Παράθυρα και τρύπες για τους επιτήδειους

Στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όπου υπάρχουν παράθυρα και τρύπες, όπου το σύστημα είναι διαβλητό, θα υπάρχουν οι επιτήδειοι που θα φροντίσουν να ενημερώσουν τους ισχυρούς, προκειμένου να το εκμεταλλευτούν. Μεγάλη φασαρία έγινε και θα γίνει με την περιβόητη απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ για την κατηγορία της πολυϊδιοκτησίας ΠΑΟΚ-Ξάνθης που ταλάνισε για πολλούς μήνες το ποδοσφαιρικό οικοδόμημα.

Ασχολούνται τώρα με το πώς εκλέχτηκαν οι εφέτες και αν οι εκπρόσωποι των Ενώσεων είχαν την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, προκειμένου να ψηφίσουν συγκεκριμένους δικαστικούς από το σύνολο των προταθέντων. Ήδη από τις πρώτες ημέρες υπήρξαν αντιδράσεις για τη Μαργαρίτα Στενιώτη και την Άλκηστη Σιάννου, οι οποίες είχαν αναγκαστεί να παραιτηθούν υπό το βάρος αποκαλύψεων πως ήταν κοντά σε συγκεκριμένες ομάδες.

Όλα αυτά θα συνεχίσουν να υπάρχουν –ίσως και σε χειρότερη μορφή– γιατί τους το επιτρέπει το σαθρό σύστημα που έχει καθιερωθεί. Γιατί με ποιο κριτήριο θα ψηφίζει ο πρόεδρος της ΕΠΣ Λάρισας, για παράδειγμα, τον εφέτη Παπακώστα και όχι τον Μελισσινό. Ή με ποια στοιχεία θα προτιμήσει ο πρόεδρος της ΕΠΣ Σάμου τον εφέτη Μπάτρη από τον Γιαρένη.

Εφόσον το ποδόσφαιρο αποφάσισε πως θέλει δικαστικούς να στελεχώνουν τα δικαιοδοτικά όργανα, δεν θα πρέπει να υπάρχει τέτοιου είδους εμπλοκή. Το Εφετείο πρέπει να ορίζει τους δικαστικούς και μάλιστα, για να μην υπάρχουν και παράπονα, θα μπορεί να υπάρχει ένα ευρύτερο σώμα που να κληρώνεται πριν από κάθε υπόθεση. Αρκεί την κλήρωση να μην την κάνει η επιτροπή… Κυπέλλου, αλλά να γίνεται από άλλο ανεξάρτητο όργανο. Χωρίς ζεστά και κρύα μπαλάκια, δηλαδή. Και βέβαια η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη να έχει δική της έδρα και όχι να στεγάζεται στην ΕΠΟ, η οποία είναι και ο εργοδότης της. Ακόμη και γραμματεία ξεχωριστή και ανεξάρτητη χρειάζεται. Για να βγει από το μυαλό οποιουδήποτε παράγοντα ή παραγοντίσκου πως το σύστημα είναι διαβλητό. Απλά πράγματα, που κάποιες δυνάμεις δεν θέλουν να γίνουν. Έχουν τους λόγους τους φαίνεται.

Για την ιστορία η Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ, που είχε γίνει στη Θεσσαλονίκη, είχε εκλέξει τους δικαστές για την Επιτροπή Εφέσεων με την ακόλουθη σειρά: Χρήστος Παπακώστας (46 ψήφοι), Δήμητρα Μπάτρη (45), Ιωάννα Κοσίνα (43), Μαργαρίτα Στενώτη (42) και Άλκηστη Σιάννου (40). Μετά την παραίτηση Στενώτη και Σιάννου, υπήρξε αναπλήρωση από τους Μελισσινό και Γιαρένη που είχαν λάβει μόλις 10 και 9 ψήφους αντίστοιχα…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα