«Παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη ο ΣΥΡΙΖΑ»

«Μετά και από αυτόν τον ανασχηματισμό, η μοίρα της κυβέρνησης είναι προδιαγεγραμμένη», δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Α» ο βουλευτής νομού Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας, Χαράλαμπος Αθανασίου. Σχολιάζοντας τη μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα σε αγροτικές φυλακές, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης επισημαίνει ότι έγινε «με πρόσχημα τη μετατροπή του Κορυδαλλού σε κατάστημα υποδίκων», καθώς και ότι «προκαλεί τη νοημοσύνη των Ελλήνων και καταδεικνύει τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης, και την ανοχή της στους τρομοκράτες της 17Ν».

Συνέντευξη στον Κώστα Παπαδόπουλο

Κύριε Αθανασίου, εκτιμάτε ότι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης μπορεί να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό;
«Είναι σαφές πως ο ανασχηματισμός του κ. Τσίπρα σκοπεί όχι στην ανατροπή του πολιτικού σκηνικού αλλά αποτελεί έναν ανασχηματισμό ήττας. Από τη μια ο πρωθυπουργός προσπαθεί να τηρήσει εσωκομματικές ισορροπίες και δεν ακουμπά τους “βαρώνους” του κόμματός του, από την άλλη ανασύρει από τη ναφθαλίνη ή αναβαθμίζει πρόσωπα που έχουν δοκιμασθεί και κριθεί αρνητικά στο παρελθόν, πρόσωπα που αποβλήθηκαν από τα ίδια τους τα κόμματα, στον βωμό μιας τάχα διεύρυνσης. Αυτά από ένα κόμμα που έκανε σημαία του προεκλογικά το δήθεν “νέο”. Αν αυτά είναι τα νέα υλικά και αν αυτό είναι το κυβερνητικό σχήμα που μπορούν να αλλάξουν τη μοίρα αυτής της κυβέρνησης, αυτό θα το κρίνει ο λαός. Φρονώ όμως πως, μετά και από αυτόν τον ανασχηματισμό, η μοίρα της κυβέρνησης είναι προδιαγεγραμμένη».

Πώς κρίνετε την αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης; Τι αίσθηση σας άφησε η θητεία του κ. Κοντονή;
Τι εκτιμάτε ότι μπορεί να δώσει ο κ. Καλογήρου; «Η θητεία του κυρίου Κοντονή κρίθηκε καταρχήν αρνητικά από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και άρα από το ίδιο του το κόμμα. Δεν χρειάζεται επομένως εγώ να συμπληρώσω περισσότερα. Αναφορικά με τον κύριο Καλογήρου, θα πω πως δεν είμαι από τους πολιτικούς που εύχονται να αποτύχουν οι πολιτικοί τους αντίπαλοι, ούτε τους κρίνουν εκ προοιμίου. Ο κύριος Καλογήρου είναι νέος, αλλά έχει σαφή πολιτική πορεία ως νομικός σύμβουλος κορυφαίου Υπουργού αλλά και ως Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης και επομένως δεν είναι πολιτικά μια “άγραφη κόλλα”. Για τις πρωτοβουλίες του ως Υπουργός Δικαιοσύνης θα κριθεί όπως και οι προκάτοχοί του, και εύχομαι η σχέση μας να διέπεται πάνω από όλα από τις αρχές της ευπρέπειας και του αλληλοσεβασμού. Θυμίζω πως και με τον κύριο Κοντονή και τον κύριο Παρασκευόπουλο μας χώριζαν και μας χωρίζουν χαώδεις πολιτικές διαφορές και αντιπαρατεθήκαμε σκληρά, αλλά πάντα στο πλαίσιο της ευπρεπούς πολιτικής αντιπαράθεσης».

Ποια η άποψή σας για την αποφυλάκιση του καταδικασμένου για το σκάνδαλο «Energa», Αριστείδη Φλώρου;
«Ο λαός μας λέει πως μερικές φορές “μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά”. Στην περίπτωση της αποφυλακίσεως του κυρίου Φλώρου ισχύει πως “μαζί με τα χλωρά κάηκαν και άλλα χλωρά”. Αν ενθυμείσθε, καταγγείλαμε το νομοθετικό πλαίσιο για την υφ’ όρον απόλυση λόγω αναπηρίας, όταν αυτό θεσπίσθηκε επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφενός ως προβληματικό και αφετέρου ως εν μέρει φωτογραφικό προς τον σκοπό της αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού. Τελικά οδήγησε και στην αποφυλάκιση και του κυρίου Φλώρου. Δεν θέλω να αποδυθώ σε κυνήγι μαγισσών. Σαφώς πρέπει να διερευνηθεί η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς που γνωμοδότησαν υπέρ της αποφυλακίσεώς του, αν ενήργησαν παράνομα. Όμως πρέπει να υπενθυμίσω πως λόγω αυτού του θεσμικού πλαισίου τα χέρια της Δικαιοσύνης, εξαιτίας της κυβέρνησης, ήταν δεμένα, και επομένως καμία ευθύνη δεν μπορεί να αποδοθεί στους Έλληνες δικαστές και εισαγγελείς».

Τελικά, ο νόμος Παρασκευόπουλου αποσυμφόρησε τις φυλακές ή αποτέλεσε «όχημα» ώστε έγκλειστοι, ανάμεσά τους και σκληροί ποινικοί, να βρουν διέξοδο προς την ελευθερία;
«Δεν είμαι της άποψης πως ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, και δυστυχώς στην περίπτωση αυτή δικαιώθηκα. Υπό το πρόσχημα της αποσυμφορήσεως των καταστημάτων κράτησης δημιουργήθηκε μία πάγια ρύθμιση που αποφυλάκιζε πρόωρα και άνευ άλλου ελέγχου σκοπιμότητας άκριτα όσους πληρούσαν τα τυπικά κριτήρια μειωμένης έκτισης της ποινής. Ήταν σαφές ότι μια τέτοια ρύθμιση θα οδηγούσε στην αδικαιολόγητη αποφυλάκιση σκληρών εγκληματιών. Νομίζω παρά τις θριαμβολογίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την επιτυχία της ρύθμισης αυτής, ήδη έχει κριθεί ως πλήρως αποτυχημένη από την Ελληνική κοινωνία. Αυτό αποδεικνύεται και από την εν μέρει μεταρρύθμισή της από τον κύριο Κοντονή αλλά και από τα επιχειρήματα της κυβερνήσεως υπέρ της, ότι τάχα θυμίζει ή είναι όμοια με άλλες αντίστοιχες ρυθμίσεις άλλων κυβερνήσεων. Τις θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ των ρυθμίσεων αυτών βέβαια τις κατανοεί και ένας πρωτοετής φοιτητής της Νομικής».

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας ετοιμάζεται να λάβει μία ακόμη 48ωρη άδεια, αυτή τη φορά από τις αγροτικές φυλακές Βόλου. Το νομοθετικό πλαίσιο είναι όσο αυστηρό πρέπει όσον αφορά την τρομοκρατία;
«Ασφαλώς και δεν είναι. Δυστυχώς το νομοθετικό πλαίσιο, όπως διαμορφώνεται κατά τη θητεία κάθε κυβέρνησης, απηχεί και της απόψεις της για τη διαμόρφωση της ανάλογης πολιτικής. Χαρακτηριστικά να αναφερθώ, επί Υπουργίας μου, στη θεσμοθέτηση των φυλακών Γ΄ τύπου, δηλαδή Υψίστης Ασφάλειας, όπου με δική μου διάταξη είχε ρητά προβλεφθεί ότι όσοι καταδικασθέντες κρατούνταν σε αυτές τις φυλακές, δεν θα είχαν τη δυνατότητα να αιτηθούν άδειες εξόδου. Δυστυχώς, όμως, ένα από τα πρώτα νομοθετήματα της σημερινής κυβέρνησης ήταν να καταργήσει αυτή τη διάταξη, και σε συνδυασμό με επιμέρους νομοθετήματα, να ανοίξει τον δρόμο σε καταδικασθέντες δολοφόνους, χωρίς ίχνος μεταμέλειας και χωρίς ακόμα να έχει ανευρεθεί το περίφημο 44άρι, να παίρνουν 48ωρες άδειες προκαλώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την ελληνική κοινωνία. Επίσης, η μεταγωγή του σε Αγροτικές Φυλακές με πρόσχημα τη μετατροπή του Κορυδαλλού σε κατάστημα υποδίκων, προκαλεί τη νοημοσύνη των Ελλήνων και καταδεικνύει τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης, και την ανοχή της στους τρομοκράτες της 17Ν».

Σας ανησυχεί η δράση του «Ρουβίκωνα» και οι απειλές που όλο και πιο συχνά εκτοξεύουν ηγετικά στελέχη του;
«Είναι ύποπτη πραγματικά προσβλητική προς τους πολίτες η ανοχή που επιδεικνύει η κυβέρνηση στο Ρουβίκωνα. Κάθε φορά που τους εγκαλούμε για τη στάση τους αυτή, τα επιχειρήματά τους είναι φαιδρά: άλλες φορές μας λένε ότι κάνουν ακτιβισμό, άλλες μας λένε ότι κακώς ασχολούμαστε καθώς υπάρχουν και χειρότεροι εγκληματίες. Δεν νοείται σε μια συντεταγμένη πολιτεία η αντιμετώπιση του Ρουβίκωνα στη λογική “Άσ’ τους, παιδιά είναι, θα παίξουν”, να συλλαμβάνονται και να αφήνονται συνεχώς ελεύθεροι ενώ ευτελίζουν την ιδέα της έννομης τάξης και δημιουργούν ντροπιαστικές εικόνες για τη χώρα μας που μεταδίδονται σε όλη την υφήλιο. Με τη στάση της η κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά, και ελπίζω να μην οδηγηθούμε στην κλιμάκωση της δράσης του Ρουβίκωνα και στην εμφάνιση και άλλων μιμητών τους».

Η κυβέρνηση και τα φίλα προσκείμενα σε αυτή ΜΜΕ επιχείρησαν να πλήξουν τη Ν.Δ., με αφορμή την υπόθεση Novartis. Ποια η άποψή σας; Γνωρίζετε τι γίνεται με την έρευνα;
«Η υπόθεση Novartis είναι ένα υπαρκτό σκάνδαλο με διεθνείς προεκτάσεις. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην αγωνία της να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα πιεστικά προβλήματα, στα οποία έφερε τον ελληνικό λαό (οικονομία, Σκοπιανό, ασφαλιστικό κ.ά.), άρπαξε την ευκαιρία να κατασκευάσει ενόχους, στοχοποιώντας τους αντιπάλους της. Έτσι, κορυφαίοι Υπουργοί της σε συνδυασμό με ελεγχόμενες πράξεις και παραλείψεις συγκεκριμένων εισαγγελικών λειτουργών, κατά κατάφορη παραβίαση των κείμενων διατάξεων (Κ.Π.Δ., Κανονισμού της Βουλής), επιχείρησαν να δημιουργήσουν ένα σκάνδαλο, το οποίο βέβαια στη συνέχεια αποδομήθηκε και τελικά γίνεται μπούμερανγκ για την κυβέρνηση. Να σημειώσω ότι τη διαφθορά στη χώρα μας τη χτύπησε η κυβέρνηση της Ν.Δ. με τα νομοθετήματά της, ενώ, αντίθετα, με τα νομοθετήματα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ φούντωσε».

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την «καθαρή» έξοδο από τα μνημόνια. Είναι όντως έτσι ή αργεί ακόμα η επιστροφή στην ομαλότητα;
«Νομίζω ότι έχει καταστεί πλέον σαφές στη συνείδηση όλων των Ελλήνων πολιτών ότι, παρά τις πομπώδεις εξαγγελίες και τους πανηγυρισμούς, οι δεσμεύσεις της σημερινής κυβέρνησης δυστυχώς παραμένουν. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται τα ήδη ψηφισμένα μέτρα για περικοπές συντάξεων και αφορολόγητου το 2019 και το 2020, η δέσμευση της κρατικής μας περιουσίας για 99 χρόνια, οι περιοδικοί έλεγχοι ανά τρίμηνο, ενώ τα capital controls, έστω και περιορισμένα σε σχέση με το 2015, παραμένουν. Θα υφιστάμεθα δηλαδή μία ενισχυμένη εποπτεία, όπως άλλωστε ανακοίνωσε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τέτοιου είδους εποπτεία δεν προβλέφθηκε για τις άλλες χώρες της Ε.Ε., οι οποίες επίσης εξήλθαν των μνημονίων. Δυστυχώς, η σημερινή κατάσταση οφείλεται στις αυταπάτες των κ. Τσίπρα και Βαρουφάκη οι οποίοι χρέωσαν την ελληνική κοινωνία με ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο, το οποίο είχε κόστος για τη χώρα περίπου 200 δισ., κόστος το οποίο έπρεπε και μπορούσαμε να αποφύγουμε. Η ομαλότητα στην οικονομία αργεί, και με τη σημερινή κυβέρνηση δεν νομίζω ότι θα επανέλθει σύντομα. Αυτό που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία είναι ένα συνολικό πρόγραμμα επανεκκίνησης, που να βασίζεται σε ρεαλιστικούς και επιτεύξιμους στόχους, ένα πρόγραμμα ανάλογο με αυτό που έχει το κόμμα μας και το οποίο θα παρουσιάσει ο πρόεδρος μας ο Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ».

Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι ο δρόμος για τις επόμενες εθνικές εκλογές θα είναι γεμάτος «λάσπη» και σκανδαλολογία. Πώς θα πορευτεί η Νέα Δημοκρατία; Μπορεί να αντέξει έναν τέτοιο πόλεμο;
«Μου κάνει εντύπωση που θεωρείτε πως αυτό θα είναι κάτι νέο, ενώ η κυβέρνηση αυτά τα μέσα χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια και όλες οι προσπάθειές της έχουν πέσει στο κενό. Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε τον δρόμο τους. Θα διεξαγάγουμε μια μάχη αξιών και ιδεών. Θα προβάλουμε τις απόψεις μας, το πρόγραμμά μας και τις λύσεις που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των Ελλήνων. Θα αντιπαραβάλουμε την Ελλάδα της αριστείας, της ευνομίας, της εξωστρέφειας απέναντι στην Ελλάδα της μιζέριας, της εσωστρέφειας και του μικροκομματισμού που πρεσβεύει η κυβέρνηση. Ας συρθούν μόνοι τους στη λάσπη οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, άλλωστε κάποιοι από αυτούς έχουν αποδείξει ότι μόνο εκεί αισθάνονται άνετα. Εμείς δεν θα τους ακολουθήσουμε».

«Οι ίδιοι οι δικαστές έχουν καταγγείλει ωμές παρεμβάσεις στο έργο τους»

Έχετε αντιληφθεί κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, ώστε να «ελέγξει» τη Δικαιοσύνη;
«Δεν χρειάζεται να εκφέρω την προσωπική μου άποψη, παρά μόνο να υπενθυμίσω μερικές μόνο ενέργειες της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια, από τα οποία προκύπτει αβίαστα και η στάση της απέναντι στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και τη διάκριση των εξουσιών: προαγωγές ανώτατων δικαστικών εν μέσω δημοψηφισμάτων και πρωτοφανείς και αδικαιολόγητες βουτιές στην επετηρίδα, απόπειρα καταστρατήγησης των διατάξεων του Συντάγματος που ορίζουν τα της θητείας των ανώτατων δικαστικών, πρόεδροι ανώτατων δικαστηρίων που προβαίνουν σε πολιτικές παρεμβάσεις και έπειτα επιβραβεύονται με διορισμούς μετά τη λήξη της θητείας τους. Καταγγελίες από τους ίδιους τους δικαστές για ωμές παρεμβάσεις στο έργο ανώτατων δικαστηρίων και ηχηρές παραιτήσεις ανώτατων δικαστικών, στοχοποίηση δικαστών όταν οι αποφάσεις τους δεν συμφέρουν την κυβέρνηση, απαράδεκτη και αντιθεσμική ενημέρωση Υπουργού και μάλιστα ούτε καν του αρμόδιου Υπουργού Δικαιοσύνης για υποθέσεις που αφορούν πολιτικά πρόσωπα πριν η δικογραφία φτάσει στη Βουλή και εν γένει ύποπτες μεθοδεύσεις στην υπόθεση Novartis. Νομίζω πως παρέλκει να ειπωθεί κάτι περισσότερο».

«Η αυτοδυναμία της Ν.Δ. είναι απολύτως επιτεύξιμη»

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν σαφές προβάδισμα στη Ν.Δ. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αντιστρέψει την κατάσταση;
«Οι πολίτες μετά από τριάμισι χρόνια διακυβέρνησης έχουν πλέον αντιληφθεί ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι ταυτισμένοι με τα ψέματα και την προπαγάνδα. Η Ν.Δ. έχει το προβάδισμα και θα είναι πρώτη στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση και η κατάσταση αυτή είναι μη αναστρέψιμη. Θεωρώ ότι όσο περισσότερο αργεί η προκήρυξη των εκλογών από τον κ. Τσίπρα, τόσο η διαφορά θα μεγαλώνει. Δυστυχώς, όμως, φοβάμαι ότι λόγω της ανικανότητας της σημερινής κυβέρνησης, εκτός από τη διαφορά, θα μεγαλώνει και η δυστυχία των Ελλήνων πολιτών που υφίστανται τις συνέπειες της πιο ανίκανης κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος μας μεταπολιτευτικά».

Πόσο κοντά στην αυτοδυναμία εκτιμάτε ότι βρίσκεται το κόμμα σας; Είναι εφικτή μία μετεκλογική συνεργασία με άλλη παράταξη;
«Θεωρώ ότι η αυτοδυναμία της Ν.Δ. είναι απολύτως επιτεύξιμη, ιδίως καθώς θα ισχυροποιηθεί περαιτέρω το σαφές ρεύμα υπέρ της Ν.Δ. από τους συμπολίτες μας οι οποίοι παραπλανήθηκαν από τα ψέματα του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου. Το στοίχημα, επομένως, της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι να πείσει αυτήν τη μερίδα των συμπολιτών μας ότι όλα τα κόμματα δεν είναι ίδια, ότι η Ν.Δ. δεν θα πει ψέματα ούτε θα έχει αυταπάτες, αλλά θα συγκροτήσει την κυβέρνηση που θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας, όχι μόνο προς τη Ν.Δ., αλλά και προς το πολιτικό μας σύστημα γενικότερα. Να επαναλάβω δε ότι ακόμα και στην επίτευξη αυτοδυναμίας η Ν.Δ., όπως έχει τονίσει επανειλημμένως ο Κ. Μητσοτάκης, θα αναζητήσει τη συναίνεση και τη σύγκλιση με άλλες πολιτικές δυνάμεις καθώς και τη συνεργασία με τους άριστους από όποιο πολιτικό χώρο και αν προέρχονται. Πλέον οι συνθήκες απαιτούν κυβέρνηση που ενώνει και δεν διχάζει, που δουλεύει και δεν υπόσχεται, και αυτή την κυβέρνηση θα συγκροτήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα