Παρέλαση υποψηφίων Προέδρων

Το ξαφνικό ραντεβού του Κάρολου Παπούλια με τον Αντώνη Σαμαρά το μεσημέρι της Τετάρτης αναζωπύρωσε τα σενάρια σχετικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως και το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να προκαλέσει πρόωρες εκλογές.

 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 

Επισήμως ο Αντώνης Σαμαράς, δοθείσης της ευκαιρίας με την ορκωμοσία του αντικαταστάτη του Κώστα Κουκοδήμου, του νέου υφυπουργού Παιδείας, Γιώργου Στύλιου ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις των συζητήσεων με την τρόικα και για την πορεία της οικονομίας.

Όμως τα σενάρια που αναπτύχθηκαν, επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, καθώς οι δύο βασικοί παίκτες του πολιτικού μας συστήματος, η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ, ποντάρουν στην πόλωση για να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ο μεν Αντ. Σαμαράς και η Ν.Δ. να εκλέξουν νέο Πρόεδρο, ο δε Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ να μπλοκάρουν την προεδρική εκλογή και να εκβιάσουν πρόωρη προσφυγή σε εθνικές κάλπες.

Στην κυβερνητική πλειοψηφία, όλοι ποντάρουν στην ευόδωση των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, ώστε να ανοίξει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους, να απεγκλωβιστεί η χώρα από τα μνημόνια και φυσικά σταδιακά να ξεκινήσουν οι φοροελαφρύνσεις. Με αυτό τον τρόπο ο Αντ. Σαμαράς εκτιμά πως θα βρεθούν οι 180 βουλευτές, που θα υπερψηφίσουν το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κι έτσι η δικομματική κυβέρνηση θα υπερβεί τον σκόπελο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, χρησιμοποιεί ως όπλο τις κορώνες κατά του μνημονίου, ενώ ποντάρει ότι με τις εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 750 ευρώ, την επαναφορά των ΣΣΕ, τις επαναπροσλήψεις απολυθέντων από το δημόσιο, αλλά και την κατάργηση των μνημονιακών νόμων, όχι μόνο θα καταφέρει να μπλοκάρει την προεδρική εκλογή, αλλά θα κερδίσει και τις εθνικές εκλογές.

Όπως, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό η πόλωση το επόμενο διάστημα στην κυριολεξία θα χτυπήσει κόκκινο. Στο Μαξίμου υποστηρίζουν, πως αν κερδηθεί η προεδρική εκλογή, το καλοκαίρι του 2015 θα είναι ακόμη πιο δυναμικό από το εφετινό και ικανό να αλλάξει ριζικά την οικονομική κατάσταση στη χώρα, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί θα επιτρέψει την κάλυψη των αδικιών και την άσκηση ανετότερης και φιλολαϊκότερης οικονομικής πολιτικής. Αν αντέξει η κυβέρνηση και εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τότε θα μπορεί να ξεφύγει από τον κύκλο διαχείρισης του φόβου και να περάσει στον απολύτως αποδοτικότερο κύκλο διαχείρισης της ελπίδας.

Πράγμα που σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί η ενισχυμένη στις ευρωεκλογές αριστερή αντιπολίτευση και γι’ αυτό πιέζει στην ανάδειξη των συνεπειών της κρίσης απαξιώνοντας κάθε στοιχείο προόδου και βελτίωσης της οικονομικής θέσης της χώρας. Και θα πιέζει ακόμη περισσότερο όσο προσεγγίζουμε προς την προεδρική εκλογή.

 

Η ονοματολογία

Μέσα σε αυτό το κλίμα είναι φυσικό να πληθαίνει σχεδόν καθημερινά η ονοματολογία για το ποιος θα προταθεί από τη δικομματική κυβέρνηση ως διάδοχος του Κ. Παπούλια. Αναμφίβολα το όνομα που θεωρείται ως φαβορί είναι αυτό του Φώτη Κουβέλη.

Εικάζεται ότι του έγινε πρόταση, παρά το γεγονός ότι τόσο ο Αντ. Σαμαράς, όσο και ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. αποφεύγουν να πουν οτιδήποτε. Αντίθετα οι χρησμοί Κουβέλη στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος του μάλλον περιέπλεξαν τα πράγματα.

Έτσι ξαφνικά τις τελευταίες ημέρες αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο οι υποψήφιοι, ενώ την ίδια ώρα ουκ ολίγοι από τη Ν.Δ. ρίχνουν ονόματα στο τραπέζι, προκαλώντας πολλές φορές ακόμη και τον γέλωτα.

Όπως για παράδειγμα η πρόταση Πάνου Παναγιωτόπουλου για τον Νίκο Κωνσταντόπουλο, όταν τρεις ημέρες νωρίτερα ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ κατήγγειλε εξαγορές βουλευτών από την κυβερνητική πλειοψηφία για να ψηφίσουν τον Πρόεδρο. Λογικά η πρόταση Παναγιωτόπουλου λοιδορήθηκε, ενώ η οργή στο Μαξίμου και την Συγγρού περισσεύει.

Νωρίτερα ο Ανδρέας Ψυχάρης, πρότεινε τον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, όταν και οι πέτρες γνωρίζουν ότι έχει αναλάβει να πείσει κάποιους εκ των ανεξαρτήτων να ψηφίσουν υπέρ του νέου Προέδρου. Αρκετά κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι θα είναι ευκολότερη η εκλογή ενός προέδρου αν δεν προέρχεται από πολιτικά κόμματα, αλλά είναι μια προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους υποδεικνύοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον καθηγητή Δ. Νανόπουλο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ναι μεν δεν είναι αρνητικός στο ενδεχόμενο Κουβέλη, όμως εξακολουθεί να πιέζει για υποψηφιότητα της Μαρίας Δαμανάκη. Αρκετούς υποστηρικτές έχουν εντός της κυβέρνησης, τόσο ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός ( για ένα μήνα το 2012) Παναγιώτης Πικραμένος, όσο και ο πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων Ανδ. Παπανδρέου και Κ. Σημίτη, ο Αλέκος Παπαδόπουλος.

Από την άλλη υπάρχουν αρκετοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που θεωρούν ως ενδεδειγμένη λύση τον Κώστα Καραμανλή. Επίσης από «γαλάζιους» ακούστηκαν τα ονόματα του Γιώργου Σουφλιά (;) και του Σταύρου Δήμα. Ήδη, πάντως ο Κ. Καραμανλής έχει δηλώσει πως δεν το ενδιαφέρει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος κάτι που έχει πει πολλάκις σε όσους τον επισκέπτονται στο γραφείο του στην Ηρώδου Αττικού.

 

Ο Κουβέλης και η Αριστερά

Στο μεταξύ τον κίνδυνο της πολιτικής απομόνωσης αντιμετωπίζει η ηγεσία της ΔΗΜ.ΑΡ., ενόσω η προεδρολογία συνεχίζεται και ο Φώτης Κουβέλης αρνείται να ξεκαθαρίσει τη στάση του. Ήδη, οι σιβυλλικές διατυπώσεις του Φ. Κουβέλη προκαλούν εσωκομματικές αναταράξεις, ενώ βαραίνει το κλίμα και στις σχέσεις της ΔΗΜ.ΑΡ. με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Φ. Κουβέλης δέχθηκε έντονες πιέσεις να ξεκαθαρίσει την στάση του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου ακόμη και «προεδρικά» στελέχη και βουλευτές, κάλεσαν τον πρόεδρο του κόμματος να κόψει τη σεναριολογία και να ξεκαθαρίσει πως δεν θα δώσει «φιλί ζωής» στην συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.

Σημειωτέον πως, παρά το γεγονός ότι η προεδρολογία στιγμάτισε την συνεδρίαση του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου της ΔΗΜ.ΑΡ., και στην τελευταία συνεδρίαση φάνηκε ότι το κόμμα οδεύει προς τη διάσπασή του – δηλαδή την αποχώρηση της «Μεταρρυθμιστικής Τάσης». Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι υπέρ της αναβολής του Συνεδρίου (η διεξαγωγή του οποίου αποφασίστηκε για τις 2-5 Οκτωβρίου) εκφράστηκαν και στελέχη που υποστηρίζουν τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ., όπως ο Δημήτρης Χατζησωκράτης και ο Θόδωρος Μαργαρίτης.

Ωστόσο, η αμφισημία των προθέσεων του Φώτη Κουβέλη δεν προκαλεί αναταράξεις μόνο στην «προεδρική» πλειοψηφία της ΔΗΜ.ΑΡ., αλλά και στις σχέσεις της Αγίου Κωνσταντίνου με την Κουμουνδούρου. Τα δύο κόμματα έχουν ήδη ξεκινήσει διάλογο για την εύρεση κοινού πολιτικού τόπου και, έως πρότινος, όλα έδειχναν ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜ.ΑΡ. θα έβρισκαν πεδίο συνεννόησης ακόμη και πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Ωστόσο, πηγές της Κουμουνδούρου, που εκφράζουν τον Αλέξη Τσίπρα, δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για το γεγονός ότι ο Φώτης Κουβέλης «αρνείται να κόψει εντελώς τον ομφάλιο λώρο με την συγκυβέρνηση», όπως λένε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα