Παροχές! Μπορεί και προεκλογικές…

>>Αύξηση κατώτατου μισθού (Μάιος), bonus στους δημόσιους υπαλλήλους και διαρροές για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης είναι τα κυβερνητικά «δώρα» που μοιάζουν και προεκλογικά  

Όσοι είδαν εκλογικές προθέσεις και προετοιμασίες πίσω από την ανακοίνωση Μητσοτάκη για επίσπευση της αύξησης του κατώτατου μισθού από τον Μάιο και όχι από τον Ιούλιο, όπως ήταν προγραμματισμένο, στο άκουσμα ότι έρχονται… πεσκέσια και για τους δημόσιους υπαλλήλους παίζουν τα ρέστα τους ότι η πρόωρη προσφυγή στις εθνικές κάλπες είναι απλώς θέμα χρόνου. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι κάπου στη μέση, οπότε ας πιάσουμε την άκρη του νήματος που οδηγεί σε αυτήν.

Το μεσημέρι της Δευτέρας και ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, βρισκόταν στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου συζητήθηκαν μεταξύ άλλων η οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη, η μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων και η τραπεζική ένωση, πίσω στην Ελλάδα από πηγές τού ΥΠ.ΟΙΚ. προέκυψε η πληροφόρηση ότι η εισφορά αλληλεγγύης που έχει παραμείνει να βαραίνει τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους οδεύει προς κατάργηση και για αυτούς.

Βέβαια, από την πλατεία Συντάγματος μπαίνουν δύο σημαντικοί αστερίσκοι που αφορούν και την εκλογολογία. Ο πρώτος αστερίσκος αφορά τον χρόνο εφαρμογής του μέτρου που πιθανολογείται για το 2023, που έτσι κι αλλιώς είναι έτος που εκπνέει η θητεία τής νυν κυβέρνησης οπότε έτσι κι αλλιώς θα στηθούν κάλπες. Το δεύτερο «ναι μεν, αλλά…» είναι ότι το κυβερνητικό ρεγάλο θα πάρει σάρκα και οστά εφόσον το επιτρέψει ο δημόσιος κουμπαράς. Ας μη διαφεύγει των συλλογισμών μας ότι η μεγάλη κουβέντα στην Ευρωζώνη γίνεται για τη χαλάρωση ελέω πανδημίας των δημοσιονομικών κανόνων. Έχει δε τη σημειολογία του το γεγονός ότι στο τελευταίο Eurogroup ο Χρ. Σταϊκούρας γνώρισε 4 νέους ομολόγους του: τον Γερμανό Κρίστιαν Λίντνερ, την Ολλανδή Σίγκριντ Κάαγκ, τη Λουξεμβούργια Γιουρίκο Μπάκες και τον Αυστριακό Μάγκνους Μπρούνερ, εκπρόσωποι όλοι τους των «φειδωλών» χωρών του βορρά της ένωσης. Πρόκειται για το «κλαμπ» των κρατών-μελών που με τον ένα ή τον άλλον τρόπο υποστηρίζουν τη γρήγορη επιστροφή στους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες τής Ε.Ε., μόλις τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία Covid-19. Εξ ου και στο οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης παραμένουν φειδωλοί και απλώς διαρρέουν τις προθέσεις τους χωρίς να δεσμεύονται, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά ότι όλα θα εξαρτηθούν από τους καινούργιους δημοσιονομικούς κανόνες που θα γίνουν γνωστοί προς το τέλος του 2022, αλλά και από το αν θα έχει δημιουργηθεί ικανός δημοσιονομικός χώρος που να επιτρέπει παροχές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και το άλλο σχέδιο που διέρρευσε την περασμένη Δευτέρα περί υιοθέτησης ενός συστήματος εισοδηματικών κινήτρων-bonus σε επιλεγμένους τομείς του Δημοσίου, θα λειτουργήσει σε πιλοτική βάση και με μικρό δημοσιονομικό κόστος, ακριβώς για να μη διακινδυνευτεί εκτροχιασμός του προϋπολογισμού. Όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, η φιλοσοφία του νέου bonus system θα μπορούσε να στηρίζεται σε δύο πυλώνες, μόνιμων στόχων και επιβραβεύσεων. και επιπλέον στοχευμένων τομέων που σχετίζονται με την υλοποίηση των κυβερνητικών στόχων.

 

Η δαμόκλειος σπάθη της εποπτείας 

Σε κάθε περίπτωση, τα παραπάνω μέτρα θα γίνουν πράξη μόνο αν οι Θεσμοί που συνεχίζουν να ασκούν ενισχυμένη εποπτεία της ελληνικής οικονομίας κλείσουν το μάτι στην Αθήνα. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι ο βραχνάς της εποπτείας υπενθυμίζεται με κάθε ευκαιρία από την ηγεσία του ΥΠ.ΟΙΚ. Το έκανε προ ημερών ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, λέγοντας ότι τα τωρινά μέτρα στήριξης είναι μελλοντικοί φόροι. Το έκανε τελευταίος και ο Χρήστος Σταϊκούρας, δηλώνοντας μεν ικανοποιημένος από την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, προβληματιζόμενος δε από το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει η χώρα με το δεύτερο ή τρίτο υψηλότερο χρέος στην Ευρώπη, στο οποίο έχουν μετακυληθεί οι πόροι στήριξης των πολιτών ύψους 43,3 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο ¼ του ΑΕΠ.

 

 

Κ2——————

 

 

 

 

Κ3——————

 

 

 

Κ4——————

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα