Παρουσιάστηκε η πλατφόρμα που φιλοδοξεί να περιορίσει το στήσιμο αγώνων στον αθλητισμό

Την συγκρότηση της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας (Ε.Π.ΑΘΛ.Α) με τη συμμετοχή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Επιτροπής Εποπτείας Ελέγχου και Παιγνίων, του Αθλητικού Εισαγγελέα και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Πρόκειται για μια πλατφόρμα η οποία φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει και να περιορίσει την μάστιγα των στημένων αγώνων, με μηχανισμούς που θα λειτουργούν αποτελεσματικά, σε αντίθεση δηλαδή με ότι συνέβαινε ως τώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργείται ιστοσελίδα, αλλά και εφαρμογή για κινητά (red button) με την οποία θα μπορούν να γίνονται ανώνυμες καταγγελίες για στήσιμο αγώνων.

Oι λειτουργίες της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας θα είναι ο συντονισμός σχετικών εθνικών φορέων, η δημιουργία εργαλείων εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης, η παρακολούθηση και η συλλογή πληροφοριών, η δημιουργία εφαρμογών για ανώνυμες αναφορές, η ανάλυση και αξιολόγηση των αναφορών, η διερεύνηση και η δίωξη (ποινική/πειθαρχική) και η διεθνής συνεργασία με άλλες εθνικές πλατφόρμες και διεθνείς οργανισμούς.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου και της παρουσίασης της ΕΠΑΘΛΑ, η πολιτική ηγεσία του αθλητισμού ρωτήθηκε για το τι είχε γίνει μέχρι σήμερα για τα «200 στημένα ματς στην Ελλάδα από το 2010 και τα 122 στημένα την τελευταία 4ετία, εκ των οποίων στα 57 συμμετείχαν οι ίδιες πέντε ομάδες», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι FIFA/UEFA στην «Ολιστική Μελέτη» για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ταυτόχρονα, τέθηκε και το θέμα της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού που εξέτασε τους σχετικούς φακέλους για αυτά τα παιχνίδια και απήλλαξε τους πάντες!

Ο Γ.Γ. Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς απάντησε:

«Έχουμε γνώση για όλα αυτά. Όμως η ΕΕΑ δεν είχε ούτε την εξειδίκευση, ούτε το δίκτυο, ούτε πληροφορίες, ούτε διεθνείς συνεργασίες. Δεν είχαν το μηχανισμό να ερευνήσουν σε βάθος. Επίσης, οι εκθέσεις της sportradar περιλαμβάνουν ενδείξεις και όχι αποδείξεις. Σημασία έχει να πάνε δεμένες οι αναφορές. Αυτός θα είναι και ο ρόλος της ΕΠΑΘΛΑ».

Ο Λευτέρης Αυγενάκης είπε από την πλευρά του:

«Μέχρι τώρα κανένας μηχανισμός δεν υπήρχε ώστε να ασχοληθεί. Σήμερα παρουσιάζουμε αυτόν ακριβώς τον μηχανισμό. Και πρέπει να αγκαλιαστεί η ΕΠΑΘΛΑ για να έχει και αποτελέσματα», ενώ σχετικά με τις ποινικές δίκες που έχουν γίνει (Koriopolis) και αυτές που γίνονται σήμερα (υπόθεση συμμορίας), τόνισε πως… δεν είναι αρμοδιότητα του Υφυπουργείου Αθλητισμού το τι κάνει η δικαιοσύνη!

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα