάσω με βάση ένα φύλλο αγώνα».Στις 20 Μαρτίου, ο εκ των νομικών εκπροσώπων του ΠΑΟΚ, Λάκης Σημαιοφορίδης, είχε –για την εκδίκαση της υπόθεσης του διακοπέντα αγώνα με την ΑΕΚ σε πρώτο βαθμό– αναφέρει στο ρ/σ «Arena FM»: «Με φύλλα αγώνος και επίσημα έγγραφα δικάζει ο δικαστής». Και στο ρ/σ «Fair Play»: «Εγώ ήρθα να δικάσω με βάση ένα φύλλο αγώνα».

Πρωτόδικα ο ΠΑΟΚ, όπως είναι γνωστό, τιμωρήθηκε και άσκησε έφεση. Η οποία, εκδικάστηκε την Τετάρτη (11/4). Τόσο κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, όσο και με δημόσιες δηλώσεις του στη συνέχεια, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, χαρακτήρισε το φύλλο αγώνα «κουρελόχαρτο». Τελικά τι από τα δύο ισχύει; Το φύλλο αγώνα αποτελεί βάση της εκδίκασης, ή είναι «κουρελόχαρτο»; Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει, επί του θέματος, να τοποθετηθεί και η ΕΠΟ. Που είναι θεσμικά ο θεματοφύλακας του καταστατικού και των κανονισμών.

Πού χωράει ανταπόδειξη στο φύλλο αγώνα

Στην εκδίκαση της έφεσης του ΠΑΟΚ κύρια επιδίωξη των «ασπρόμαυρων» ήταν να γίνει δεκτό, ως ανταποδεικτικό των γραφομένων στο φύλλο αγώνα, το βίντεο από τ’ αποδυτήρια. Γιατί; Το αποκάλυψε στις 10 Απριλίου ο νομικός –και σύμφωνα με «κακές γλώσες» επίδοξος πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ– Μπάμπης Αποστολίδης, στον ρ/σ «Αθλητικό Metropolis»: «[…] ο Σκουτέρης ήταν ο πρώτος δικαστής που έθεσε εν αμφιβόλω την αποδεικτική δύναμη του φύλλου αγώνα. Ο Σκουτέρης εκφέρει τη γνώμη ότι δεν είναι ευαγγέλιο το φύλλο αγώνα που δεν χωρεί αμφισβήτησης.

[…] Στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για ένα αίολο φύλλο αγώνα διά χειρός του ανίκανου Κομίνη, το οποίο βρίθει από ψέματα. Αυτό ο Σκουτέρης το έχει πάρει είδηση και θέλει να λάβει γνώση όλων των στοιχείων. Ένα από αυτά είμαι σε θέση να γνωρίζω πως είναι και το βίντεο […] Αυτά θέλει ο Σκουτέρης να τα περιλάβει στην κρίση του».

Το ερώτημα είναι: η επιδίωξη του ΠΑΟΚ στηρίζεται από τις κείμενες διατάξεις; Η απάντηση η δική μας είναι όχι. Του κυρίου Σκουτέρη και των μελών της Επιτροπής Εφέσεων θα τη μάθουμε από Δευτέρα. Ως τότε, ας δούμε τι προβλέπεται στον ΚΑΠ.

Το άρθρο 15, παράγραφος 8 αναφέρει: «Το Φ.Α. αποτελεί μέσο απόδειξης, τόσο για το κύρος αγώνα, όσο και για τον πειθαρχικό έλεγχο. Επιτρέπεται ανταπόδειξη των λοιπών παρατηρήσεων του διαιτητή με βάση τα στοιχεία και μόνο που προκύπτουν από τις εκθέσεις εντεταλμένων, σχετικά με τη διεξαγωγή του αγώνα, προσώπων (εκθέσεις παρατηρητών αγώνα, παρατηρητών διαιτησίας).

»Η χρήση οπτικών μέσων (π.χ. βίντεο, φωτογραφίες), ως αποδεικτικού υλικού, σχετικά με τα διαδραματισθέντα στον αγωνιστικό χώρο επιτρέπεται, αυτεπάγγελτα ή κατόπιν καταγγελίας, αποκλειστικά και μόνο στις εξής περιπτώσεις: α) διαπίστωση λανθασμένης αναγραφής υπαίτιου ποδοσφαιριστή (ταυτότητας προσώπου παραβάτη), β) παράβαση η οποία διεπράχθη και δεν τιμωρήθηκε από τον διαιτητή διότι διέλαθε της προσοχής του διαιτητή […]».

Ενώ, στην παράγραφο 9, του ίδιου άρθρου, αναφέρεται: «Οι ακολουθούσες τη σύνταξη του Φ.Α. εκθέσεις των διαιτητών, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ανταποδείξουν το Φ.Α. στο σύνολό του, παρά μόνο να χρησιμεύσουν ως στοιχεία διευκρίνισης ή συμπλήρωσης των αναγραφομένων στο Φ.Α. παρατηρήσεων του διαιτητή. Το ίδιο και οι συμπληρωματικές εκθέσεις των παρατηρητών. Δεν μπορούν να ανταποδείξουν τα γραφόμενα της αρχικής έκθεσης, παρά μόνο να διευκρινίσουν ή συμπληρώσουν αυτά. Στην περίπτωση που υπάρχουν αντικρουόμενες εκθέσεις από το ίδιο πρόσωπο ισχύουν τα γραφόμενα στην αρχική έκθεση».

Αλλάζουν ή βουλιάζουν

Όλο και πληθαίνουν οι φωνές παραγόντων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Επισημαίνουν την τραγική ζώσα πραγματικότητα και το ζοφερό αύριο, αν δεν υπάρξουν άμεσες και καθοριστικές κινήσεις.

Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση ενός εκ των σοβαροτέρων ανθρώπων που βρίσκονται στον χώρο. Του μεγαλομετόχου στην ΠΑΕ Παναιτωλικός, Φώτη Κωστούλα: «Υπάρχει ο συνεταιρισμός της Super League που ιδρύθηκε πριν από κάποια χρόνια με στόχο ένα κοινό όφελος για τις ομάδες που μετέχουν. Αυτή τη στιγμή κάποιες ομάδες έκαναν ξεχωριστά τη δική τους συμφωνία για τα τηλεοπτικά.

»Οι υπόλοιπες έμειναν στην απ’ έξω. Τι είδους συνεταιρισμός είναι αυτός; Ποιο είναι το κοινό μας; Πλέον, δεν υπάρχει κανένα κοινό σημείο. Είμαστε δύο κομμάτια. Πού είναι ο συνεταιρισμός; Ο καθένας κοιτά αποκλειστικά το συμφέρον της ομάδας του και όχι του συνεταιρισμού».

Σωστός ο κυρ-Φώτης, αλλά και ξεχασιάρης… Ας θυμηθεί ποιοι ψήφισαν για να πάρουν τα ηνία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, οι γνωστοί «νταλαβεριτζήδες» Γκαγκάτσης και Στράτος (με την… αμέριστη βοήθεια του δικηγόρου Οικονομάκη), ποιοι έκαναν λόγο για επιταγές ενάμισι εκατ. ευρώ, ώστε να πετάξουν έξω τη NOVΑ, ποιοι πήγαν στην COSMOTE για να πουλήσουν αέρα, και τέλος ποιοι το έβαλαν στα πόδια όταν η NOVA τους προσέφερε νέα συμβόλαια. Τότε ο κυρ-Φώτης –άνθρωπος καλής πίστης– δεν αντέδρασε. Τώρα ο Θεός να βάλει το χέρι του…

Κοίτα ποιος μιλάει

Την Πέμπτη (12/4) –στο περιθώριο της κλήρωσης του Final Four Champions League στο μπάσκετ– ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, υποσχέθηκε ανακοινώσεις για την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων «μόλις τελειώσει το… μαρτύριο του ελληνικού ποδοσφαίρου».

Με όσα συμβαίνουν δεν μπορεί κάποιος να διαφωνήσει με τον χαρακτηρισμό του υφυπουργού περί μαρτυρίου. Το ερώτημα, όμως, που τίθεται είναι αν και τι έχει κάνει ο υφυπουργός, για να τελειώσει αυτό το μαρτύριο. Εκτός από μεγαλόστομες δηλώσεις και κινήσεις για το θεαθήναι, όπως η διακοπή του πρωταθλήματος.

Ας δούμε, σταχυολογικά. Ψέγει τους παράγοντες για τις εμπρηστικές δηλώσεις που κάνουν, αλλά αρνείται να εφαρμόσει τις σχετικές διατάξεις του νόμου. Επειδή τις κυρώσεις θεσμοθέτησε ο προκάτοχός του και νυν υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.

Καταγγέλλει τη Super League για ανυπαρξία, αλλά έχει προνομιακό συνομιλητή τον παράνομα προσληφθέντα υπόδικο διευθύνοντα σύμβουλό της, Βασίλη Γκαγκάτση. Στηρίζει την ΕΠΟ και στρουθοκαμηλίζει στην ανικανότητα και τις παρατυπίες των διοικούντων της.

Δεν δικαιούται λοιπόν, με αυτά και άλλα πολλά, ο υφυπουργός να παρουσιάζεται σαν αμέτοχος. Έχει καταστεί συνένοχος στο μαρτύριο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Διαβάστε επίσης