«Πάρτι» φοροδιαφυγής

Ζημιά εκατομμυρίων ευρώ υπέστη το Δημόσιο, από ένα «μαγικό» λογισμικό, το οποίο… κάνει αόρατα τα πραγματικά έσοδα μικρομεσαίων επιχειρήσεων και καταστημάτων.

Με την απάτη που είχαν στήσει επιτήδειοι, αποκρύπτονταν οι αληθινές εισπράξεις και από το «πάρτι» φοροδιαφυγής γλύτωναν την καταβολή του ΦΠΑ στην εφορία. Στο κύκλωμα, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», συμμετείχαν ιδιοκτήτες δύο εταιρειών λογισμικού έκδοσης αποδείξεων σύγχρονων ταμειακών μηχανών, λογιστές και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και ξενοδοχείων, οι οποίοι συνεργάζονταν και είχαν ποσοστά επί των «μαύρων» εσόδων που απέκρυπταν στο τέλος κάθε ημέρας.

Για να το πετύχουν, χρησιμοποιούσαν το λογισμικό ώστε να παρεμβαίνουν ηλεκτρονικά στην ημερήσια καταγραφή εσόδων επιχειρήσεων, το λεγόμενο «Ζ», εξαφανίζοντας… μηδενικά από το τελικό ποσό είσπραξης, με αποτέλεσμα να κερδίζουν περισσότερα, γλιτώνοντας φόρους. Μάλιστα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών φέρονται να είχαν εγκρίνει την πώληση των λογισμικών έκδοσης αποδείξεων, των νόμιμων εταιρειών προμήθειάς τους, χωρίς να έχουν ζητήσει την κατάθεση του πρωτότυπου προγράμματος και χωρίς τον απαραίτητο έλεγχο.

Στο επίκεντρο αυτού του «πάρτι» φοροδιαφυγής είναι δύο εταιρείες, οι οποίες εκδίδουν νόμιμα λογισμικά για τη λειτουργία των ταμειακών μηχανών έκδοσης αποδείξεων και έχουν την ευθύνη της συντήρησης και τεχνικής υποστήριξής τους. Οι υπεύθυνοι αυτών των εταιρειών φαίνεται να αναζήτησαν και να βρήκαν τους «πρόθυμους» επιχειρηματίες για τη διαγραφή μέρους των πραγματικών εσόδων των επιχειρήσεών τους, τα οποία θα κατέληγαν απευθείας στις τσέπες τους χωρίς καμία απόδοση φόρου.

Το ίδιο συνέβη και με κάποιους επιχειρηματίες που αναζήτησαν από μόνοι τους εκείνους που μπορούσαν να προβούν σε αυτές τις ενέργειες. Σε κάποιες από τις περιπτώσεις, ενδιάμεσοι ήταν λογιστές των επιχειρηματιών, που αποζητούσαν την απόκρυψη σημαντικού μέρους των καθημερινών εισπράξεων.

Διαβάστε επίσης