Πασχαλινές ξεναγήσεις στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης στο Γράμμο

Ξεναγήσεις στο αλπικό τοπίο του Γράμμου, στην πλούσια χλωρίδα και τη σπάνια πανίδα της περιοχής, αλλά και στα γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας υπόσχονται για τις εορταστικές ημέρες του Πάσχα οι υπεύθυνοι του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης, που βρίσκεται στο οροπέδιο “Λιβάδια της Κοτύλης” στο Νεστόριο Καστοριάς.

Στις εγκαταστάσεις του Πάρκου λειτουργούν εκθέσεις με σπάνια και μοναδικά φωτογραφικά ντοκουμέντα για τη Δυτική Μακεδονία, από τις αρχές του 20ου αιώνα έως και τα αιματηρά γεγονότα του εμφυλίου, καθώς και φωτογραφίες με θέμα “Διαδρομές στη Φύση” του Γράμμου.

Με τη βοήθεια του επιστημονικού συνεργάτη του Πάρκου και των αντιπροσωπευτικών φωτογραφιών της εποχής, “ξεδιπλώνεται” η ελληνική ιστορία από τον Μακεδονικό Αγώνα μέχρι τον Εμφύλιο Πόλεμο, ο οποίος διαδραματίστηκε κυρίως στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας.

Για τους λάτρεις του βουνού και της περιήγησης, οι οργανωτές έχουν προγραμματίσει περιπάτους σε τοποθεσίες της περιοχής, όπου έγιναν σημαντικά γεγονότα και διαδραματίστηκαν σκληρές μάχες που καθόρισαν την τελική έκβαση του εμφυλίου πολέμου.

Οι ξεναγήσεις είναι δωρεάν και θα γίνουν το Μ. Σάββατο 7 Απριλίου και τη Δευτέρα 9 Απριλίου από τον διδάκτορα σύγχρονης Ιστορίας και συνεργάτη του Πάρκου, Ραϋμόνδο Αλβανό. Οι ξεναγήσεις ξεκινούν στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα εκδηλώσεων του κεντρικού κτιρίου του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης.

Στο ίδιο χώρο λειτουργεί ξενώνας, βιβλιοθήκη, καφέ και εστιατόριο, όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τις “Γεύσεις Γράμμου”, που δημιουργούν οι γυναίκες του Συνεταιρισμού Νεστορίου.

Από την Καστοριά το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης απέχει 50 χλμ., μέσω Νεστορίου-Πεύκου, και η διαδρομή διαρκεί περίπου μία ώρα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα