«Πάρτε τώρα μέτρα ύψους 8 δισ. ευρώ»

Σοκ και δέος από τις νέες δηλώσεις του Πολ Τόμσεν, με τον σκληρό τεχνοκράτη του ΔΝΤ να επιμένει στην ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων λιτότητας ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ ή 4,5% του ΑΕΠ, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018.

«Αυτός ο στόχος συνεπάγεται έξτρα μέτρα ύψους 4,5% του ΑΕΠ της για την Αθήνα. Θεωρούμε ότι αυτά τα μέτρα είναι πολλά, αλλά αν η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι θέλουν να μείνουν σε αυτόν τον στόχο, εμείς θα τον δεχτούμε με την προϋπόθεση ότι θα ξέρουμε ποια είναι τα μέτρα αυτά που θα συμφωνηθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο επικεφαλής ευρωπαϊκών υποθέσεων του Ταμείου ανέφερε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που έχει πετύχει η Ελλάδα είναι πρωτοφανής για παγκόσμια δεδομένα. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι οι στόχοι του προγράμματος που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι, δεν είναι ρεαλιστικοί. Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε την ανάγκη να μειωθεί το αφορολόγητο όριο σταδιακά, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η υπερφορολόγηση των υψηλότερων εισοδημάτων. Να θυμίσουμε πως ήδη η Κριστίν Λαγκάρντ έχει ζητήσει την αναθεώρηση προς τα κάτω του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, με το επιχείρημα ότι δεν είναι βιώσιμος σε βάθος χρόνου.

Παράλληλα, ο κ. Τόμσεν τόνισε «δεν μπορεί να συνεχιστεί η μείωση των δαπανών εκείνων που έχουν οδηγήσει σε φαινόμενα νοσοκομεία να μην έχουν σύριγγες και τα λεωφορεία καύσιμα, για να κινηθούν». Ο ίδιος τάχθηκε εκ νέου υπέρ της μείωσης του δημοσίου χρέους, επισημαίνοντας ότι κατ’ ανάγκην δεν χρειάζεται να γίνει όλη εφάπαξ, αλλά σταδιακά, στη διάρκεια δύο ετών και η μείωση να συνδεθεί με ένα πρόγραμμα.

Αξίζει, τέλος, να σημειώσουμε πως αναφερόμενος στον ρόλο του ΔΝΤ, ο Πολ Τόμσεν τόνισε ότι υπάρχουν σίγουρα άλλοι τρόποι που το Ταμείο μπορεί να υποστηρίξει μία χώρα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα