Παρέμβαση της UEFA για την πρόκληση των Σκοπιανών ζητά ο Λευτέρης Αυγενάκης

Την αντίδραση της Ελληνικής Πολιτείας δημιούργησε η ιταμή πρόκληση των Σκοπιανών να παίξουν ως Μακεδόνες στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Το θέμα που έχει προκύψει με τη συντομογραφία που παρουσιάζονται τα Σκόπια στο Euro, κάτι που έθεσε υπόψιν του Αλεξάντερ Τσέφεριν ο Λευτέρης Αυγενάκης. Ο υφυπουργός Αθλητισμού χαρακτηρίζει αναγκαία τη χρήση του ακρωνυμίου που επιτάσσει η Συμφωνία των Πρεσπών, με τη σχετική ενημέρωση της ΓΓΑ ν’ αναφέρει:
«Επείγουσα επιστολή προς τον Πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, η οποία κοινοποιήθηκε στον Γενικό Γραμματέα, Θόδωρο Θεοδωρίδη, απέστειλε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.
Ζητά να γίνει χρήση της ορθής εθνικής συντομογραφίας/ακρωνυμίου «NM» ή «RNM» της Βόρειας Μακεδονίας κατά τη διάρκεια του Euro και να μην χρησιμοποιηθεί ο κωδικός χωρών του Διεθνή Οργανισμού Τυποποίησης (ISO).
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού υπογραμμίζει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν καθορίζει συντομεύσεις/ακρωνύμια για τη χώρα της Βόρειας Μακεδονίας, ωστόσο η διεθνώς παγιωμένη πρακτική επιβάλλει να αντανακλάται το ακριβές όνομα κάθε χώρας στις συντομεύσεις/ακρωνύμια.
Επιπλέον, ο κ. Αυγενάκης, επισημαίνει ότι δεν έχει ακόμα τροποποιηθεί η ονομασία της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Μακεδονίας, σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών και ζητά την παρέμβαση της UEFA.

Τέλος, ο Υφυπουργός Αθλητισμού ενημερώνει την UEFA ότι αντίστοιχη επιστολή απέστειλε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουχάρ Οσμάνι».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα